Belépés

Vintage Beauty Szépészeti Nőintézet: az Év Szalonja 2017-ben

 

Rakétasebességgel tör a kozmetika csúcsaira Szakonyi Eszter, a Vintage Beauty Szépészeti Nőintézet megálmodója és megvalósítója, aki háromgyermekes anyaként, mérnöki pályáról állt át a szépészeti vonalra, tanulta ki a kozmetikus szakmát, írt könyvet az antik szépészeti módszerekről, komoly társadalmi célkitűzésű intézetet alapított, sikeres többalkalmazottas céget vezet és kozmetikai márkát épít. Miközben életet adott negyedik gyermekének. Rengeteg kérdés merült fel bennem pusztán Eszter életrajzát olvasva...

 

 

 

Rakétasebességgel tör a kozmetika csúcsaira Szakonyi Eszter, a Vintage Beauty Szépészeti Nőintézet megálmodója és megvalósítója, aki háromgyermekes anyaként, mérnöki pályáról állt át a szépészeti vonalra, tanulta ki a kozmetikus szakmát, írt könyvet az antik szépészeti módszerekről, komoly társadalmi célkitűzésű intézetet alapított, sikeres többalkalmazottas céget vezet és kozmetikai márkát épít. Miközben életet adott negyedik gyermekének. Rengeteg kérdés merült fel bennem pusztán Eszter életrajzát olvasva...

 

– Lassan legendává válik, hogyan valósítottad meg gyerekkori álmodat, és példaként állíthatunk azok elé, akik érett felnőttként akarnak pályát módosítani. Mit tanácsolsz azoknak, akik így gondolkodnak, ahogy te? Hogyan érdemes belevágni az álmok megvalósításába?

– Csakis egészen, mindent egy lapra téve. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy fejetlenül. Igyekezve gondolkodni, kalkulálni, mérlegelni a döntési pontoknál (iskolaválasztás, mesterválasztás, rutin megszerzésének módja, karrierindítás paraméterei stb.). Fontos továbbá a hosszú távú mentális energia megőrzése szempontjából az is, hogy legyen az embernek a tanuláson, majd a későbbi munkavégzésen túl legalább egy hobbija, és egy szakmai terület, amelyre különösen nagy hangsúlyt fektet. Felnőttképzésben ugyanis jellemzően az embernek már van valamilyen, más tevékenységhez kapcsolódó előélete. Félő, hogy hosszú távon, a szűken vett kozmetikai szakmai munka hamar csömörhöz és kiégéshez vezetne hobbi és preferált szakmai terület nélkül. Ez utóbbiak adják a mentális üzemanyagot sok esetben egy-egy kritikus időszak átvészeléséhez. Számomra ilyen a család, a futás, a szakmatörténeti kutakodás és a termékfejlesztési tevékenység.

 

– Nőként, anyaként a nőkért is dolgozol. Mi késztetett arra, hogy társadalmi felelősségvállalásban a NANE-t és céljaikat támogasd?

– Talán épp az anyai attitűd vezetett ahhoz, hogy más nőkért, más gyerekekért is kiálljak. Csodásak és védtelenek mind egytől egyig. Rengeteg történet, félelem és elfojtás mutatkozhat meg egy-egy beszélgetés során a kezelések közepette. Nem mindig elég az értő hallgatás. Ennél sokszor kell több, többünk részéről, többeknek. Ne felejtsük, hogy a kozmetikázott hivatalos statisztikák szerint is minden 5. nőt ért élete során bántalmazás... Ennek érdekében szerveztünk decemberben szakmai estet, amelyen kozmetikusok és érdeklődők eligazítást kaphattak arra vonatkozóan, hogy mi a helyes, elvárható, javasolt és biztonságos viselkedés egy ilyen helyzetben. Az eseménynek lesz folytatása idén tavasszal, amelyen remélhetőleg egyre több szépészeti szakmai munkatársat várhatunk. Titkos terveim között szerepel egy koncert megszervezése is, amelynek bevétele szintén a NANE tevékenységét támogatná. A NANE tevékenységén túl, a Bátor Tábor, a Hősök Tere és a hajléktalan nők rehabilitációjának kérdése egyébként legalább ennyire foglalkoztat, így ezen szervezetek tevékenységét is igyekszünk támogatni. Ez többször nem pénzkérdés, mint ahányszor az. Némi kreativitással nagyon szépen lehet mozgósítani a vendégkört (ezzel erőforrásokat generálva) a kitűzött célok elérése érdekében. Az emberek tudnak és akarnak segíteni. Szívesen és lelkesen állnak jó ügyek mögé. Fantasztikus ezt megélni.

 

– Mi segít abban, hogy össze tudd hangolni a kozmetikus munkád, a vállalkozásod, a termékfejlesztésed és a családi életed?

– Erre azt szoktam felelni, hogy a MagneB6 és a vastablettám. De tulajdonképpen mindig más lódít előre, ha szívem szerint nyomnám is pillanatokra a féket. Egy-egy siker, eredmény, pozitív vélemény, előrelépés bármely területen, továbbterel a célom, céljaink felé. És természetesen egy értő férj, aki a kritikus pontokon meghallgat, kilendít, felemel. Nélküle nem menne. A legnagyobb teher az örök lelkiismeret-furdalás. Időnként a családdal, időnként a kollégákkal kapcsolatban. Általában épp azzal szemben, akivel, vagy ahol nem vagyok. Azt hiszem ez normális érzet, meg kell vele tanulni együttélni. Fontos, hogy az ember ezt bocsássa meg magának azért, hogy ne eméssze fel, ne generáljon extra stresszt.

