Belépés

Gratulálunk, Tanárnő!

 

Ezüst Érdemkereszt kitüntetést kapott dr. Szirmák Szilárdné

A mai diákoknak a 2003-ban megjelent Fodrász anyagismeret tankönyvből és más szakmai könyvek lektoraként, a szépségipari tanároknak pedig az iskolából emlékezetes dr. Szirmák Szilárdné. Tanárként, vizsgáztatóként és versenyfelkészítőként 1967 óta része a magyar szépségipari életnek. Örömmel értesültünk róla, hogy 2019-ben munkásságát Áder János köztársasági elnök Ezüst Érdemkereszt kitüntetéssel jutalmazta.

 

 

Dr. Szirmák Szilárdné a kémia–biológia szakos tanári diploma szerzésének évében, 1967-ben került a BKSZC Erzsébet Királyné Szépészeti Szakgimnázium elődjének, a 12. sz. Ipari és Kereskedelmi Szakközép és Szakmunkásképző Iskola tantestületébe. 1983-tól az intézmény szakmai igazgatóhelyettese és egyben a kozmetikus és fodrász szakmák gyakorlati oktatásának vezetője. 1991-ben a Művelődési és Közoktatási Miniszter „Eredményes munkájáért, Dicséretben” részesült. 1994-ben a Főváros Közgyűlése által megítélt Oktatásért díjat kapta. 2005-ben a volt 12. számú iskola jogutódjaként működő Erzsébet királyné Szépészeti Szakiskola SISY emlékplakettjét, 2010-ben pedig a Beauty Forum Szakmai Díját vehette át. 2013-ban a régi Krisztina körúti iskolaépületben nosztalgikus találkozót szervezett a volt diákoknak és tanároknak. (Beszámolónk ITT!)

 

 

– Szinte hihetetlen, hogy már húsz éve nyugdíjban vagy, hiszen minden szépészeti rendezvényen találkozunk! Milyen érzés volt, hogy még mindig gondolnak rád, és ezzel a mostani kitüntetéssel is elismerik a munkádat?

– Azért vagyok elégedett a mostani elismerés miatt, mert a szakmában töltött éveimet nem éreztem lezárva. Eddig senkinek sem jutott eszébe, akinek a kompetenciája lett volna, sajnos. Ezúton is köszönöm egykori tanítványomnak, Marsi László fodrászmesternek, hogy „kijárta” részemre ezt a díjat. Így már lezárva érzem életemnek azt a szakaszát.

 

– Hogyan emlékszel vissza aktív éveidre?

– Van az embernek magánélete és hivatali munkásélete, ha ezt hivatásnak tekinti. Én pedig éltem-haltam ezért a két szakmáért. Számomra mindig a tudomány, a szakma tudományos háttere volt izgalmas. Mindig kutattam, kerestem, hogy mi miért, és hogyan működik a termék a beavatkozások során. A hatásmechanizmusok megismerése és megértése miatt rengeteget jártam be az egyetemre. Úgy érzem, hogy most zárultak le azok az évek.

 

– Könyvek őrzik a munkásságod esszenciáit. Mennyi könyvet is írtál a fodrászoknak, kozmetikusoknak?

– Önállóan azt hiszem, kettőt, Zsókával – dr. Szolnoky Erzsébettel dolgoztam együtt több kiadványban. Nagyon későn találkoztunk, ő Győrben élt és tanított. Kiváló tanár volt, aki azonkívül, hogy agrármérnök volt, elvégezte a biológia-kémia szakot, és teológiából doktorált. A műegyetemen találkoztunk egy szakmai rendezvényen, ahol kiállított a könyveivel. Először a könyvekre figyeltem fel a jövő-menő emberek kezében, elindultam megkeresni, hogy honnan jönnek a könyvek. Egy szerény kis asztalnál állt a Beato Angelico kiadványaival. Megszólítottam és bemutatkoztam, kiderült, hogy ő már sokat hallott rólam. Ez a halála előtt néhány évvel volt, de annyira egy húron pendültünk, annyira egyformán járt az agyunk, hogy nagyon szoros és mély szakmai és baráti kapcsolat alakult ki közöttünk elég hamar, ennek a szakmai gyümölcsei a közös könyveink. Felosztottuk a fejezeteket, hogy kinek melyik téma tetszett jobban, így kettesben írtuk ezeket a könyveket, amikor még nem volt ilyen gyakran tantervváltozás. Szerintem 1990-ben adtam le először olyan tantervet, ami jó volt.

