Belépés

Sassoon után Sopronban: Veress Győri Sándor

 


 

Izgalmas hír terjed a magyar fodrásziparban: 10 év londoni munka után újra Magyarországon dolgozik és tanít Veress Győri Sándor. A Sasson Academy és a londoni Sasson Salon után Sopronban nyit szalont, indítja el saját képzőhelyét, és tart országszerte képzéseket, hogy látásmódját, tökélyre fejlesztett technikáit megossza a szakemberekkel és a különlegesre vágyó vendégeivel. A rendhagyó szakmai pálya tanulságairól, a magyar és a Sassoon fodrászság közötti különbségekről beszélgettünk.

 

– Hogyan lesz egy magyar fodrász a londoni Sassoon szalon kreatív igazgatója?

– Nagyon sok munkával és kitartással. Minden gondolatom a haj körül volt a nap 24 órájában, és a hét minden napjában. A hosszú távú terveimen dolgoztam mindig, és nem hagytam, hogy az akadályok eltérítsenek.

– És hogyan, miért lettél fodrász?

— Tulajdonképpen véletlenül. Érettségi után vízumért jelentkeztem az Egyesült Államokba, hogy a rokonaim után menjek. Azt javasolták, hogy legyen papírom arról, hogy még tanulok itthon, így könnyebb megkapni a vízumot. Jelentkeztem a debreceni fodrásziskolába. Máté Piroska fodrászmesterhez kerültem, aki tanulószerződést kötött velem, és ragaszkodott hozzá, hogy két hetet töltsek el nála. A két hét letelte után azt mondta, hogy azért drukkol, hogy ne kapjak vízumot, mert szerinte fodrásznak születtem, és szívesen megtanítaná nekem a szakmát. Amikor másodjára is elutasították a vízumkérelmem, visszhangoztak a fülemben a szavai, és úgy döntöttem, akkor fodrász leszek. 1998-ban végeztem el az érettségi utáni kétéves képzést, úgy, hogy a második évben már dolgozhattam a szalonban, fogadhattam vendégeket. Közben megismertem a feleségem, Mariannt, aki akkor a modellem volt, és ő is fodrásznak tanult végül.

– A családodban van hagyománya a fodrászatnak?

– Nincs. Nálunk tanítók, tanárok és lelkészek vannak. Engem is lelkésznek szántak, elég nehezen fogadták el a pályaválasztásomat.

– Rögtön saját üzletbe kezdtél, vagy alkalmazottként valahol?

– Egy kis fodrászüzletet béreltünk. Öt évet töltöttünk el Debrecen mellett, Nádudvaron, és dolgoztunk, miközben minden elérhető képzésen és szakmai bemutatón részt vettünk. Emlékszem, volt olyan, amikor az utolsó tízezer forintunkat arra költöttük, hogy elutazzunk Budapestre, és részt vegyünk a Divatfórum rendezvényen. Öt év után átköltöztünk Sopronban, akkor már tudatosan készültünk a külföldi továbblépésre.

– Milyen szakmai sikereket értél el itthon, mielőtt külföldre indultál?

– Mielőtt elköltöztünk, a Magyar Bajnokságokon elértem 1-2-3. helyezéseket, de legszívesebben a 2007-es OMC Europa Cup Frankfurtban, hajvágásban elért második helyezésre vagyok büszke. A továbbképzéseken, melyeken nagyon jó szakemberektől tanultam, találkoztam Hajas Lacival, ő javasolta, hogy versenyezzek. Így kerültem Kászonyi Andráshoz, aki felkészített a versenyekre. Eleinte nem értem el sikereket, sőt, mondhatni a mezőny végén voltam. Nem értettem, kerestem azt, hogyan lehetnék jobb. Így ismertem meg az OMC versenyszabályokat és gondolkodásmódot, melyre külön át kellett állnom, és amint ez megtörtént, rájöttem, hogy mi alapján pontoz a zsűri, jöttek is a sikerek. Ez volt 2005-ben. Aztán a kezembe akadt egy Sassoon DVD, és belém csapott a villám, hogy ez az, amit szeretnék csinálni én is! Ez volt a WOW-élményem. Így aztán nem volt kérdés, 2007 nyarán, amint megvolt rá a pénzünk, indultunk Londonba.

– Szerinted miért szeretik ennyire, és követik ennyien Magyarországon a Sassoon-filozófiát és vágástechnikát?

