Belépés

Népművészetünk Virágmintái Nyiladoznak a divat Világában

Népművészetünk Virágmintái Nyiladoznak a divat Világában

 

 


Hrivnák Tünde divattervező kalocsai és matyó hímzésekkel díszíti ruháit. 10 éve foglalkozik a motívumok továbbörökítésével, hogy virágmintás hungarikumunkat a mai divattrendekbe ágyazza. Manapság újra divatosak és reneszánszukat élik a minták, melyeket több külföldi sztár is felfedezett magának. A tervező Budapest VII. kerületének Erzsébet évi ünnepségsorozatán belül a New York Cafe-ban mutatta be legújabb vadász kollekciójának Polyák Lilla és Homonnay Zsolt által viselt első darabjait, a ruháin oly jellemző kézműves munka általi magyar motívumokkal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Erzsébetváros legimpozánsabb, 2011- ben hivatalosan is a világ legszebb kávéházává választott New York Cafe-ban megrendezett eseménynek a kulturális élet egykor legrangosabb helyszíne, a Mélyvíz terem adott otthont.

Az idén ünnepli Erzsébetváros fennállásának 130. évfordulóját. Ez alaklomból, a VII. kerület Önkormányzatának névadója, SISSI osztrák császárné és magyar királyné tiszteletére megrendezett éves programsorozatán belül láthatja a közönség először a fiatal divattervező, Hrivnák Tünde BY ME vadász kollekciójának első női és férfi ruhadarabjait.

A BY ME Spicy és Matyó kollekció küldetése nem kevesebb, mint a kulturális identitás és a kézműves manufaktúra továbbvitele a divat világában. A ruhák képviselte elegancia méltóképp őrzi hagyományaink szépségét és értékét, melyet kora egyik legszebb asszonyának tartott Sissi is bizonyára szívesen viselt volna. Sissi egyéniségének és a magyarok iránti szeretetének köszönhetően ma is az egyik legnépszerűbb történelmi személyünk, aki szívesen járta gyalogosan, vagy lóháton a természetet. Hrivnák Tünde vadász kollekcióját, épp Sissi természet és a magyarok iránt érzett szeretete ihlette.

A BY ME Érték és Szépség elnevezésű rendezvény házigazdái a Madách színház művészei, Polyák Lilla és Homonnay Zsolt voltak. Az általuk viselt és bemutatott vadász kollekció első darabjain most is feltűntek a Hrivnák Tünde tervezte ruhákon védjegyként elhíresült eredeti kézzel hímzett magyar motívumok, a kulturális kincsünknek tekintett kalocsai hímzések, melyeket Kalocsa város polgármestere Török Ferenc rajzolt. A teljes BY ME vadászkollekciót novemberben az Erzsébet bálon mutatja be a tervező.

 

 

 

VIRÁGMINTÁT MINDENHOVA! A KALOCSAIT AZ EXTRAVAGÁNS, MATYÓT a DIPLOMATIKUSABB SZEMÉLYISÉGEKNEK

A kalocsai és matyó virágminták talán legszembetűnőbb különbözősége a színezésük. Míg Kalocsán a rózsák lila, kék, rózsaszín változatban élnek, Mezőkövesden a fő motívumok mindig pirosak. A Rózsák formavilága közötti eltérés is feltűnő: Kalocsán a rózsák szirmai hegyesek, a Matyó rózsák szirmai ugyanakkor gömbölyűek. Nagyon szigorú a virágminták színezésének szabálya, minden színnek, formának meg van a maga jelentése. A kalocsai hímzések között talán a piros-sárga-kék-zöld-lila-rózsaszín–narancssárga-bordó színvilág a legismertebb és a legelterjedtebb. A piros-bordó-fekete hímzések kompozíciója mindemellett a tervező személyes kedvencei. Ugyanakkor a 2012-es BY ME kollekció ruhadarabjainak legmeghatározóbb jellegzetességét a legrégebbi ó kalocsai hímzéséről ismert riselin adja, mely géppel készített kézi hímzés vetekszik bármelyik csipkedíszítéssel a világon.

 

 

.
„Államiságunkkal egyidős Kalocsa város szellemi értékei és hagyományai egyé váltak magyarságunkkal” – mondta Török Ferenc Kalocsa polgármestere. A BY ME kollekció segíti értékeink továbbörökítését azáltal, hogy a hagyományt és a művészetet kézzel fogható közelségbe hozza.

„Egészen biztos vagyok benne, hogy aki kalocsai mintás ruhát visel jószerencse éri.” –mondta Hrivnák Tünde. A minőségi és természetes alapanyagokra készült hímzésekkel díszített, az aktuális trendet követő varázslatos kisugárzású ruhákon megjelenő motívumok méltón őrzik hagyományainkat” - tette hozzá a tervező.

 

 

 

A HAGYOMÁNYOS MATYÓ MINTA NEMTŐL ÉS KORTÓL FÜGGETLENÜL ÚJRA NÉPSZERŰ

A Matyó kollekció vázát a fekete-fehér-piros és kék színek adják, ahol a fekete és a fehér szín az állandóságot, a kék az eleganciát és megbízhatóságot jelenti, a piros szín pedig energikussá teszi a ruhákat. Az autentikus hangulatú, főként egyenes vonalvezetésű ruhákhoz kitűnően illeszkednek az eredeti kézzel hímzett minták.

A BY ME Spicy és Matyó tervezője, Hrivnák Tünde kollekcióját azoknak a nőknek ajánlja, akik a munkahelyükön kívül is elegánsan és különlegesen szeretnének öltözködni és fontosnak érzik, hogy öltözékük egyéniségüket tükrözve őrizze identitásukat.

 

Forrás: BY ME
Sissi kép forrása: 2.bp.blogspot.com
Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Trend / Színjátszó hajszínek trendje
Dancsó Erika inspirációja 2016-ra Szeretném megmutatni, hogy minden nő gyönyörű, hogy a...
Trend / The Muses by Sassoon Academy
Az ókori görög művészet erőteljes alakjai a múzsák, akik az alkotófolyamatban az ihlető...
Trend / Ombrés Nature
 ... Egy percre ereszd szabadjára fantáziád, és lépj be Alíz csodaországába, a...