 

– Végzel még valamilyen szakmai tevékenységet?

– Már nem hosszabbítottam meg a szakértői igazolványomat, és az érettségi elnöki igazozolványomat sem, és a szakmunkásvizsgabizottságit sem. Egyrészt azért, mert hallottam vissza olyan mendemondákat, hogy „a vének elveszik előlünk a vizsgapénzt”. Úgy gondolom, tudni kell lelépni a színpadról. Én még 300 forintos gyerekenkénti díjazással vizsgáztattam, most már ennek többszöröse ez a juttatás. De engem az anyagiak annyira nem érdekelnek. A mai világban minden a pénzről szól. Van, aki Mammont imádja, én nem. Többre becsülöm azt, hogy senki rólam rosszat nem tud mondani. Amikor szerveztem az iskolatalálkozót, és most a kitüntetés miatti gratulációkkor is megkaptam visszajelzésként az esetek 90%-ában, hogy nagyon jó emlékeik vannak velem kapcsolatban a volt diákjaimnak, igaz: „nagyon szigorú volt a tanárnő, de nem vált kárunkra”! A pedagógusságot mostanában leginkább az öt unokámmal gyakorlom, akiket rendszeresen elviszek együtt nyaralni. Gondolj bele, a tizennégytől az ötévesig! Ha nekem nem fogadnának szót, akkor nem mernék elindulni velük, hiszen nem tudok ötfelé szaladni. Viszont vannak helyzetek, amikor a gyerek érezheti, hogy ő dönthet. Úgy látom, hogy a szigorúság nem biztos, hogy elkedvetleníti, vagy eltávolítja a gyereket attól, hogy a másikat szeresse. Tudja, hogy kivel, mit lehet csinálni, ugyanakkor felfogja, hogy az ő érdekükben és a kedvüket keresve járunk programokra.

 

– Szóval már nem is akkreditálsz képzéseket? Látunk még a rendezvényeken?

– Amikor meghívnak és meg tudom oldani, akkor ott leszek. Az akkreditálási munkafolyamatot is befejeztem. A legutóbbi ilyen felkérést is átirányítottam a jelenleg aktív és dolgozó Kollégák felé.

 

– Mit üzensz a következő generációknak? A tanároknak és a diákoknak?

– Biztos, hogy türelmet! Úgy a jövendő szakembernek és a tanárnak is. Ki kell várni azt az időt, ami alatt kialakul benned az a rutin, amivel rájössz, hogy valamit módszertanilag hogyan lehet átadni. Magamról is emlékszem, hogy az első évben teljesen másképp tanítottam, mint tíz év tapasztalat után. Ez teljesen természetes. Ezen kívül a korrektség és a becsületesség, nem is kell többet mondani. Nem szabad ennek az anyagias szemléletnek a rabjává válni, mert azzal nem érünk semmit.

Szöveg: Remek Annamária
 

Máskor is szívesen olvasnál ilyen témáról nálunk?
Nyomj egy like-ot és oszd meg a linket!
Köszönjük! :)

Olvasóink értékelése:  / 2
ElégtelenKitűnő 

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Szépipari hírek: Interjú / Le Salon Kertváros – az Év Szalonja 2013-ban!
Egy hely, ahol több mint 200 m2-en a vendégekről szól minden, és ami hamar központi helyet...
Szépipari hírek: Interjú / A HEDGE HAIR már bizonyított
Az év szalonja díjat 2015-ben Kompos Tamás fodrászmester és csapata nyerte el. Fiatal és...
Szépipari hírek: Interjú / Sorsok és végzetek- II. rész
Sorsok és végzetek - II. rész Szenvedélyes, bátor és mindig mer újat álmodni – Szabados...