Belépés

A saját zsír feltöltéséről

Dr. Bajusz Huba a szegedi Szent Gellért Magánklinikán praktizáló plasztikai sebész főorvos, 30 éve praktizál a plasztikai sebészet területén. Magyar plasztikai sebészeti és mellplasztika tankönyvek szerzője. Az arc, orr és mell területén az általa operált műtétek száma kiemelkedő. Vele beszélgettünk a plasztikai sebészetben alkalmazott saját zsírral történő feltöltésről.

 

 – A zsírszívás ma már hazánkban is a leggyakoribb esztétikai műtétek közé tartozik. A módszerrel kiváló eredményeket érhetünk el a legkülönbözőbb testtájak formájának alakításakor. A hatásos végeredmény szempontjából azonban nagyon fontos, hogy a zsírfelesleg pontosan behatárolható legyen, ne az egész testfelületet érintse. Ha a zsírtöbblet helye "körülrajzolható", szinte biztosra vehetjük, hogy ez zsírszívással nagyon szépen eltávolítható, és eredménye látványosan javítja megjelenésünket. Bár havonta felröppennek hírek, hogy itt vagy ott egyszerre 20 kg-ot "lefaragtak", mégis a nemzetközileg elfogadott ajánlás nem több, mint 3 literre limitálja az egyszerre leszívott zsír mennyiségét. Tíz kilós súlyfelesleg eltüntetésére már nem a zsírszívást választjuk elsődlegesen.

 

– A zsírszívás-zsírfeltöltés valóban szobrászkodást jelent a női testen?

– A zsírszívással eltávolított zsírsejtek felhasználhatók a test más területein feltöltésre, formai korrekcióra. Ez a saját zsír átültetés. Saját zsír átültetéshez a zsírsejteket igen óvatosan távolítjuk el, hogy a legkevesebb zsírsejt sérüljön. Ilyenkor nem alkalmazunk ultrahangos vagy vibrációs energiát a zsírszíváshoz a sejtroncsolás teljes elkerülése miatt. A nagyobb, érett zsírsejtek még így is sérülnek. A leszívott zsírsejteket megfelelő szeparálással válogatjuk szét, az átültetésre alkalmas sejteket elkülönítjük a sérült és túlérett zsírsejtektől. Az átültetés sikere és tartóssága részben a zsír levétel, részben a szeparálás, részben a zsír visszaültetés módjától függ. A legjobb eredmény a sértetlen és kisebb méretű zsírsejtek használatával érhető el.

 

– A test mely területein alkalmazható a saját zsír feltöltés?

– Az arcon a kor előrehaladtával legtöbb embernél kialakul valamennyi volumen hiány. Az arcon tartós térfogat növelésre kiváló eredménnyel használjuk a saját zsír átültetést. Gyakori kérés a teltebb ajkak kialakítása. Nagyon természetesnek tűnő ajakvastagítás érhető el a saját zsír átültetésével. A beesett, karikás szemek is sok esetben a szem alatti karika területén kialakult térfogat hiány miatt olyan feltűnők. Saját zsír átültetésével hatékonyan változtatható a beesett karikás szemek jellege. A zsír enyhén sárgás színe jótékonyan fedi le a kékesen áttűnő vénák sötét színárnyalatát. Tíz éve még endoszkópos műtét volt szükséges az arc középső részének emeléséhez. Ma legtöbb esetben a saját zsír alkalmazásával annyira hatékonyan tudjuk kezelni ezt az eltérést is, hogy klinikánkon gyakori beavatkozássá vált a saját zsír átültetés az arcon a korábbi másik műtéttel szemben. 

 

 

– Használható a saját zsír mellnagyobbításra is?

