Belépés

Szakmaválasztás diplomaszerzés után

A 2016. tavasz-nyár témájú Trendteremtő fotópályázatunkon Ganter Dorottya kapta a legtöbb közönségszavazatot. A versenyen szempillaépítésben indult, ám pályázatából kiderült, kozmetikusként kezdte szépészeti pályáját. Sőt. Újrakezdte életét, amikor diplomával a háta mögött váltott, és a két keze munkájára építette fel karrierjét. Az elmúlt két év tapasztalatáról kérdeztük.

 

 

Avagy hogyan építette fel Ganter Dorottya kozmetikus vállalkozását...

A 2016. tavasz-nyár témájú Trendteremtő fotópályázatunkon Ganter Dorottya kapta a legtöbb közönségszavazatot. A versenyen szempillaépítésben indult, ám pályázatából kiderült, kozmetikusként kezdte szépészeti pályáját. Sőt. Újrakezdte életét, amikor diplomával a háta mögött váltott, és a két keze munkájára építette fel karrierjét. Az elmúlt két év tapasztalatáról kérdeztük.

 

– Miért nem az eredeti szakmádban dolgozol? Hogy jött a szépészet?

– Az eredeti szakmámat a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudomány Kar, Kommunikáció és médiatudomány szakon, Vizuális kommunikáció szakirányon szereztem meg. Dolgoztam ebben 2 évet, egy politikai reklámügynökségen, majd később szülővárosomban a Városfejlesztésben, de ekkor már jártam a kozmetikusképzésre, azaz párhuzamosan dolgoztam és tanultam. A szépészet kislánykorom óta vonzott. Sajnos elég korán el kellett kezdenem kozmetikushoz járni, és mindig irigykedve néztem, amit csinál… Hogy ez mennyire jó lehet, mennyire vágyom erre. Aztán másfelé indult el az életem, de végül visszataláltam ahhoz, ami minden űrt kitölt az életemben. És végül is használom a diplomámat is! :)

– Mi volt a legjobb és a legrosszabb tapasztalatod a szalonod megvalósítása közben, amire nem voltál felkészülve?

– A legjobb és a legrosszabb egyben az odáig vezető út. Nem mintha vége lenne az útnak bármikor is, ez egy örök körforgás, egy örök kihívás. Mert nem elég valamit megcsinálni, utána minden nap küzdeni kell érte. A legrosszabb talán az idő… Szeretnék már dolgozni, de még tart a felújítás, nincs hol, a vendégek jönnének. Az egyik legjobb tapasztalat az volt, hogy hiába jött a "B" verziós megoldás egy aprócska szobában, ahová ketten alig fértünk be a vendéggel együtt meg a felszereléssel, még a vendégek nyugtattak, hogy ne aggódjak, minden rendben lesz, és szép lesz az új, és 100%-ban követett mindenki. Oda jöttek, ahol épp vagyok, a körülményeket félretéve. Ez egy igen megható érzés, és az emberben ilyenkor felmerül, hogy ez egy olyan visszajelzés, amiért mindenkinek küzdenie kéne, aki dolgozik.

– Hol tartasz most a tervezett utadon?

– Szájról szájra terjed a hírem, a munkám folyamatosan visszaigazolást nyer. Természetesen nekem is vannak negatív tapasztalataim, de az utóbbi időben csupa pozitív élmény ért. Egyre több vendégem van, egyre többen jelentkeznek az alapján, hogy látták, mit csinálok. Talán az is vezethet sikerhez, hogy kinek milyen a személyisége. Végtelen türelemmel kell lenni, hiszen hiába nekem aznap az a vendég a 6., neki én vagyok aznap az az 1 óra kikapcsolódás. Ott kell lenni fejben és szívben. Meg tudásban. Máshogyan nem lehet. A vendéget soha nem fogja érdekelni, hogy neked milyen napod van, mi történt, elvárja a maximális tudást és szolgáltatást. Természetesen ettől függetlenül lehet társalogni, sokukkal már-már baráti kapcsolatom alakult ki, így mindig érdeklődnek én hogy vagyok, mi van velem, de a szolgáltatás minősége akkor sem változhat, és nem mehet negatív irányba, ha én épp padlón vagyok.

