Belépés

A HEDGE HAIR már bizonyított

Az év szalonja díjat 2015-ben Kompos Tamás fodrászmester és csapata nyerte el. Fiatal és energikus, megtestesíti azt a szakembert, akiben tökéletes összhangba került a fodrász és az üzletember. Ma már három üzletet menedzsel, és természetesen ő maga is dolgozik a szalonokban. Vele beszélgettünk a kezdetekről, tapasztalatairól, és arról, mi szükséges ahhoz, hogy ennyi sikert érjen el egy fodrász.

 

Az Év Szalonja díjat 2015-ben Kompos Tamás fodrászmester és csapata nyerte el. Fiatal és energikus, megtestesíti azt a szakembert, akiben tökéletes összhangba került a fodrász és az üzletember. Ma már három üzletet menedzsel, és természetesen ő maga is dolgozik a szalonokban. Vele beszélgettünk a kezdetekről, tapasztalatairól, és arról, mi szükséges ahhoz, hogy ennyi sikert érjen el egy fodrász.

 

– Klasszikus a kérdés, miért lettél fodrász?

– Valószínűleg megragadott egy pillanat... A családomban senki nem volt fodrász, én sem terveztem, egészen addig, míg meg nem néztem  a Wella Top Team egyik bemutatóját, akkor láttam, hogyan dolgoznak Hajas Laciék, és arra gondoltam, klassz ez a fodrászélet. Sportoló voltam, a család, és főképp édesapám úgy gondolta, hogy valami sporthoz közeli pályán helyezkedem majd el. Az iskola után a Budapestre kerültem Bartal Pali bácsihoz. Egy barátom már nála dolgozott, és szólt, hogy van lehetőség nála dolgozni. Itt rendszeresen jártam a L’Oréal Professionnel képzéseire, plusz minden héten tréningeztek bennünket, folyamatosak voltak a házi képzések. Fél évig voltam ott, aztán visszajöttem Debrecenbe.

– A fővárosból Debrecenbe. Mi volt a koncepciód?

– Magánokok miatt költöztem haza. Nagy forgalmú helyet kerestem, így kerültem a Klierbe, ott ismertem meg a mai napig jó barátomat, Hegedüs Tamást, aki előtte nem sokkal költözött haza Londonból. Az ő kezdeményezésére és vezetésével alapult meg a Blade Runners szalon. A Milánóból érkező Rácz Mihály lett a harmadik fodrászkollégánk. Órási népszerűségnek örvendtünk, rengeteg vendéggel. Volt, hogy a folyosón álltak, és ott várták, hogy sorra kerüljenek. Vendégkörünket hoztuk a plázából, plusz a diákok, főleg a külföldiek mind hozzánk jártak, hiszen mindannyian beszéltünk angolul.

– Kinőttétek magatokat?

– Igen.  Már Hedge Hair név alatt nyitottunk meg Debrecen belvárosában, a Piac utcában egy nagyobb, új üzletet. Hegedűs Tamás Londonba történő visszaköltözésével teljes körű tulajdonos lettem.

– Fiatal srácként hogyan boldogultál az üzlettel?

– Mindig is a saját üzletre és a saját csapatra készültem, ha lehet így mondani. Nagyon sok fodrász nem szereti a vállalkozás üzleti részét, nekem viszont az ezzel való foglalatosság is nagyon megtetszett. A Schwarzkopf Professional business szemináriumokon tanultam, hogy a menedzsment részét átlássam a vállalkozásnak, és igen hasznosnak bizonyult. 2002 óta, mióta a szakmában vagyok, nagyon sokat tanultam, nemcsak itthon, hanem külföldön is. Csapatépítésben és üzletmodellben, oktatásfilozófiában a Vidal Sassoon sémát követem, amit a Sassoon Academy-n tanultam.

Nagyon jó a csapatod, akikkel dolgozol, tudatosan választasz kollégákat?


– 2008-ban tettem le a mestervizsgámat. Azóta a Hajdú–Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara felkérésére részt veszek a mesterképzésben. Így átfogó oktatási tapasztalatot is szereztem. Hívtak bemutatókat tartani, így nagyon sok fiatallal kerültünk kapcsolatba. A londoni Sassoon volt a példa, hogyan építsünk saját csapatot, vagyis mi neveljük ki azokat a fiatalokat, akikkel később együtt dolgozunk. Ez klassz dolog, hiszen sokkal nehezebb egy úgymond „ rossz beidegződést” átnevelni. Így kerültek hozzánk a szakképző iskolákon keresztül fodrásztanulók. Ezeket a fiatalokat ismerjük, nálunk tanulnak, és ami a legfontosabb; látjuk, hogy valóban lelkesek, és mindenük a szakma. Jelenlegi csapatunkban is szinte mindenki nálunk tanult, a többségük alkalmazott, és a továbbfejlődés lehetőségét is támogatjuk.

– Mit gondolsz minek köszönhető a sikeretek?

– Talán hogy sohasem sajnáltuk az időt a tanulásra, a képzésekre. Már a legelső időkben is nagyon ügyeltünk a minőségi munkára, és természetesen gyönyörű színeket festünk, és igény szerinti formákat vágunk, a klasszikustól a legújabb trendekig. Ennek gyorsan híre ment, és évek alatt megtérült a befektetett energia, ami a vendégkörünkön is látszik.

– Második üzleted a Corpus sportcentrumban nyílt, honnan az ötlet?

– Az ötlet csak úgy jött, és bíztam abban, hogy van ember, aki edzés után szeretne szalonszolgáltatást igénybe venni. Azért piackutatást végeztünk, figyelembe véve azt, hogy hány ember fordul meg a sportcentrumban, és ebből mennyi az a minimum mennyiség, ami az üzlet szempontjából fontos. 2010-ben nyitottunk, eleinte forgásban dolgoztunk, a vendégkör kialakulásáig.

