Belépés

4. Globális Fenntarthatósági Divathét #GSFW

 

#fashionrevolution: „A jövő rajtunk múlik!”

 

A Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület (National Fashion League) már negyedik alkalommal szervezte meg azt a nemzetközi divattalálkozót 2019. április 08–11. között Budapesten. A fő téma az volt, hogyan lehet környezettudatos és fenntartható a divatipar. A Mányiné dr. Walek Gabriella által életre hívott kezdeményezés idén Argentínától Tajvanig hét kontinens, húsz ország képviselőinek részvételével kereste a határokon átívelő megoldást az etikus és felelősségteljes divat kérdéseire, mint például a fenntarthatósági szempontok szerinti kreatív és innovatív tervezés és gyártás, a társadalmi felelősségvállalás és tudatos öko divat helye és feladatai jelen korunkban.

 


A rendezvény és a Nemzeti Divat Liga Magyarország Egyesület (NDL) célja, hogy felhívja a figyelmet a kreatív és innovatív tervezés és gyártás mellett a hagyomány- és értékmegőrzésre, a fenntarthatósági szempontokra, valamint a megfelelő szociális és etikus hozzáállás szükségességére a divatiparban, és támogatja azokat a tervezőket, gyártókat, szakembereket, akik ilyen koncepciókkal dolgoznak. A rendezvény résztvevői inspirációt és ismereteket szerezhettek a fenntartható divat különböző aspektusairól és eredményeiről, szakmai fórumokon, networking eseményeken új együttműködési lehetőségeket találhattak. A 4.Globális Fenntarthatósági Divathét sajtótájékoztatójára, a nemzetközi konferenciára, a tervezők munkáinak kiállítására, valamint a nemzetközi öko divatbemutatók megrendezésére az Olasz Kulturális Intézetben került sor, a második napi konferenciának pedig a BKIK adott otthont. Az Argentin Nagykövetséggel közösen szervezett VIP programként külön is bemutatkozott néhány argentin és dél-amerikai tervező a Tildy Palotában.

 

International Eco Fashion Show

Divattervezők és a divatvilág prominens alakjai vonultatták fel különleges öko kollekcióikat és adtak hangot véleményüknek, gondolataiknak a fenntartható és etikus ruhagyártással, korunk társadalmának extrém fogyasztási szokásaival és annak környezetünkre gyakorolt hatásaival kapcsolatban. Az idei év kiemelt tervezője és előadója az Emmy-díjas amerikai divattervező, Jeff Garner volt, aki olyan közéleti személyiségek ruhakölteményeit alkotta, mint Gisele Bündchen, Taylor Swift, Cameron Diaz, Rihanna, Miley Cyrus vagy Sheryl Crow. A 4. GSFW kifutóin továbbá olyan nemzetközileg ismert öko divattervezők vonultatják fel kollekcióikat, mint a kidobásra ítélt kávés zsákokat használó Sylvia Calvo, az „erőszakmentes selyemfeldolgozás atyja” - Georg Andreas Suhr (Cocccon), a 12 naptári hónap inspirálta tervező Jocelyn Chen, a magyar Rózsa Megla (Navona) ramie/hócsalán és kékfestő anyagból tervezett kollekciójával, Naima Nevice Maneno, a Németországban élő tanzániai tervező szülőhazájának hagyományait követve a divatban, a Plus Que Ma Vie igen markáns olasz férfi ruha márka. A madridi Fenntartható Divat Szövetség koordinálásával 5 spanyol öko divattervező közös divat show-ban fog bemutatkozni.

 

Divatbemutató képei:

 

Designers on Display

 

A kiállítók között számos hazai és határon túli tehetséges fiatal tervező munkája kapott helyet a külföldi tervezők mellett, bemutatva kreatív, innovatív és ötletes újrahasznosító megoldásaikat, mint a Londonban élő, erdélyi származású Jánosi Matilda (Tildart), a Junior Expo szlovák dobogós győztese, Viola Melinda, a temesvári Csiszár Borbála és számos magyar öko ruha, cipő és ékszertervező, köztük a WORTH EU projekt 5 magyar pályázója,  élén az egyik győztessel, Veszprémi Gabriellával. Dél-Amerikát olyan ismert márkák képviselik többek között, mint  a Bohetnika Mexikóból, Nhila&Religare Kolumbiából, Las Polleras de Agus, és By Maqu Peruból és Francisca Tornero Chiléből,  melyhez csatlakozik a magyar ékszertervező, Fehér Anna Frida Kahlo ihlette ékszereivel. Érdekes színfoltja volt a kiállításnak Dávid Botond különleges 1300 db-os népi viselet fotó gyűjteményét bemutató hologramos installációja.

