Belépés

Bronzérmes a férfiválogatott

 

Bronzérmes a férfiválogatott!

„Álomvilágból valóság lett” – interjú Cseh Istvánnal


Több évtizedes sikeres pályája alatt, melynek során több hazai és nemzetközi, és Európa-bajnoki cím elnyerése, a magyar férfiválogatott trenírozása, tanítás és bemutatókon való részvétel is éppúgy megtalálható, mint a lelkiismeretes hétköznapi szalonmunka, még mindig ott küzd a páston Cseh István, és idén, 2010-ben egy újabb nagyon rangos elismeréssel erősítette a magyar fodrászok jó hírét. Kalandos út vezetett az OMC Hairworld világbajnoki dobogójáig Cseh István, Csonka Tamás és Gruber Ákos számára. Cseh Istvánnal a MOSZI által rendezett decemberi jótékonysági Szépségfórumon beszélgettünk, zsűrizés után.

 

Cseh István


– Mennyi gyakorlás, tanulás kellett ahhoz, hogy ide elérjetek?

– Eddigi pályafutásunk a folyamatos felkészülésről szólt. Amikor két évvel ezelőtt, 2008 szeptemberében elkezdtük a hivatalos felkészülést erre a versenyre, tudtuk, hogy minden szabad időnket erre kell áldoznunk. Azóta mondhatni szinte minden hétvégén közös tréningünk volt, hét közben mindenki maga készült a szalonmunka mellett, kéthavonta egy a trénerünkkel, az utolsó félévben havonta találkoztunk a trénerrel, a verseny előtti 10 napban pedig reggel kilenctől éjfélig együtt gyakoroltunk.

 

– Mennyiben változtatta meg a felkészülést egy külföldi tréner bekapcsolódása?

– Magam sem gondoltam, hogy ilyen sokat számítanak versenyzéskor a tréner nemzetközi tapasztalatai és kapcsolatai. Renzo Chinellato úr több évig volt az OMC elnökségi tagja, abszolút nemzetközi vonalat képvisel, az egész zsűri rendszer kialakításában részt vett, és az OMC férfifodrász bemutatócsapatának trénere volt. Az elmúlt négy bajnokság győztes csapatai az ő keze alól kerültek ki. Nagyon örültünk, hogy elvállalt minket. 43 szakmában töltött év után tanultam meg a versenyhajvágás fortélyait tőle. A versenyzésben nagyon fontos a versenyhajak előkészítése, ezeket a versenyvágásokat különleges szerszámokkal készítettük el. Már az ollók élezése is számít! És tényleg minden részletre oda kell figyelni.

 

– Nem elég nagyon jónak lenni?

– Ha jó vagy, akkor elvileg az hozhat aranyat, de a kapcsolatrendszer és a stabil, erős anyagi háttér nagyon kell a versenysikerekhez. A magyarok nagyon kicsinek számítanak az OMC palettáján, még az elnökségben sem vagyunk benne. De nem adjuk fel! Most szponzort keresünk, akik segítenek minket abban, hogy a versenyzés anyagi része ne minket terheljen, és teljesen a szakmai részre tudjunk koncentrálni.


– Ezt a világbajnokságot teljesen szponzor nélkül csináltátok végig. Mi történt, miért nem támogattak bennetek a fodrászati cégek?

– Itthon nem egységként kezelik ebben a szakmában a válogatott szakembereket, mint például az olimpikonokat, hanem kategóriánként, egyénenként kell szponzorációért kuncsorogni. Azért használom ezt a szót, mert nyugaton sosem volt kérdéses a szakma legjobbjainak, hogy kapnak támogatást a bizonyításhoz, pláne, ha már bizonyítottak… Itt a támogatás sokszor kimerül termékajándékban, illetve abban, hogy elvárják, hogy cserébe x idő múlva x bemutatót tartsunk. Ez azért érdekes, mert egy bemutató szakembernek megvan a gázsija, így ebben az esetben nem is beszélhetünk támogatásról, hanem arról, hogy előre kifizetnek egy munkát. De volt olyan is, hogy az egyik legnagyobb cég vezetője közölte, hogy bármennyi győztes bajnokság van a hátam mögött, álomvilágban élek a világbajnoksággal kapcsolatos terveimmel, és ők nem álmokat támogatnak, hanem a valóságot. Ezért neki most üzenném: az álomvilágból valóság lett!

 

– Milyen érzés most ez a hatalmas siker?

– Örülünk, de az egyik szemünk sír, a másik nevet. Az a sajnálatos dolog történt, hogy a helyszínen negyedik helyezettnek hoztak ki minket, és utólag derült ki, hogy technikai hiba történt, és valójában a harmadikok vagyunk. Így nem állhattunk Párizsban a dobogón, ami nagyon jólesett volna.

 

– Ti magatok hogyan értékelitek a versenyen megmutatott munkátokat?

– Természetesen nem vagyunk százszázalékosan elégedettek a munkánkkal, nem sikerültek annyira „szögletesre” a frizurák, mint lehettek volna. Ugyanakkor a mezőnyt végignézve úgy érezzük, hogy tudásszintileg mi hárman voltunk a legegységesebb csapat, közel egy szinten mutattunk be, míg a többieknél ez egyenetlenebb képet mutatott. A legnehezebb kategóriában bizonyítottunk: klasszikus férfihajnál 20 perc alatt fésültük be a frizurát, a technikai kategóriában, vágással együtt 30 perc áll a versenyző rendelkezésére. Itt nincs hibalehetőség, ez a legszigorúbb kategória.

 

– Hol tudjátok kamatoztatni az így megszerzett tudást?

– Azt mondanám, ez inkább mánia, mint kamatoztatott tudás. Talán versenyfelkészítéseket vállalva lehetne valamit visszahozni belőle, de nagyon megfizethetetlennek tűnik az a sok idő, pénz és energia, amit ebbe belefektettünk. Ráadásul nem nagyon van utánpótlás. A fiatalok nem keresik a versenyek nyújtotta kihívásokat, ez a kategória különösen kevésbé népszerű, valószínűleg a nehézsége és az alulértékelése miatt.

 

– Akkor mondd meg, miért érdemes mégis csinálni? Benneteket mi motivál?

– Őrültség, elszántság, talán némi eredményre vágyás… A trénerünk arra hívta fel a figyelmünk, hogy mindig gondolkodjunk, és csak a munkára koncentráljunk. Világbajnokságra készülve nem lehet család, sem anyagi probléma, csak a felkészülés, az összpontosítás. Ezért óriási köszönettel tartozunk a családnak a toleranciáért, nélkülük ez nem sikerülhetett volna.– Most hogyan tovább?

– Még nem tudom, valószínűleg élünk az eredmény és az eddigi munkánk által kialakult nemzetközi lehetőségeinkkel. Most azt érzem, jó, hogy vége a nagy hajrának, de épphogy eltelt egy hónap és máris nagyon hiányzik a sok gyakorlás, és főleg: a cél.

 Köszönetnyilvánítás:

 

A magyar férfiválogatott ezúton szeretne köszönetet mondani támogatónak!


Cseh István:

"Köszönöm a családnak, mestereimnek: id. Czuczi Mátyásnak és Kökény Ferencnek, és a barátoknak az anyagi és egyéb támogatásokért."

Csonka Tamás:

"A család után köszönöm mindenkinek, aki úgy érzi, hozzájárult a sikereinkhez, különösen Pap Nauszikának, aki a tolmácsoláson túl nagyon sokat tett értünk, a modelleknek, akik végigküzdötték velünk ezt a két-három évet, köztük is Puhala Lajosnak."


Gruber Ákos:

"Köszönöm a srácoknak a csapatmunkát, és a családomnak mindent!" 

 

Szöveg: Remek Annamária, fotó: Karoline Wolf, Crisan Carlo és Remek Anita
  • 3
  • cseh_istvan1
  • k omc cseh istvan munkaja _0656
  • k omc csonka tomi munkaja _0665
  • k omc ff csapat karoline_wolf_www.bildhaus-potsdam.de
  • k omc gruber akos munkaja_0672
  • oklevel
  • szponzorfal

Simple Image Gallery Extended

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

You have no rights to post comments

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Interjú / Magyar Bajnokság 2014. – Miskolc
2014-ben a Magyar Fodrász–Kozmetikus Közhasznú Egyesület (MFKKE) és a...
Interjú / Sassoon után Sopronban: Veress Győri Sándor
Izgalmas hír terjed a magyar fodrásziparban: 10 év londoni munka után újra Magyarországon...
Interjú / Heanból MALAHA Cosmetics – a dinamikus fejlődés útja
Az Év Szépészeti Újdonsága 2015. győztes termék forgalmazója még szélesebb palettával a...