Belépés

Újra világbajnok lett Dudás Barbara!

Újra világbajnok lett Dudás Barbara!

Párizs úgy tűnik, szerencsét hoz Dudás Barbara Európa- és világbajnok testfestő sminkmesternek, hiszen 2004 után 2010 novemberében is elnyerte ott a világbajnoki címet testfestés kategóriában. Barbara a csúcsok csúcsán, a 2004-es világbajnoki győzelem után hagyta abba a szakmai megmérettetéseket, hat év kihagyás után indult újra, és nyert. A miértről és a hogyanról kérdeztem.

 

– Miért döntöttél annak idején a versenyzés abbahagyása mellett?
– Több magyar bajnoki cím, majd a 2003-as kölni Európa-bajnokság és a 2004-es párizsi világbajnokság megnyerése után úgy éreztem, mindent elértem a páston, amit lehetett, és inkább a felkészítésben és az oktatásban kerestem további kihívást. Komolyan úgy éreztem, a szólás szerint, a csúcson hagyom abba.

– Mi mindent csináltál a versenyzés helyett?
– Amit előtte is, a versenyzés mellett: szegedi kozmetikámban dolgoztam három évvel ezelőttig kozmetikusként. Új sminkstúdiómban sminktetoválással foglalkozom, közben leendő és aktív versenyzőket készítek fel, illetve az alapoktól vállalok sminkoktatást profiknak és érdeklődőknek egyaránt, és persze mindennel foglalkozom, ami sminkelés. Közben megszületett a kislányom is. Emellett rendszeresen készítettem sminkanyagokat a szakmai magazinoknak, illetve zsűriztem szakmai versenyeken.

– Mi késztetett arra, hogy újra versenyezz, és mindjárt a világ legnagyobb versenyén, az OMC Hairworld bajnokságán indulj?
– Az elmúlt hat év versenyein, főleg a felkészítések alatt éreztem, hogy sok-sok ötlet buzog még bennem a versenytémákkal kapcsolatban, de az elhatározás fokozatosan érett meg. Amikor 2008-ban az egyik tanítványom megnyerte a Make-up Magyar Kupát, biztosan éreztem, van még bennem annyi, hogy megnyerjek egy nagy versenyt. Ezért elkezdtem összerakni egy komoly versenyanyagot, először fejben tervezve, és fokozatosan megvalósítva. Az elmúlt másfél évem annak jegyében telt, hogy megnyerem ezt a versenyt. Remélem, sikerült eloszlatnom azt az érzetet is, hogy csak a szerencsén múlt, amikor Európa-bajnok, illetve először világbajnok lettem. Nagyon sokat készültem erre a bajnokságra is.

– Hogyan lehet úgy felkészülni, hogy egyből világbajnokságot nyerj?
– Nagyon kritikus ember vagyok, magammal szemben pláne. A nemzetközi versenyek dobogós munkáit és csapatait ismerve, köztudott, hogy mennyire nehéz az általában győztes csapatok mögött álló anyagi- és háttértámogatással versenyezni, hiszen Magyarországon sokkal szerényebbek a lehetőségek. Azt gondoltam, hogy a térlátásommal, a gondolkodásmódommal, a művészeti, grafikusi múltammal van bennem annyi plusz, amivel túl lehet jutni, meg lehet előzni a szokásos dobogósokat. Először is kiemelt gondot fordítottam a modellválasztásra, hiszen az ő szerepe kulcsfontosságú a munkám bemutatásában. Szabó Dóra kiváló választás volt ebből a szempontból: gyönyörű, csodálatos megjelenésű, és kiemelkedően tudta viselni az elképzeléseimet. A verseny előtt 10 alkalommal tudtunk találkozni, ebből kettőször a Stage Make-up (kifutósmink) kategóriát gyakoroltuk, a maradék 8 maradt a testfestésre. Olyan típusú ember vagyok, aki nem hagy semmit az utolsó percre, hanem keményen kidolgozza a részleteket, de teret hagy az improvizálásnak is. A gondosan és nagyon aprólékosan kidolgozott alapötlet, a ruha, a kiegészítők, a részletek fokozatosan álltak össze, és valójában a versenyen értek össze teljes egésszé. Pár dolgot változtattam az eredeti koncepción, sokkal részletesebb lett végül a testfestés, még jobban tudtam fokozni a látványt, melynek alapja egy nagyon finom, művészi testfestés lett, ami egészében a rám jellemző egyedi stílust adja, de bele tudtam csempészni más, látványos és kedvelt jellegzetességeket is. Mosolyogtam, amikor modellem láttán többen azt kérdezték tőlem: „te orosz vagy?”

