Belépés

Mennyi idő alatt készül el egy szett köröm?

 

Leginkább kezdő körmösök keserednek el a “szintidejükön", és rendszeresen visszatérő téma, hogy mi számít reális időtartamnak. Gáspár-Köbli Kriszta blogjában találtunk egy olyan összefoglalót, ami segít abban, hogy képben legyél!

 

Eleinte, amíg valaki nem szalonban dolgozik, hanem még csak gyakorol, azt szoktam mondani, hogy ne foglalkozzon az idővel! Amíg nem megy rutinosan a körömépítés, amíg van még a körmökön finomítani való, addig az idő másodlagos. Ha amúgy a körmök precízek, helyes technikával épültek meg, és tartósak, a vendégek havonta egyszer a 4 órát is végigülik.

Viszont… Ha már valaki szalonba került, akkor fontos tényezővé válik az idő is! Valljuk be, bevétel szempontjából nem mindegy, hogy egy nap alatt 2 vagy 3, esetleg 4 vendéget tud vállalni a szakember… És sajnos még egy fontos szempont, hogy a szalon tulajdonosának sem mindegy, mennyit termel a körmös. Hiába a szép munka, a jó személyiség, ha van másik jelentkező, aki gyorsabban dolgozik hasonló színvonalon, bizony őrá fog esni a választás.

Épp ezért összeállítottam egy kis segítséget, mi mennyi idő legyen:

 • Előző köröm teljes leszedése – 20p
 • Előkészítés, folyadékok – 10p
 • Sablonozás – 10p
 • (Zselénél alapréteg – 10p)
 • Körömágyhosszabbítás – 10p
 • Szabadszél 1 színnel – 10p
 • (Díszesebb szabadszél – 2-5p körmönként)
 • C-ív – 10p
 • (Zselénél köttetés – 10p fixálással, mindennel)
 • Formára reszelés – 10p
 • Díszítés (szalon) – 10p
 • Fényzselé, olajozás – 10p

Ezek az idők egy átlagos, max M-es méretű, problémamentes szalonkörömre vonatkoznak. Van, ahol kicsit több időt hagytam rá, hiszen előfordulhat, hogy némi korrekcióra van szükség, pl a c-ív kicsit elbillent, ilyesmik.

Érdemes egy stopperral leülni dolgozni, és megmérni egyes lépések szintidejét, rögtön kiderül, hol csúszunk el időben. Sok kezdő az alaposság jegyében pepecsel, amivel hihetetlen mennyiségű idő szalad el. Volt olyan tanulóm, aki észre sem vette, de az előkészítéssel több mint egy órát dolgozott… Felesleges idő és energia is!

De persze figyelni kell arra is, hogy vannak bizony olyan időhúzó tényezők is, ami nem csak a szakemberen múlik… Pl. ha a vendég szereti nézegetni a körmét menet közben, vagy a színválasztásnál nagyon tanácstalan, esetleg ficánkolósabb fajta, vagy elvárja, hogy beszélgetés közben a szemébe nézzünk, az mind-mind a mi munkánkat nehezíti, lassítja… Ezeknek éppen ezért nagyon kedvesen, de igen határozottan gátat kell szabni. Pl. ha az előző köröm leszedése alatt nem tud színt választani, akkor onnantól már nincs beleszólása, olyat kap, amilyet a körmös kitalál neki! Persze ilyenkor figyelembe kell venni a vendég stílusát, és értelemszerűen egy mindig szolid körmöt viselő vendégnek nem szabad mondjuk egy pink-fekete kombót csinálni… Ha esetleg nem lesz teljesen kibékülve a mi választásunkkal, következő alkalommal biztos lesz elképzelése, nem fogja a válogatással az időt húzni :) Jó taktika még az is, amikor kifaggatjuk a vendéget a színről, árnyalatról, élénkségről, a csillámok mennyiségéről, és ezután max 3 választási lehetőséget adunk!

A munka közbeni beszélgetés is lehet nehézkes, hiszen alapból a másik szemébe nézünk, gesztikulálunk arccal, kézzel is. Na ezt körmözés közben a minimumra kell csökkenteni, meg kell tanulni úgy csevegni, hogy közben a szemünk a körmökön, a kezünk pedig dolgozik, nem mutogat! És a vendégnek is meg kell tanulnia, hogy hiába beszél, és szeretne gesztikulálni, most a kezének nem szabad mozognia!

Az, hogy a vendégeket hogyan kezeljük, idővel kialakul, eleinte érdemes mindig nagyon nagyon kedvesen, de határozottan kérni, hogy azt csinálják, amit Te szeretnél, aztán később kiderül, hogy melyik vendéggel kell szigorúbban bánni, melyiknél hatásosabbak a poénos megjegyzések, és ki az, aki már egy-egy nézésből is ért. :)

Összességében egyet mondhatok: Nem kell elkeseredni, ha lassan dolgozol, de tessék tenni ellene!

És hogy mivel? Technikai továbbképzésekkel, időgyorsító tréningekkel, és hihetetlen mennyiségű önfegyelemmel!

Jó körmözést :D


 

Gáspár-Köbli Kriszta vagyok, veterán körmös. Lassan 20 éve élek a körmök bűvöletében, 2004 óta dolgozom teljes munkaidőben körmösként.

2008-ban kezdtem versenyezni, 2009-ben pedig már itthoni és nemzetközi versenyeken is büszkén állhattam a dobogóra. Mára a másik oldalon veszek részt a versenyzésben, rendszeresen zsűrizek és versenyszervezőként is tevékenykedem.

Oktatásaimon technikai és díszítő tudásomból is a legtöbbet igyekszem átadni. Hogy tudásom hiteles, és naprakész legyen, a szalonmunkával sem hagytam fel. Saját üzletemet, a Lila Macska műköröm szalont 2011 tavaszán nyitottam.

Inkább díszítős körmösnek vallom magam, de mivel a legszebben kidolgozott díszítés is csak a jól megépített körmökön mutatós, ezért azt vallom, hogy a helyes technika előrébb való, mint bármilyen minta.


 Szöveg: Gáspár-Köbli Kriszta (GKK)
Forrás: http://www.gkk-nails.com/

 

 

Olvasóink értékelése:  / 4
ElégtelenKitűnő 

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák