Belépés

Miért ismerje a kozmetikus?

 ... A plasztikai sebészet legújabb vívmányait?

Mi az a MACS-lift? Élethosszan megmarad-e a saját zsírral történt feltöltés? Miért rossz a BOTOX-kezelés sajtója? Létezik-e keloidpreventáció?dr. Pap Péter

 

És ez csak néhány kérdés, amire a kozmetikus önképző csoport tagjai választ kaptak dr. Pap Péter plasztikai sebész előadása során a Piknik Kör aktuális eseményén, melynek márciusban a Virányos Klinika adott helyet. Az előadás legnagyobb érdeklődést kiváltott részeiről készült a beszámoló.

Piknik Kör

 

A kozmetikához legközelebb a plasztikai sebészet esztétikai ága áll, ott tudnak a leginkább összedolgozni a szakemberek. A bőr öregedését endogén és exogén okok hozzák létre, a sebészet és a kozmetika is ez ellen dolgozik, egymást segítve még jobb eredményeket tudnak elérni.

Az esztétikai sebészeti eljárások közül az arcon végzett beavatkozások egyike a feltöltés, amikor valamely anyag segítségével alakítják a problémás területet. Erre használták régen a szilikonolajat, pl. ajakvastagításra is, ám a rossz tapasztalatok (granulómakeletkezés, allergiás reakciók, a 10%-os problémaarány) miatt ez az anyag ma inkább kerülendő ezen a területen.

Leggyakrabban a HA (hyaluron acid) használt mint feltöltőanyag. Többféle változatban kapható, bizonyos esetekben hamarabb felszívódhat, ez nagyban függ a bontóenzimétől.
Általános információ: arcon végzett esztétikai sebészeti beavatkozások után minimum 6 hét várakozás után lehet kozmetikai kezelést végezni, ám pl. elhúzódó ödéma esetén már 3 hét után lehet óvatos nyirokmasszázzsal segíteni a beavatkozás sikerét.

Az egyik legújabb, és legeredményesebbnek tűnő feltöltési forma a „saját zsír” használata. Jelenlegi vélemények szerint a megfelelő technikával történt saját zsír beépítése élethosszig tartó hatású lehet. Ám használatánál több dologra is oda kell figyelni: mivel szívják le a zsírt, mivel és hogyan hígítják, milyen technikával adják be…

Arcplasztika esetén a fel nem szívódó anyagok használatakor – mint például az aranyszál vagy az APTOS-fonalak – gyakran előfordul gyulladás, illetve a mechanikai jellegből adódó aszimmetria az arcon. Emiatt javasolt a kisebb kockázatú műtéti eljárás használata.

A Tonnard-féle arcplasztika, a MACS-lift viszonylag új lehetőség ezen a területen. Jellemzője, hogy kevesebb heggel, és sokkal természetesebb hatással tünteti el, illetve csökkenti a statikus ráncokat és az arcbőr megereszkedését. Sajátossága, hogy SMAS-szinten van a megfeszítés, nem a bőrfelületen, és vertikális irányban is hatásosan alkalmazató. Elvégzése után minimum 3 hét a lábadozás.

A rossz sajtójú BOTOX-kezelés a híresztelések ellenére eredményesen alkalmazható bizonyos mimikai ráncok esetében, ám természetesen nem minden esetben és területen. Ezért fontos az orvos megfelelő tudása, és a nem mindenáron használni akarás képessége.

A legfiatalabb korban végzett esztétikai műtétek egyike a fülplasztika. Elálló fül esetén ezt érdemes még iskolás kor előtt elvégezni, hogy a gyermeket ne érje sok lelki sérülés a társai miatt.

Minden műtéti eljárás velejárója, ám a plasztikai sebészeti beavatkozás legnagyobb ellensége a keloidos sebgyógyulás, ami egy tökéletesen sikerült esztétikai beavatkozást teljesen tönkretehet. A híresztelésekkel ellentétben megelőzni nem lehet, ez egy fizikai tényező, ami kortól, nemtől, időjárástól, fizikai állapottól függetlenül bármikor kialakulhat, akár a sokadik sikeres sebgyógyulás után is előjöhet váratlanul.

Általában a keloidképződési helyek: szegycsont, váll, fülcimpa hátsó része, a hát…

Sajnos nem a műtét után rögtön, hanem csak néhány hét múlva látható, hogy keloidos lesz-e a hegképződés, ilyen esetben utókezeléssel lehet enyhíteni a dolgot. A leggyakoribb utókezelési eljárások: szteroidos injekciókúra, röntgenes besugárzás, illetve szép eredményeket lehet elérni a vákuumos LPG hegkezelő készülékkel.

A témák között népszerű volt még az alsó és felső szemhéjplasztika, a mellimplantátumok, a bodylift.

És persze a legproblematikusabb kérdéskör: az elrontott műtétek korrigálása.

Nagyon szimpatikus volt dr. Pap Péter hozzáállása, aki a következő elvet követi: szerinte nagy praxisnál az 5%-ot nem haladhatja meg a szövődményes esetek. Amikor előfordul, akkor a hibát el kell ismerni, tudni kell rá a megoldást, és persze mindezt ingyenesen kell a páciens részére biztosítani. Abban az esetben, ha az orvos nem tudja elvégezni a helyreállítást, akkor a szakmai büszkeséget félretéve, a páciens érdekeit szem előtt tartva tudni kell a megfelelő helyre irányítani a beteget. Ezen kellemetlen szituációk elkerülése miatt érdemes megelőző intézkedéseket tenni. Például Belgiumban nem vállalnak dohányosokon arcplasztikát a kockázati tényezők miatt. Nikotinszondával ellenőrzik. Ez talán drasztikus megoldásnak tűnhet, de náluk bevált.

A cél itt talán szentesíti az eszközt.

Piknik KörPiknik Kör

Az esztétikai plasztikai sebészet és a kozmetikusok összedolgozása a páciensek érdekében nem új keletű történet. Egy közeli Piknik Kör előadáson ezen téma sarkalatos kérdéseiről hallgathatják meg a szakemberek egy plasztikai sebész előadását.

 

Szöveg: Remek Annamária

 

You have no rights to post comments

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Szépipari Hírek: Rendezvény / III. Diamond Night Party
  2014. március 22-én, a VAM Design Centerben tartotta meg harmadik szépségipari...
Szépipari Hírek: Rendezvény / Jótékonysági hajvágás
Az idei esztendő sem zárult jótékonysági megmozdulások nélkül. Rengeteg szervezet rendezett...
Szépipari Hírek: Rendezvény / Style Masters Show 2012 – Budapest
2012. április 30-án került sor a Style Masters Show 2012 megrendezésére, mely helyszínéül...