 

– Nagy csapattal és sokoldalú tevékenységgel és marketinggel építkezel a kezdetek óta. Mennyi idő és mennyi ember munkája van az elért sikereitekben? Mi hozta ezt a gondolkodást, hozzáállást, ami nem gyakori a szépségszalonok életében?

– A folyamatok gyakran önmagukat generálják. Nem terveztem, így alakult. Egyszemélyes szalonban kezdtem, 5-6 évig csináltam. Nőtt, majd túlnőtt rajtam. Felismertem, hogy hasznos és szerethető a koncepció, de kevés vagyok hozzá. Kellett egy nagyobb hely, több kezelő, ebbe pedig kollégák. Mindezekhez a forgalom gyorsan hozzánőtt, ezért meg kellett teremteni azt a személyi állományt, amely képes a szervezési részt átvenni. Így a szépészeti dolgozókra tényleg nem hárul más, csakis a szűken vett elmélyült szakmai munka. 10-15 ember dolgozik folyamatosan azon, hogy mind a szolgáltatási profil, mind a fejlesztések és gyártások, mind az alapanyag és eszközbeszerzések, mind a termékek forgalmazása, marketingje, organikus minősítési folyamata kiegyensúlyozottan haladjon előre.

 

– A saját szépészeti márka és terméksor kifejlesztése a jövő egy szépségszalon életében? Mi vitt erre az útra? Milyen saját termékekkel álltok a szépülni vágyók és a szépítők rendelkezésére?

– Nem feltétlenül a saját terméksor fejlesztése a követendő út. Igen sok anyagi és mentális tartalékra van szükség, ha az ember ezt gazdaságosan, hatékonyan és szabályosan szeretné csinálni. Én, a magam részéről nem találtam egyértelműen hiteles kozmetikai márkát. Ez indította el bennem az igényt, hogy próbáljak egyet magam létrehozni, természetesen szakemberek bevonásával, mivel nem vagyok vegyész. Önhittség és felesleges időveszteség lenne abban bízni, hogy egyedül képes vagyok minden szempontot átlátni, vagy megtanulni. Ehhez rövid az élet. Inkább megkeresem az adott szakmák legedukáltabbjait (legyen az marketinges, grafikus, vegyészmérnök stb.) és igyekszem "win-win" helyzetet teremteni az együttműködésünkben. Először csak egy krémet állítottunk össze, aztán egy lemosót, majd testápolót, szérumokat, stb. Egyik igény szülte a másikat, mígnem összeállt a mai 7 termékből álló mini portfólió, ami idén újabb 7 taggal bővül. A meglévőek közül 3 Ecocert minősített, a jövőbeni termékek közül pedig kettő már megkapta, újabb kettő pedig reményeim szerint meg fogja kapni a COSMOS organikus minősítését. Egyébként, ha belegondolok, kezdhettem volna kisebben, esetleg egyedül, egy meglévő márkával a kozmetikai tevékenységet, de vélhetőleg 1-2 éven belül ráuntam volna. A kozmetikus szakma magányos, egy idő után rutinszerű és monoton. Egy ponton  túl egyre nehezebb megújulni, inspirálódni, fejlődni benne. Talán ezért is pörgetek egyszerre több tányért. Ezek egymást húzzák, nem akadályozzák. Ha csömört érzek bármely területen, egy időre más területre koncentrálok, majd visszatérek. Az energia azt gondolnánk, hogy így exponenciálisan fogy. De nem. Épp, hogy exponenciálisan generálódik.

– Téged ismerve, még nem dőlsz hátra, hogy "elértem a céljaimat". Mi van még a listádon, mi vár még megvalósításra?

– Nagyon "sokismeretlenes" ez az egyenlet. Azt, hogy mit, kevésbé látom, mint azt, hogy hogyan. Tisztán. Ez a legfontosabb. Tisztán játszani, tiszta termékekkel, gondolatokkal, emberekkel, tiszta elvekkel, forrásokkal, célokkal és tiszta kommunikációval. Erre törekszem és bár az események sokszor terelnének akaratom ellenére is más irányba -hiszen a világ számára létezik ezer más preferencia-, ezen tisztaságra, hamisság-mentességre való törekvésem mindig kijelöli a helyes utat, amelynek mentén haladni érdemes. Minden más mód, vagy irány csak időfecsérlés lenne. Ahhoz pedig kevésnek érzem magam.

Szöveg: Remek Annamária
Fotó: Dala Gábor

 

A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt szépségszalon bemutatkozása ITT olvasható!

 

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Szépipari hírek: Interjú / A siker kulcsa a hozzáállás!
Akár ez is lehetne a mottója Ignác Hajnalkának, aki gyerekkori vágyát valósította meg,...
Szépipari hírek: Interjú / Sorsok és végzetek- III. rész
Sorsok és végzetek - III. rész Szenvedélyes, bátor és mindig mer újat álmodni – Szabados...
Szépipari hírek: Interjú / Szakmázás Linhart Rita kozmetikussal a nemzetközi Skills versenyekről
  Milyen a szépségszakmák megítélése és felosztása nemzetközi és hazai...