Belépés

A sikeres fodrász ismérvei – márkákon innen és túl

 

Csernek Szilvia fodrászmester-szalontulajdonos szakmai pályája közel 30 éve alatt három márka- és két munkahelyváltáson van túl, mire 2002-ben révbe ért egy saját szalonnal. A 2017. év Wella Professionals magyarországi forgalmazóváltása és az emiatt felmerült bizonytalannak tűnő termékelérés őt is érintette. Amikor arról beszélgettünk, milyen volt régen a forgalmazók hozzáállása, és milyen egy stabil, nemzetközi márkával dolgozni, sok érdekes információ összegyűlt, és a központi téma mindig az volt, hogy mitől sikeres végül is egy fodrász. Régen a cégek sokat tudtak tenni azért, hogy egy fodrász elismert és ismert legyen, ám a szoros kapcsolat kiszolgáltatott helyzetet is szülhet. Mára egyébként a világ kinyílt az internettel és a közösségi oldalakkal, de ennek ellenére mégsem lesz mindenkiből sikeres fodrász, mert nem elég jókor jó helyen lenni, ennél ez sokkal összetettebb. Ez inspirálta írásunkat, melyben összeszedtük, szerintünk mik a sikeres fodrász ismérvei.

 

1. Maximális szakmai tudás

A tudás elmélete a suliban kezdődik, de a gyakorlati tudásod a mesterednél sajátítod el. Ő adja meg az alapot, a többi rajtad múlik. Akarni kell tudni és tanulni – nem a mesterednek, hanem magadnak tanulsz. Ehhez kell nyitottság, figyelni a környezetet, a trendeket. És emellett nagyon fontos, hogy mit hozol otthonról: szép- és stílusérzék, hozzáállás stb. A fodrászat divatszakma, amiben mindig jön újabb és újabb irányzat. Vagy vele tartasz, vagy lemaradsz.

 

2. A szakma ismerete és szeretete

Az alapokat a mestered mellett tanulod meg, majd különböző technikai ismeretekben részesülsz. Ahhoz, hogy magabiztosan dolgozz, ezekre az ismeretekre szükséged van. A tanulás folyamata nem kényelmes dolog, ki kell lépni a komfortzónádból, de ha összeáll a kép, imádni fogod. Fontos megérteni a mit miért hogyan kérdéskört. ("Amikor már kreatív vagy, szeretni fogod!")

 

3. Szakmai alázat és szolgálatkészség

Ez mindennek az alapja, ha van benned alázat, képes vagy tanulni, képes vagy bármire. Akkor tudod, hogy megvan benned, amikor rájössz, felismered, hogy mennyi mindent nem tudsz még. („Akkor nem vagy elszállva, képes vagy meghallani és befogadni az újat.”) Tudatos, rendszeres befelé figyeléssel észreveszed azt, hogy tanulnod, fejlődnöd kell. A szolgálatkészséged látszik azon, hogyan nyúlsz a hajhoz, mennyire ápolod. A hajat is tisztelni kell, nem csak a vendéget. Az is fontos, hogy értékeld a vendég beléd vetett bizalmát, és a legjobb tudásoddal szolgáld meg ezt.

 

4. Folyamatos tudásfejlesztés

Nem elég valamit meghallani, megjegyezni, akkor válik tudássá, ha azt vissza tudod adni szóban, vagy alkotásban meg tudod jeleníteni. A folyamatos képzések révén magabiztossá válsz. Keresd a lehetőséget, ahol a legtöbbet tanulhatod! Ha arra vársz, hogy a tudás besétáljon az ajtón, rossz úton jársz, neked kell utánamenned!

