Belépés

Fejlesztik a szépségszakmákat a pedikűrösök!

2014-ben egy régi-új kezdeményezés született meg a pedikűrösök között, melynek fő célja, hogy vidéki központokon keresztül országosan összefogják a szépségiparban tevékenykedő szakembereket, akik a legtöbbet tehetik azért, hogy a régi gyökerekkel rendelkező szakmákat megtartsák, és fejlesszék a lehetőségeit.


A kezdeményezés ezen formája Bakos Arankától ered, aki a lábápolói szakképesítés mellett a pedagógiai értékelés és mérés okleveles tanári végzettséget is megszerezte, és felnőttképzési szakértőként és szakíróként, lektorként is tevékenykedik. A Szakmai Klub létrejöttében a Bács–Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztálya vállalt még nagyobb szerepet.

„A Szakmai Klub létrehozásának alapötlete már korábban megszületett bennem. Mindig törekedtem a szakmai összetartás, az egymást segítő, támogató munkára, a szakmai hírek, tudás egymással való megosztására, a napi, egymással való kommunikációra, és a mindennapi feladatok gyors, és hatékony megoldására. Segítő szándékkal igyekeztem fordulni mindig a kollégák felé, és aki számára ez a munkastílus megfelelt, és maga is így dolgozott, azokkal napi szinten kapcsolatba kerültünk, és dolgoztunk, oldottuk meg az apró-cseprő, és nagy feladatokat, szakmai képzéssel, vizsgáztatással, szakmai fejlesztéssel kapcsolatos feladatokat, oldottunk fel néha konfliktusokat. Fontosnak látom a szépségszakmákon belül a szakmai összefogást, a régi ismeretek, és a tudás modern, innovatív módszerekkel való ötvözését.” – Bakos Aranka

A szépségszakmák, köztük a pedikűrösség is változást él meg: a képzésében, társadalmi megítélésében, a munka során vétett hibák következményeinek hatásában. Ugyanakkor – többek között Bakos Aranka kutatásai (a szépségszakmák szolgáltatóival való elégedettséget vizsgálta a főiskolai és az egyetemi tanulmányai alatt– szerk.) is erre az eredményre jutottak – a szépségipari szolgáltatásválasztásnál a legnagyobb súlyt a szakember személyisége kap. Nem csak az EU hivatalos oktatási stratégiája miatt fontos az életen át tartó tanulás, a fejlődés, hanem azért is, mert ezen múlik a szépségiparban dolgozók jövője.
A kecskeméti Szakmai Klub a szakmáját szerető és alázattal tisztelő szakembereket hozza össze, akiknek fontos a precíz, pontos, szakszerű munkavégzés, a vendég biztonsága, a saját tudásának és személyiségének folyamatos fejlesztése, az utánpótlás szakszerű oktatása és nevelése, a tudatos környezet tisztelő és óvó magatartás, és az egymás iránti tisztelet. Csatlakoztak hozzá a lábápolók, a kézápolók, a kozmetikusok, a fodrászok, a műkörömépítők, a felnőtt- és iskolarendszerű képzési intézmények vezetői, képviselői és a szakmai oktatásban részt vevők.
A Bakos Aranka által írt Etikai Kódex, küldetésnyilatkozat és működési nyilatkozat alapján 2014. május 30-án, Kecskeméten, egy szakmai egyeztető fórum keretében a Bács–Kiskun Megyek Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával és a jelenlévő szépségszakmai szereplőkkel elfogadták a Klub indításához szükséges dokumentumokat, ami alapján a jövőben folyik majd a szakmai összefogás.
Azóta 2014. július 9-én Szolnokon is volt már egy egyeztető fórum, ám az évente kötelező szakmai továbbképzés mindig Kecskeméten lesz, Bakos Aranka összeállításával és vezetésével.

Az első országos  szakmai továbbképzés 2014. november 3-án volt. Bemutatásra került a Klub működése, véglegesítették a működési szabályzatot, és kitűzték a további konkrét célokat. A tartalmas napon nagyon sok, a szépségszakmákat érintő kérdés, téma merült fel, melyek közül néhány:
- a jelenlévők elfogadták, hogy a lábápolóknak, és a vizsgájukon a tanulóknak, vizsgáztató tanárnak kötelező a fehér köpeny viselése, mint az régen is, és többeknek még ma is természetes.
- elfogadták, hogy évente kötelező továbbképzésen vesznek részt Kecskeméten.
- a vidéki kamarákban továbbra is szerveznek mesterképzést.
- támogatják, hogy a kamara a szakmai vizsgákra való delegáláskor vegye figyelembe a pedikűrös mestervizsga meglétét, és a továbbképzésen való részvételt, és az iskolarendszerben a gyakorló fodrász és gyakorló kozmetikus képzésen a kézápolás tananyagtartalom tanítására a kézápoló mestervizsgával rendelkező tanítson gyakorlatot, ennek elősegítésére intézkedési tervet fogadtak el.
- megállapodtak, hogy elősegítik a további együttműködést a fodrász és kozmetikus szakmával.
- lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a tömeges képzés negatív hatását csökkentsék.
- további célul tűzték ki, hogy a szépségipari üzletnyitáshoz minimum mestervizsgai szakmai szint és bevezetett Minőségbiztosítási Rendszer legyen kötelező, különösen az egészségügyi vonzatú tevékenységek területén.
- a szalonműködés eleme legyen a kötelező kockázatviselési biztosítás (annak idején Bakos Aranka, mint a MOSZI Etikai Bizottságának elnöke egy brókerirodán keresztül megvalósította, létezik, a szépségszakmákra íródott biztosítás neve: DÍVA).
- pedikűrös szakmai bemutatkozó nap és verseny is megrendezésre kerül, ez a békéscsabaiak feladata lesz.

A Szakmai Klub szeretettel várja még azon kollégák jelentkezését, akik szeretnének bekapcsolódni a munkába. A következő Fórum 2015 tavaszán lesz, még szervezés alatt.

A Szakmai Fórumok országszerte ismert helyszínei és vezetői:

Békéscsabavezeti: Göröncsér Ágnes,

Esztergomvezeti: Szabó Adrienn,

Kecskemét – vezeti: Bakos Aranka,

Székesfehérvár – vezeti: Szatmári Melinda,

Szolnok – vezeti: Csóti Gyöngyi,

Veszprém – vezeti: Csomai Ágnes.
 

Képgalériánk:Szöveg és fotó: remeka.hu

Olvasóink értékelése:  / 2
ElégtelenKitűnő 

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Szépipari hírek / Király Tamásra emlékezünk
A vasárnap elhunyt divattervezőre, Király Tamásra és munkásságára szeretnénk emlékezni...
Szépipari hírek / Tudást nyújtunk: Hair-Line Kft.
„Tanulni jó, tanulni kell” – így szól az oktatóstúdió mottója, mi pedig évről évre...
Szépipari hírek / Boldog születésnapot, Szabó Imre!
Születésnapot ünnepelni mindig jó, amikor a sokadik alkalom jön el az ember életében,...