Hol tartok? Az elején. Talán már picit előrébb, mint az elején. Két év kőkemény munkája az, hogy ilyen hamar eljutottam egy saját szalonig. Heti 6 napban, 2 munkahelyen, 10-12 órában. Kőkemény. Az embernek van magánélete, és nehéz mindenhol helyt állni. Azt gondolom, ez az a munka, ahol a vendégek személyekhez ragaszkodnak. Ezért sosem dőlhetek hátra, mindig résen kell lennem, mindig benne kell lennem nyakig az egészben, sosem szállhatok ki, amíg azt szeretném, hogy jól működjön, működjek.

– Szerinted mi a legfontosabb, ha kozmetikus lesz az ember, illetve ha saját szépségszalont akar üzemeltetni?

– A fő koncepcióm nagyon hamar kialakult, amikor még csak helyet béreltem, már akkor tudtam, mi az, amit szeretnék. Ki szeretnék törni abból a sztereotípiából, ami az emberek fejében még mindig az él: hogy arcokat simogatni mindenki tud. Senki sem tudja, milyen tudással kell odaállni a szakmunkás vizsgára, hogy az sikerüljön, és ne csak kettessel csússz át. Nagyon komoly kémiai és biológiai tudás szükséges, amit folyamatosan fejleszteni kell, hogy ott lehess az élvonalban. Azt mindig is tudtam, hogy céltudatos vagyok. Az első, ami a legfontosabb, az, hogy tudjad, miért csinálod. Tudnod kell, hogy nagyon hosszú az út, mire hozzád fognak járni az emberek, és nem a szomszéd utcában lévő helyre. Tele voltam én is kérdéssel az elején: ki és miért fog pont hozzám járni? Miért választana bárki is engem? Mitől leszek más, mint a többiek? Amikor a munkám visszaigazolta azt, hogy igenis sokan ragaszkodnak, akkor megnyugodtam, hogy nincs baj, már csak türelmesnek kell lenni. Ez is nagyon nehéz. Azt gondolom, hogy attól leszel jó kozmetikus, hogy teljes mértékben magadat adod, tudással rendelkezel és azt át is tudod adni a munkádon keresztül, valamint teljes mértékben elhivatott vagy a munkád iránt. Ez egy szerelem.

Ha sajátot szeretnél üzemeltetni, nagyon utána kell járni az utolsó kis semmi dolognak is, hogy minden rendben lehessen. Nagyon fontos, hogy milyen embereket keresel magad köré. Aki nem szimpatikus, ki fog esni a körből. Akivel nem bírsz együtt dolgozni, az is ki fog esni. Nálam van 2 fodrász, 1 körmös és egy masszőr. Mindenkivel baráti a kapcsolatom, és az ő kapcsolatuk egymással is nagyon jó. Most, hogy megvan a szalon, megvannak a kollégák, azt gondolom, hogy a jó hírünket kell terjeszteni, a kollégák kiváló munkájával ugyanúgy foglalkozni, mint a sajátommal. Nem kivételezhetek, nem húzhatok csak magam felé, hiszen a közösségi oldalon nem csak a saját munkámat kell hirdetni, nem csak magamat kell tolni. Mindenkit, egyenlő arányban. Itt nem lehet önző az ember, a többiek sikerének is ugyanúgy örülni kell, hiszen az ő sikerük az én sikerem is.

 
Szöveg: Remek Annamária
Fotó: Flam’n Go Szépségszalon

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Szépipari hírek: Interjú / Balogh Lajosné: Szépségipari globalizáció
Változás előtt áll újra a Kéz- és lábápoló, műkörömépítő szakma -   „Nem olyan...
Szépipari hírek: Interjú / Mesterkérdések - 3. rész
Mesterkérdések - 3. rész Mi a különbség a szakember és a mester kifejezés között? Ki...
Szépipari hírek: Interjú / Mesterkérdések - 2. rész
Mesterkérdések - 2. rész Mit jelent a gyakorlatban az akkreditáció? Mire gondoljon/gondolhat...