 

5. Nyitottság az újra

Ne csak nézz, láss a dolgok mögé, és hívd be magadba a világot! Ha nyitott és befogadó vagy az újra, és megvan benned az a kisugárzás, van esélyed arra, hogy igazán sikeres fodrász legyél! Az eddig megszerzett tudást tedd félre egy pillanatra, és nézd úgy a dolgokat, mintha most csöppentél volna a szakmába. Ha elmész egy oktatásra, fogadd be a számodra hiteles oktatók gondolatmenetét (felejtsd el, hogy Te „hogy csinálnád”)! Ne kérdőjelezd meg az első öt percben, amit látsz! Úgyis annyi épül be, amennyire neked szükséged van.

 

6. Empátia és erőszakmentes kommunikáció

A szolgáltatószakmában a vendég elvárásainak meg kell felelni. Ám ezek nem minden esetben egyeztethetőek a Te szakmai elveiddel. Ha a vendég határozott elképzeléssel érkezik, ami nem feltétlenül a legjobb végeredményt szavatolja szerinted, merj javallattal élni, az önmegvalósításod háttérbe szorítása mellett. Így építsd a beléd vetett bizalmat.

 

7. Érdekes és érdeklődő személyiség, humor

A vendég a megújuláson felül kikapcsolódni vágyik a szalonban. Ne terheld le negatív dolgokkal, neked is könnyebb dolgod van, ha pozitív légkört teremtesz. És az egész napos munkához, a sokféle emberhez humor kell, de néha hagyd otthon a bohócsapkát, ezzel megtartva az egyensúlyt!

 

8. Igényes és stílusos környezet

A stílusod nyomot hagy a környezeteden, akár székbérlésről, akár alkalmazotti viszonyról, akár saját szalonról van szó. Bár azt gondolom, hogy akinek megadatik a saját szalon, jobban vigyáz rá, kívülről-belülről: rendben tartja, kötődik hozzá, felelősséget vállal és érez érte. Kívülről nézve sokkal hitelesebb, ha helyhez vagy kötve: sokkal jobban figyelsz a környezetre és a vendégekre, több energiát teszel bele, ha a saját helyről van szó. Persze, van kivétel. Anélkül is lehet jó fodrász valaki… Hiszen minden vendégnek az ő fodrásza a legjobb.

 

9. Minőségi eszköz- és termékválasztás

Megfelelő eszköz nélkül nem megy (pl. ha életlen ollót használsz, azzal roncsolod a hajat). A jó szerszámok segítik a munkádat, emelik a színvonaladat. Ha ismered, hogy milyen munkafolyamathoz, melyik frizura elkészítéséhez milyen eszközre és termékre van szükséged, azokat tudatosan és jól használod, megkönnyítik a munkádat. Csak minőségi termékeket használj! És bár a tudás a te kezedben van, nem a polcodon lévő termékben, nem megfelelő termékekkel nem éred el a kívánt végeredményt!

 

10. Folyamatos haladás, fejlődés

Ez akkor az igazi, ha belső késztetésből fakad. Folyamatosan megújuló divatszakmában dolgozunk, neked is lendületben kell lenned, folyamatosan a szakmára fókuszálva. Fontos az egyensúly megtalálása, hogy a túlzottan sok technika használata ne menjen a kreativitás rovására, és hiába vagy kreatív, ha nincs meg hozzá a technikai tudásod. Akkor az egész szétesik.

Ha úgy érzed, hogy mindent megtanultál, akkor gyorsan fejezd be a szakmát, és kezdj egy másikba, mert rossz úton jársz!

 

Szöveg: Csernek Szilvia és Remek Annamária
Fotó: Németh Gyula

 

Olvasóink értékelése:  / 17
ElégtelenKitűnő 

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Vélemény / Sminkes, sminkmester vagy micsoda?
Sminkes, sminkmester vagy micsoda?   Mi hír az oktatásban...Megláttam az egyik közösségi...
Vélemény / Szerintem Nick Berardi
Szerintem Nick Berardi Minden fodrász - beleértve magamat is - a geometrikus hajvágás...
Vélemény / Versenyek és valóság
Aki megengedheti magának, hogy ma versenyeken induljon, komoly áldozatokat kell hoznia. Sajnos a...