– Igen, szigorú kritériumok betartásával használható a saját zsír mellnagyobbításra is. Számos tényezőnek kell együttesen megfelelni, hogy saját zsírt használjunk szilikon implantátumok helyett. A mell formája, lógása, a mellbimbó helyzete, a bőr feszessége, megfelelő mennyiségű és minőségű zsír levételének lehetősége a test más részeiről és egyéb klinikai kritériumok, esetleges társbetegségek oly mértékig befolyásolják ennek az eljárásnak az alkalmazhatóságát mell nagyobbítására, hogy a hozzánk forduló hölgyek közül általában csak minden 5-ödiknél tudjuk ezt a módszert eredményesen alkalmazni.

 

– Az őssejtek regeneráló hatása hogyan jön létre zsírátültetés során?

– A 2000-es évek klinikai felfedezése volt, hogy testünkben a zsírsejtek között vannak jelen legnagyobb számban azok a regeneratív őssejtek, amikről korábban azt hittük, hogy csak a csontvelőben vannak jelen. Ezeket a regeneratív őssejteket számszerűen dúsítani lehet az átültetett zsírban. Ez persze csak akkor valósítható meg, ha ugyanakkor nagyobb mennyiségű zsírt veszünk le, mint amennyit vissza fogunk ültetni. Bizonyított, hogy ezeknek a sejteknek a nagyobb számú jelenléte jótékonyan befolyásolja a szöveti regenerációt a műtétek után. Szemmel láthatóan javul a bőr minősége is azokon a területeken, ahol regeneratív sejteket ültettünk át a bőr felszíne alá. Nagyon ígéretes, előzetes klinikai eredményeket ismerünk a regeneratív őssejtek alkalmazásával bizonyos sérülések, hegek és egyes fejlődési eltérések korrigálására is. Sokan véljük, hogy ezeknek a regeneratív őssejteknek az alkalmazása több területen forradalmasítani fogja a gyógykezeléseket is. A plasztikai sebészek most abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy ezekkel a sejtekkel naponta olyan területeken dolgozhatnak, ahol szemmel láthatóan nyomon kísérhető ezeknek a sejteknek a hatása. Korábban is volt már ilyen, a bőrátültetések és a mikrosebészeti módszerek is plasztikai sebészeti eljárások voltak. Ezek tapasztalatai alapozták meg a szervátültetések ma már elterjedt gyakorlatának alapjait. 

 

– Milyen előkészítés használatos a műtétek előtt?

– A műtétek előtt és után is nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a bőr állapotát a bőr a lehető legjobb állapotba kerüljön. Az egészséges bőr jó ütemben újul meg folyamatosan, a felső rétegben észlelhető elhalt bőrsejtek helyét gyors ütemben helyettesítik a mélyebb rétegben osztódó sejtek. Ez fiatal korban még spontán is gyors ütemben zajlik. A kor előrehaladtával a kozmetikusok és a megfelelő hatású kozmetikumok alkalmazása szükséges ennek az állapotnak a visszaállításához. A műtéti eredmények számos esetben azon múlnak, hogy történt-e megfelelő előkészítése a korosodó, vagy más kóros eltérést mutató bőrnek. Klinikánkon a plasztikai sebészeti rendelés mellett kozmetikai kezelő is működik, ahol a kozmetikus feladata orvosi irányítással a bőr megfelelő műtéti előkészítése és utókezelése.

 

 

Forrás: www.plasztika.net
Olvasóink értékelése:  / 2
ElégtelenKitűnő 

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Életmód / Plus Size Misszió – Mert van élet a plusz kilók után is
Képzelj el egy világot, ahol mindenki lehet tökéletes, ahol zavartalanul lehet, ér, szabad...
Életmód / Megnyilt: V4 ART CONNECTS képzőművészeti kiállítás-sorozat
V4 ART CONNECTS címmel képzőművészeti kiállítás-sorozat nyílt a Budavári Mikvében és a...
Életmód / Arcfiatalítás – esztétikusan és hatékonyan
George Orwell angol író kijelentése szerint: „Ötvenévesen mindenkinek olyan arca van,...