Belépés

Tovább Hódít a Magyar Hímzés

[sigplus] Kritikus hiba: A galéria forrásául szolgáló magazin/ByMe_tavasz_nyar mappát nem egy alapmappához viszonyított relatív útvonallal adta meg.

Tovább Hódít a Magyar Hímzés

 

 

Április 23-án Hrivnák Tünde bemutatta új, BY ME MATYÓ és BY ME SPICY névre keresztelt 2012. tavaszi-nyári kollekcióját. A ruhákon védjegyként megjelenő eredeti, kézzel hímzett magyar motívumokat ezúttal a kulturális kincsünknek tekintett kalocsai és matyó hímzések ihlették.

A ZARA Continental Hotel Budapest épületében megrendezett divatbemutatón Pataki Zita és Bánhidi Petra a BY ME Matyó és Kalocsai kollekció védnökei, valamint az est házigazdái Polyák Lilla és Homonnay Zsolt ismertette meg a főként közéleti személyekből és hírességekből álló közönséggel a BY ME kollekció különleges darabjait.

 

 

Fotók:remeka.hu

 

A kollekciónak legmeghatározóbb jellegzetességét a riselin hímzés adja. Ez a géppel készített kézi hímzés vetekszik bármely csipkedíszítéssel a világon.

 

 

Fotók: By Me

 

 

A klasszikus vonalvezetésű ruhákon megjelenő kalocsai és matyó hímzéseket kalocsai és mezőkövesdi kézművesek saját-kezűleg készítették. Úgy tartják, hogy a kalocsai mintáknak viselőjét jó szerencse éri. A matyó hímzés egyik különlegessége pedig, hogy  népművészetünkben a rózsa a hölgyet, a tulipán pedig a férfit szimbolizálja.

 

 

Fotók:remeka.hu

 

 

Hrivnák Tünde édesanyja és nagymamája is varrónő, akiknek egykori tanácsai a kezdetektől végigkísérik ruhatervezői munkásságát. Tótkolmósi származása révén nagyon fontos számára a hagyományok tisztelete, megőrzése, innen ered a népi motívumok iránti szeretete.

„A kalocsai és matyó mintás kollekcióm legfontosabb üzenete az eredetiség megőrzése” - mondta el Hrivnák Tünde divattervező. „Nagy öröm volt számomra, hogy Kalocsa város polgármestere Török Ferenc megkeresése után a Matyó Népművészeti Egyesülettől érkezett a felkérés, hogy ők is szeretnének egy mai öltözködési kultúrának megfelelő trendet követő elegáns kollekciót készíttetni. Mindkét megkeresést a legnagyobb örömmel fogadtam.”

 

 

Hrivnák Tünde
Fotó: By Me

 

A ruhák minőségi természetes anyagokból lenből, pamutból és tisztaselyemből készültek, melyek csodálatos összhangban jelenítették meg a múlt értékes motívumrendszerét a mai modern nő sugárzó eleganciájával. Az eredmény nőies, klasszikus, színes, időtálló, trendi egyszóval egyedi lett.

 

 

Fotó: By Me

 

 

MATYÓ NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLETRŐL


A "Matyó örökség - hímzés, viselet és folklór" 2010-ben került a Szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére. Az ezzel összefüggő kulturális tevékenység működtetője, irányítója, koordinátora Mezőkövesden a Matyó Népművészeti Egyesület. Az 1991-ben alakult szervezet tagjai kézművesek, néptáncosok, népdalénekesek és zenészek, akik magas szintű tevékenységükkel elősegítik, hogy őseik kultúrája mindig megújulva ismert és elismert legyen idehaza és külföldön egyaránt.

Berecz Lászlóné Zsuzsa elnök, Zeleiné Pap Bernadett művészeti vezető.

 

 

KALOCSA AZ EZERÉVES VÁROS


Kalocsa, a magyar államisággal egyidős város kulturális öröksége az elmúlt évszázadok alatt összeforrt magyarságunkkal. Neve a világon mindenütt egyet jelent Hungarikumunkkal, a pirospaprikával, élő hagyományainkkal, legyen szó néptáncról, népi motívumról, hímzett népviseletről, pingált falról, vagy kézzel festett porcelánról. Nemcsak értékeink határtalanok, de hagyományaink tisztelete, ápolása, továbbörökítése is. A népi értékeket és kincseket megőrző családokban hagyományainkat már gyermekkorban megismertetik, melyek így épülnek be egyetemes magyarságunkba. Feladatunknak érezzük, hogy a színes kalocsai motívumokat, a letisztult ókalocsai mintát, a hófehér riselin tisztaságát a modern korban is értékké tegyük.  Hagyományaink őrzése küldetés a számunkra. Hisszük, hogy, ahogy kiváló néprajztudósunk Viski Károly mondta: „lesz olyan társadalom, mely vissza akarja adni a népnek mindazt, ami értéknek látszik, hogy maga a nép éljen vele…, hogy holt mintasorokból eleven, a népben élő és a népben élni vágyó művészet maradjon”.

A BY ME kollekció mindezen küldetésünket testesíti meg. Olyan értéket képvisel, mely a hagyományt és művészetet kézzel fogható közelségbe hozza a ma embere számára. Segít abban, hogy a hiteleset megkülönböztessük a hiteltelentől, hogy múltunk értékeit megismerjük. A ByMe kollekció mindezen küldetésünket testesíti meg. Olyan értéket képvisel, mely a hagyományt és művészetet kézzel fogható közelségbe hozza a ma embere számára és e múltból fakadó értékeinket büszkeséggel mutathatjuk meg a világnak!

Török Ferenc
Kalocsa polgármestere


 

Forrás: By Me

A kollekció hivatalos képanyaga ITT látható.

{gallery slider=boxplus.carousel}magazin/ByMe_tavasz_nyar{/gallery}


 

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

You have no rights to post comments

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Rendezvénytudósítás / BIOFACH/VIVANESS 2014
42.445 vásári látogató 135 országból döntött úgy, hogy nem hagyja ki a 25. évfordulóját...
Szépipari hírek / TRENDTEREMTŐ 2013. ősz-tél eredményhirdetés
    2013-ban egy újfajta versenyt, így egy újfajta kihívást állítottunk a szépségipari...
Rendezvénytudósítás / Kézműves Kupa 2017.
2017. március 5-én vasárnap, a miskolci Generali Arénában rendezte meg a...