Belépés

7 tény a síelésről, avagy Chanel és a síruha

A most robogó síszezonnak köszönhetően 7 különleges tényt gyűjtöttünk össze a síelésről. Tudtad például, hogy az 1970-es években Philippe Guibourge, a Chanel vezető tervezője volt az első, aki vinil alapú anyagot használt a luxus sportruhákhoz? Vagy szeretnéd tudni, hogy hány darab Swarovski kristály díszíti a D&G legkülönlegesebb síszemüvegét? Akkor olvass tovább!

 

1.    A síelés nagyjából 5000 éves múltra tekint vissza. A jelenleg ismert legrégebbi, 4500-5000 éves sziklarajzon  egy síléceken álló embert ábrázoltak bottal a kezében. A legidősebb síléc ugyancsak 4500 éves, és az egyik svédországi mocsárból került elő.

2.    Egészen a 19. század második feléig a legtöbb európai országban a sí inkább a férfiak sportja volt. Veszélyesnek és túl gyorsnak érezték a nők számára, így a hölgyeket inkább korcsolyázásra bátorították.

 

Korcsolyázó hölgyek a Városligeti műjégpályán – forrás Origo

 

3.    Az 1990-es évekig nagyon kevesen használtak sisakot síelés közben. Bár a II. világháború és az üvegszállal megerősített műanyag feltalálása felgyorsította az ütésálló sisakok fejlesztését, ezeket leginkább a repülőgép pilótákon tesztelték, és később sem kezdődött meg belőlük a tömegtermelés. A síelés közben használt sisakok elterjedését a 90’es évek hozta el. A halálos síbalesetek növekvő száma – többek között Michael Kennedy (Robert F. Kennedy fiának) tragikus balesete – megijesztette a sportolni vágyókat. A mai sisakok már nem csak az ütésektől védik a koponyát, de szellőznek is, sőt, van olyan modell, amiben a zenének is hódolhatunk, mivel fülpárnáikba audio rendszer rakható.

4.    A síelés – azon belül is a gyorsasági sí – az egyik leggyorsabb motor nélküli sport. A jelenlegi csúcstartó egy olasz síelő, Simone Origone. Az ötszörös világbajnok 252.454 kilométeres óránkénti sebességgel száguldott a franciaországi Vars-ban, és ezzel örökre bevéste magát a sítörténelembe.

 

                              

Múlt és jelen: Pierre Cardin síruha, 1971. (bal) – Head rövid fazonú női síkabát (jobb)5.    Az 1970-es években Philippe Guibourge, a Chanel vezető tervezője volt az első, aki vinil alapú anyagot használt a sportruhákhoz, főleg a Chanel síkabátjaihoz. Ezzel komoly lépést tett a vízhatlan síruházat megteremtésére. A Chanel ruháinak Victoria Beckham is nagy rajongója, minden évben egy újabb szettben veszi birtokba a sípályákat. De nem a Chanell teszi az embert! A folyamatosan fejlődő anyaghasználatnak és dizájnnak köszönhetően, a mai komolyabb sportmárkák már ötvözik az esztétikus megjelenést és a praktikumot.

 

Philippe Guibourge - forrás: ebayimg.com

 

6.    Közel 90 évig nem indulhattak nők síugrás versenyszámban az olimpián. Habár 1991-ben a NOB bejelentette, hogy a jövőben minden olimpia sportágat meg kell nyitni a női versenyzők előtt is, mindez nem vonatkozott a már létező olimpia sportágakra, így a síugrás sem. A női sportolók hosszú évekig küzdöttek azért, hogy indulhassanak ebben a versenyszámban. Végül a több évtizedes harc után 2014 meghozta az áttörést: német arannyal debütált a női síugrás Szocsiban.

 

forrás: wordpress.com

 

7.    A világ egyik legkülönlegesebb síszemüvege a D&G márkához kötődik. A szemüveget Domenico Dolce és Stefano Gabbana saját kezűleg tervezte, és 2.500 Swarovski kristály díszítette. A kollekció limitált széria, a külön szériaszámmal ellátott exkluzív darabokat négy színben; piros, kék, ezüst és arany kristályberakással dobták piacra.

 

Szöveg: Premier Outlet

Források:
https://www.skiinghistory.org/history/ski-helmets-how-we-got-here
http://luxurylaunches.com/fashion/dgs_limited_edition_ski_mask_dazzles_with_2500_swarovski_crystals.php
http://www.nemzetisport.hu/teli_olimpia/gyorsasagi-si-sebessegi-vilagcsucs-a-vilagbajnoktol-2325771
http://articles.latimes.com/2007/jan/07/sports/sp-dogskiing7
http://content.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,1963484_1963490_1963447,00.html
http://www.shrimptoncouture.com/blogs/curate/11757741-history-of-ski-part-two

Olvasóink értékelése:  / 1
ElégtelenKitűnő 

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Életmód / Plus Size Misszió – Mert van élet a plusz kilók után is
Képzelj el egy világot, ahol mindenki lehet tökéletes, ahol zavartalanul lehet, ér, szabad...
Életmód / Megnyilt: V4 ART CONNECTS képzőművészeti kiállítás-sorozat
V4 ART CONNECTS címmel képzőművészeti kiállítás-sorozat nyílt a Budavári Mikvében és a...
Életmód / Fitnesz világbajnok és ExperiDance táncos: Bistei Judit
Bistei Judittal, az ExperiDance táncegyüttes alapító tagjával legújabb produkciójuk, az...