– A legújabb üzleted, a Cut&Coffee kávézó is egyben. Ezt is te találtad ki?


– Tóth Gábor barista barátommal közösen találtuk ki, hogy mi lenne, ha ötvöznénk a két szolgáltatást, és jó ötlet volt. 2013-ban nyitottunk, a kávézóban olyan termékeket kínálunk, amit mi magunk is szívesen fogyasztunk. Frissen pörkölt minőségi kávé, házi sütemények, szendvicsek... Szerettünk volna valami különleges, nem megszokott dolgot csinálni, így a magas minőségű fodrászati szolgáltatás mellé társítottuk az igényes vendéglátást, amit a vendégeink nagyon szeretnek.

– Tervezel további üzleteket nyitni?

– Nem, mostanában üzletet nem nyitok. Heti 3 napot dolgozom a szalonokban, a maradék időmet a saját képzőhelyemre fordítom. Szeretek ott lenni a fiatalokkal, és figyelemmel kísérni a fejlődésüket.

– Létrehoztál egy saját felnőttképzési rendszert. Mik a tapasztalatok?

– Tulajdonképpen ez hirtelen jött – 2014-től működünk – , akkor, amikor megszűnt a középiskolák állami támogatása, emiatt nem is indult fodrászképzés a térségben. Arra gondoltunk, érdemes elindítani a képzést, hiszen igény nyilvánvalóan van, mi pedig szerettünk volna létrehozni egy olyan intézményt, ahol magas színvonalon, minőségi képzést adhatunk a tanulóinknak. Így jött létre a Hedge Hair Szépészeti Szakiskola. A Diószegi Sámuel Közép- és Szakiskola volt igazgató-helyettese, Pasztercsákné R. Márta vállalta a szakmai vezetői, illetve elméleti oktatói feladatokat. Már induláskor rengetegen jelentkeztek, és a jelentkezés azóta is folyamatos. Fodrász, kozmetikus, illetve műkörmös, kéz- és lábápoló szakmát adó képzéseket indítunk.

– A tanulóid folyamatos sikereket érnek el. Most mire készültök?

– Az idei SZKTV országos döntőjén tanulóm, a debreceni Dan Réka Judit győzött. Vele készülünk a Worldskills Abu Dhabi 2017. versenyre, emiatt decemberben tanulmányútra megyünk a göteborgi Euroskills versenyre, felkészülési szándékkal. 

De október közepén idén is ott leszünk a kollégákkal Londonban, a Salon Internationalon, és megnézzük az Alternativ Hair Show-t, többek között Hajas László bemutatóját is nagyon várjuk.

A másik tanulóm, most már kollégám, Beke Balázs miután megnyerte a Schwarzkopf OSiS Made to Create országos fotópályázatát férfi kategóriában, Magyarországot képviseli a nemzetközi versenyen, Barcelonában. Nagyon készülünk erre a megmérettetésre is, hiszen a hírek szerint sorsolt modellen kell majd bizonyítani a Schwarzkopf nemzetközi színpadán.

– Három üzlet, tizenegy kolléga, tanulók, iskola... Mi motivál?

– Talán a sportból hoztam magammal a kitartásomat. Szeretem a fejlődést, szeretek tanulni én is. A munkámat nagyon szeretem, hét elején képzem felváltva a kollégákat, illetve a tanulókat, de egyensúlyban tartom az életem, és a családomra és magamra is hagyok időt.

– Ha van atyai jó tanács... A tiéd mi? Mit üzensz a mai fiatal fodrászoknak, tanulóknak?

– Három szóval összefoglalhatnám. Ezek a türelem, a kitartás, és az alázat.

– Mit értesz alázat alatt?

– Elsősorban a tapasztalataimra adok. Sajnos azt látom, hogy a mai fiatalok rettenetesen türelmetlenek, sokan azt gondolják, iskola után rögtön sikeres szalontulajdonosok lehetnek. A tapasztalatok szerint ez nem így működik. Irdatlan sok tanulás, képzés, tapasztalatszerzés, szorgalom kell ahhoz, hogy az ember kézben tudja tartani úgy a szakmai, mind az üzleti dolgokat. Egy vállalkozás komoly dolog, tudni kell menedzselni. A türelem ahhoz kell, hogy megszerezze az embert mindazt a tudást, amivel már magabiztosan vághat bele egy vállalkozásba. És a tőkéről, ami kell hozzá még nem is beszéltünk. A türelem tehát nagyon fontos, és ehhez kell az alázat. A szakma iránti alázat, az elkötelezettség.  Kitartás, amellett amit elhatároztam, és azt véghez is kell vinni. Bill Gates mondta, hogy az a baj, hogy mindenki gyorsan akar pénzt. Igen, sajnos ez tényleg baj. Aki szereti a szakmáját, annak az kell, hogy az első legyen, és akkor meglesz a pénz és a siker is.


Szöveg: Velczán Júlia
Jelölt fotó: Dala Gábor és remeka.hu
Jelöletlen fotó: Hedge Hair

 

 

You have no rights to post comments

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Szépipari hírek: Interjú / Újra együtt!
Volt egyszer egy nagy csapat, akiknek munkássága meghatározó volt a magyar fodrászéletben....
Szépipari hírek: Interjú / Sassoon után Sopronban: Veress Győri Sándor
Izgalmas hír terjed a magyar fodrásziparban: 10 év londoni munka után újra Magyarországon...
Szépipari hírek: Interjú / Düsseldorfi sminkgyőzelem
Düsseldorfi sminkgyőzelem   Sándor Zsuzsanna debreceni kozmetikus-sminkes nyerte el az első...