– Nem csak Magyarországon, de a világ minden táján szeretik a Sassoon-vágástechnikát. Ez a technika segít abban, hogy egy tökéletes formát hozzunk létre úgy, hogy figyelembe veszi a vendég személyiségét, életstílusát, arcformáját, hajminőségét stb. Amikor kerestem az utat, hogy hogyan lehetnék sikeres fodrász, mitől lesz különleges, egyedi a frizura, amit készítek, mitől leszek egyedi, választ adott a kérdéseimre az, amit a Sassoon Academy tanít. Kényelmes álláspont kiválasztani valakit, amit követünk. Ennek a másolásnak megvannak a technikai előnyei, ám ahhoz, hogy ezen a szinten túljussunk sokkal mélyebb tudás és más gondolkodásmód szükséges, és természetese a trendeket, a divatot és az irányzatokat.

– Mennyire volt meg a saját stílusod? Mi befolyásolt leginkább?

– Az itthoni mesterek közül Hajas László munkássága hatott rám leginkább, de mindig voltak példaképeim a Sassoonban, akiknek nagy tisztelettel követtem a munkáikat, és a végén nagyon jó barátok lettünk. Sokat vicceltek velem, hogy ha engem feldarabolnának, kívül-belül Sassoon vagyok. A saját stílusomat az egyszerűséggel és átláthatósággal jellemezném. Mindig keresem az okokat, hogy mi miért van úgy, mi a funkciója. Fontos a tudatosság. A kinti munka során folyamatosan kerestünk modelleket, akiken kipróbáltuk a legújabb vágástechnikákat, és így próbáltunk új formákat létrehozni. Nagyon szerettünk munka után együtt maradni a kollégákkal, és modellezni, ilyenkor lehetett fejlődni.

– Mi a különbség és a hasonlóság a brit és a magyar szépségszalonok működése között?

– Londonban eleinte Clapgam Commonban, a Witches Hut nevű szalonban dolgoztunk, amíg nyelviskolába jártunk, illetve amíg elvégeztük a Sassoon Akadémia alapképzéseit, és lehetőségünk nyílt ott munkát kapni, ami a legnagyobb vágyam volt, amikor Londonba indultunk. Talán az a legfeltűnőbb különbség, hogy a Sassoonban a fodrásznak megvan pontosan a feladata és a felelőssége, így fejlődnek a saját területükön. Mindenki tud tervezni hosszú távon, és dolgozni azon, amit el szeretne érni.

– Miért döntöttél úgy, hogy hazajössz? Milyen terveid vannak? Hol találkozhat veled a szakmai közönség itthon?

– A párommal, Nagy Mariann-nal, aki coloristkent dolgozott a Sassoon Academyn, úgy döntöttünk, hogy hazajövünk, mivel a két pici gyerekünknek jobb közelebb lenni a nagyszülőkhöz, rokonokhoz, barátokhoz. Sopron szívében október 1-jén nyitjuk meg az új üzletünket, Studio77 néven, ami egyben oktatóközpont is a VGS education, amit a feleségem és én hoztunk létre. A nyár folyamán már nagy sok helyen fordultam meg itt Magyarországon, ahol háromnapos továbbképzéseket tartottam. Nagyon sok szeretettel varjuk itt, Sopronban a fejlődni vágyó magyar fodrászokat, illetve idén már van négy időpontunk, amire még lehet jelentkezni:

  • október 9-10-11.
  • október 28-29-30.
  • november 13-14-15.
  • november 27-28-29.

November 25-én egy meglepetéssel, saját kollekció bemutatásával készülök, a részletekről hamarosan tájékozódhat a magyar közönség. 

Szöveg: Remek Annamária
Portré: Dala Gábor

 

Olvasóink értékelése:  / 7
ElégtelenKitűnő 

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Szépipari hírek: Interjú / Szünetel a Mezőtúri verseny!
Hat év után idén nem lesz Mezőti Verseny. Az okokról és a továbbiakról Kozma Izabellát, a...
Szépipari hírek: Interjú / Időtlen szépség – Szépségápolási technikák a múltból a jelen számára
2013 őszén jelent meg magánkiadásban az Időtlen szépség – Bolyongásaim a...
Szépipari hírek: Interjú / A kozmetikai masszázsverseny győztese: Kancsár Andrea
2018 októberében, a Beauty & Style Hungexpo rendezvényen országos kozmetikai...