– Hogy emlékszel vissza a verseny napjaira?
– Nagyon izgultam. Nagyon sokat köszönhetek a családomnak, akik a versenyfelkészülés alatt, és a versenyen is támogattak, ha ők nincsenek, akkor nem tudom, például az eszközeimet hogyan vittem volna magammal, mert azt is ők hozták el nekem Párizsba. Azt tudom, hogy nem sokat aludtam. Első este már hajnal egykor fent voltam. Először magamat sminkeltem ki gyorsan, majd a modellemet a Stage Make-Up (kifutósmink) kategóriára. Nagyon örültem a 3. helyezésnek, hiszen ezt igazán szép teljesítménynek éreztem a 45 nagyon tehetséges sminkes induló között, de tudtam, hogy másnap a testfestésem még nagyobbat fog szólni.
A szabadkategóriás versenyként meghirdetett testfestést 16 óra alatt készítettem el, kézzel és spray-vel (a brokátmintázatnál használtam). Este 11-től másnap délután 3-ig tartott. Semmit nem aludtam. Nem is tudtam volna a versenydrukk miatt. Persze kimondottan izgalmas volt a hideg, szakadó esőben átjutni a megfestett, de azért mégiscsak félmeztelen modellel a szállodából a verseny színhelyére.
Amikor elkészültem, tudtam, hogy nagyon figyelemreméltó lett a végeredmény. A modellem csodálatosan tartotta magát, és profizmusával ki tudta hozni a terveimből a maximumot. A zsűrizés alatt az tűnt fel, hogy nagyon sokáig pontozták a munkámat. Volt olyan zsűritag, aki még a pástról való távozás után is a modellem után ment, és még egyszer körbenézte a modellt, és odabólintott nekem.
Az eredményhirdetés elmondhatatlan érzés volt, nagyon örültem az oklevélnek és az éremnek, ami a világbajnoki cím mellé kaptam.
Szeretnék ezúton is köszönetet mondani segítségéért a családomnak, a nevezési díjam egy részének kifizetéséért a Health and Beauty Business Media Kft.-nek, a bátorításért az MFKKE jelen lévő tagjainak és Sipos Zita zsűritagnak, és nagyon köszönöm segítőimnek: modellemnek, Szabó Dórának, Tombáczné Szemerédy Zsuzsa fodrászmesternek és Mihály Beáta körmösnek, hogy segítettek az ötleteim megvalósításában.

– Szakmailag mi volt a különlegessége a Stage Make-up kategóriában készített sminkednek?
– Magát az ötletet egy Cavalli által tervezett Dior ruha adta, abból merítettem a formát, melyre a ruhaötlet épült, és végül a ruha formája és flitterezése ihlette a sminket. A végeredmény egy nagyon különleges látványsmink, ami 4 óra alatt készült el. Az egészet formabontónak nevezném, hiszen a sminkvonal, illetve az egész vonalvezetése nagyon különleges, nem a megszokott, a kidolgozása pedig igen részletes, nemcsak vonalas, hanem kimondottan satíros is.

– Hogyan készült a világbajnoki címet hozó testfestés?
– Amikor az alapötleten gondolkodtam, tudtam, mindenképp valami nagyon franciát szeretnék. Eleinte egy francia festő munkájára gondoltam, de ahhoz még több idő kellett volna. Aztán megláttam egy fotót az éjszakai Moulin Rouge-ról, és akkor tudtam, hogy ezt fogom festményszerűen visszaadni a munkámban. Így született meg az 1800-as évekbeli hölgy, akinek a ruháján (mellkasán) az éjszakai Moulin Rouge tükröződik, kissé szürreálisan, az éles határok elmosásával, víziószerűen, színeiben merészen alkot egységet az élénk narancssárga a lilával, és megjelenik rajta (az általam készített kalapon) az Eiffel torony is. Amikor az Eiffel-tornyot díszítettem Swarovski kövekkel, akkor fogalmazódott meg bennem, hogy valójában az éjszakai Párizs két legnépszerűbb szimbólumát jelenítettem meg. A Swarovski kövek elhelyezésével arra törekedtem, hogy mintha égnének a malom lámpácskái, ezt alakítottam ki az Eiffel-toronynál is. Bevallom, a Moulin Rouge témától féltem egy kicsit, hogy nehogy elcsépelt legyek, de tudtam, hogy tudok, olyat alkotni, ami még nem volt.
A testfestés különlegességét az adja, hogy még közelről is nehéz elkülöníteni, hogy az öltözet mely része valódi ruha (kalap, mandzsetta, gallér, vállpuff, a szalagos csipkehát és a szoknya), és mely része a dimenzionált testfestés.
Olyan festékkel dolgoztam, ami krémes alapú, így nem érintésálló, de nem mattul le, mint a megszokott anyagok, hanem fényes marad, olajfestményszerű hatással.
Sikerült megvalósítanom azt a művészeti hatást, amire törekedtem, miközben az alkotás témája minden részletével együtt egységet tudott alkotni.

– Hogyan tovább?
– Dolgozom és oktatok továbbra is itthon, Szegeden. További megmérettetésen nem gondolkodom, inkább valami más irányba szeretnék továbblépni pályámon, ami még jobban egyesíti a művészetet a sminkkel és a testfestéssel.

Szöveg: Remek Annamária, fotó: Crisan Carlo/MFKKE és Dudás Barbara

 

 • k_dscn2970
 • k_dscn2976
 • k_dscn2984
 • k_dscn2992
 • k_dscn3009
 • k_dscn3014
 • k_dscn3018
 • k_dscn3083
 • k_dscn3084
 • k_dscn3130
 • k_dscn3172
 • k_dscn3201
 • k_dscn3206
 • k_dscn3211
 • k_dscn3234
 • k_dscn3248
 • k_dscn3265
 • k_dscn3268
 • omcdudasesmodellje

Simple Image Gallery Extended

{vsig_c}0|k_dscn2970.jpg|Címe|Szövege{/vsig_c}

 

 

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

You have no rights to post comments

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Szépipari hírek: Interjú / Alkotók az alkotások mögött - 2016. tavasz-nyár Trendteremtő győztesek
  A 2016. tavaszi-nyári Trendteremtő első helyezettjeivel készült összefoglalónkban az...
Szépipari hírek: Interjú / Sassoon után Sopronban: Veress Győri Sándor
Izgalmas hír terjed a magyar fodrásziparban: 10 év londoni munka után újra Magyarországon...
Szépipari hírek: Interjú / Nemzetközi terepen: sminkoktatás Skandináviában
Amikor egy évvel ezelőtt a svéd Stockholmba költözött, nem is gondolta volna, hogy sikerül...