Belépés

Megdőlt a bőséges reggeli elve?

Reggelizz, mint egy koldus!

 

Konferenciát tartottak az elhízás problémájáról, ahol Bedros J. Róbert, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság (Momot) elnöke is beszámolt tapasztalatairól, véleményéről.

A magyar lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott. A probléma legnagyobb részben az életmódunknak köszönhető és például az olyan tévhiteknek, hogy "reggelizz úgy, mint egy király".  Az igazi problémát nem is a felnőttkori, hanem a gyermekkori elhízás jelenti, s nem csupán a túlsúllyal kell foglalkozni, hanem azzal is, hogy ez felnőttkorban számos betegséget okozhat.

 

Sajnos manapság egyre több az elhízott gyermek, hiszen a gyerekek többet néznek televíziót, kevesebbet sportolnak, passzív életmódot folytatnak. Ezzel együtt többet nassolnak, sokat járnak gyorsétterembe, továbbá az utóbbi időben ugrásszerűen nőtt a körükben az ízesített, cukrozott üdítők fogyasztása is.

Az elhízás világszerte egyre nagyobb problémát jelent, mivel számos betegség, például a hipertónia, a diabétesz, illetve mozgásszervi betegségek kockázati tényezője.

Pados Gyula, a Momot főtitkára az elhízás diétás kezeléséről beszélt, ismertette diétás irányelveiket. Kiemelte, hogy a testsúlycsökkenéshez az elsődleges a kalóriabevitel csökkentése, de az elfogyasztott ételek tápanyag-összetétele is fontos: a fogyáshoz napi 1200-1500 kalória ajánlott. A napi étrend maximum 45 százaléka legyen szénhidrát, 25 százaléka fehérje, 30 százaléka zsír, továbbá naponta 30 gramm rostbevitel szükséges. Ezzel a módszerrel elérhető az optimálisnak tekinthető heti fél kilogrammos fogyás. 

Halmy László, a Magyar Elhízástudományi Társaság elnöke szerint az elhízás világjárványnak számít és növekvő trendjét csak társadalmi összefogással lehet megállítani.E nélkül 2050-re az elhízottak száma a világon elérheti a 2,5 milliárdot is - hangsúlyozta. Egy kérdésre válaszolva azt mondta: tévhit az "úgy reggelizzünk, mint egy király" elv hasznossága, ehelyett - különösen a szénhidrátfogyasztás szempontjából - "az úgy reggelizzünk, mint egy koldus" elvet ajánlja.

 

 

Forrás: www.harmonet.hu
Olvasóink értékelése:  / 1
ElégtelenKitűnő 

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Életmód / A saját zsír feltöltéséről
  Dr. Bajusz Huba a szegedi Szent Gellért Magánklinikán praktizáló plasztikai sebész...
Életmód / Szemvizsgálattal a cukorbetegség okozta vakság ellen
  A cukorbetegség (diabétesz) olyan súlyos szövődményeket okozhat, mint a...
Életmód / Hajhullás parazitáktól?
Hajhullás parazitáktól?   Nem is sejtenénk milyen galibákat okozhatnak a szervezetünkben...