A 4. #GSFW kiállítás képei:

 

Nemzetközi konferencia

A konferencia előadásain és panelbeszélgetésein az etikus és fenntartható divat aktuális kérdésein túl az öko-tudatos alapanyagok és környezetkímélő gyártási technológiák alkalmazása, a körforgásos divat, zéró hulladék és nulla karbon lábnyom, slow fashion, az újrahasznosítás témakörében, tárgyalták a divatipar hatását a környezetre és a klímaváltozásra, a fenntarthatóság átláthatóságának és mérésének szükségességét, a fogyasztók szerepét a fenntartható divatban, valamint a tisztességes kereskedelem (fair trade) kérdéskörét.

A 4. GSFW konferenciájának és divatbemutatójának néhány érdekes előadója – a teljesség igénye nélkül:

 • Carry Somers (UK), a Fashion Revolution alapítója, a fenntartható divat, emberi jogok és etikus gyártás képviselője,
 • Sass Brown, a GSFW tiszteletbeli elnöke, a fenntartható és az etikus divat egyik leg- emblematikusabb alakja,
 • Miguel Angel Gardetti, a Center for the Study of Sustainable Luxury és Center for Sustainable Textile alapítója Argentínából,
 • Mostafiz Uddin, a fenntarthatósággal kapcsolatos konferenciák egy ismert alakja, a bangladesi textilipar egyik kiemelkedő képviselője,
 • Dr. Leeann Teal Rutkovsky nőjogi aktivista, a fenntarthatósági divattervezés innovátora,
 • Katherine Soucie, számos díjat nyert vancouveri művész és designer fő témaköre a textilipari hulladék átalakíthatósága és felhasználási módjai,
 • Edwina Huang az öko alapanyagok és a körforgásos divat szakembere,
 • Alice Beyer Németországból, a Circular Economy Club (Körkörös Gazdasági Klub) egyik mentora,
 • Parvinder Marwaha EU projekt menedzser, British Council,
 • Kenny Jackson-Forrest, a Style & Trashion alapítója új könyvét (Trashion Forward) is bemutatta,
 • Georg Andreas Suhr, a német German Federal Ecodesign díját Cocccon márkájával elnyerő designer,
 • Vittorio Giomo, a GSFW fő tanácsadója, aki a divat és a klíma változás problémáival is foglalkozik.

A konferencia képei:

 

„A GSFW leginkább azért tekinthető egyedi és szükséges kezdeményezésnek, mert a nemzetközi összefogás és együttműködés a legfőbb erősségünk. A világ minden részéről érkeznek és szerepelnek divattervezők és előadók, egy igazi színes kavalkád jellemzi az eseményt. A globalitást mutatja az a tény is, hogy egy nemzetközi csapattal dolgozunk, egybeolvasztva a különböző kultúrákat, ötvözve az eltérő ismereteket, gondolatokat egy jó ügy és közös cél, a fenntartható, etikus divat érdekében” – nyilatkozza a főszervező, Mányiné Dr. Walek Gabriella.

 

 

A 4th#GSFW fő támogatói: Mellow Mood Hotels (kiemelt hotel támogató), VOSZ (Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége) , BKIK, az  Olasz Kulturális Intézet, a Spanyol Nagykövetség, az Argentin  Nagykövetség, KAVOSZ, Pannonia Nyomda, Figura Dekor Kft, Vösslauer, Hungaria Pezsgő, O&M, Vinoria és Zsadányi Pincészet.

Szöveg és fotó: remeka.hu
Forrás: gsfashionweek.com

Máskor is szívesen olvasnál ilyen témáról nálunk?
Nyomj egy like-ot és oszd meg a linket!
Köszönjük! :)

Olvasóink értékelése:  / 2
ElégtelenKitűnő 

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Szépipari Hírek: Rendezvény / Budapesti Sminktetováló Konferencia 2016.
A Nouveau Contour Hungary az anyavállalat nemzetközi márkafüggetlen, sminktetováló...
Szépipari Hírek: Rendezvény / MAGYAR BAJNOKSÁG 2015.
A Magyar Fodrász Kozmetikus Közhasznú Egyesület (MFKKE) fodrász-kozmetikus bajnokságot...
Szépipari Hírek: Rendezvény / Kozmetikai Szinkronmasszázsverseny 2016.
  2016. november 11-én a margitszigeti Danubius Grand Hotelben, a Janssen Kozmetikusakadémia...