Belépés

Vélemény a nanotechnológiás hajfestékekről

 

 Áldás vagy szitokszó az „ammóniamentes” hajfesték?

 

A 2014 márciusában leírtak nem bizonyított állítások, csak spekulatív gondolkodás dilemmái!

A végiggondoláshoz különös tekintettel a NANOTECHNOLÓGIÁRA a makró világban megszerzett ismeretek már kevesek, a fizika törvényei már nem érvényesek, ezekhez kvantummechanikai ismertek kellenek, mert itt atom-méretű részekkel foglalkoznak, ahol a felületek dominálnak és nem az anyag belsejében van a legtöbb atom, hanem a felületen.
Ebben rejlik az eljárás dilemmája és egyben a veszélye is!

A divat diktálta gyors és hathatós technológiák sokféle rafinériára szorítják rá a kozmetikai ipart is.

Gondoljunk csak egy rövid áttekintéssel, hol tartunk a KOMOLHOZ képest?

A T. olvasó talán nem tudja, mert nem is élt akkor még, hogy milyen nagy dolog volt, amikor a Komolt, mint oxidációs festéket „piacra dobták”? Ez egy vizes bázisú, nehezen kezelhető festék volt, mert mindenhova csorgott, csak a hajon nem maradt, ahogy kellett volna, de valóban nagyon jól fedte az ősz hajat, elég széles volt a színskála! Ekkor még a 33 %-os Hidrogén-peroxidot kellett vízzel hígítani. Ha nem ment számolás útján a keverési arányok mérése, akkor „kupakolással” „oldották” meg. Micsoda utat járt be a világ kozmetikai ipara, mire emulziós formában elő tudták állítani a krémfestéket, mely a korábbihoz képest kezelhető lett, hajvédőket, kezelhetőséget biztosító anyagok sokaságát tartalmazza.

Ez bár mérföldkő volt, de előtte is volt hajszínváltoztatás!

 

Történeti áttekintés, gulliveri lépésekben

Szervetlen hajfestékek már az ősidőben használatosak voltak. Főleg ólomsók, melyeknek eredménye csak lassan alakult ki, és sötétebb szín keletkezett. Ennek az volt a magyarázata, hogy haj keratinjában levő cisztinmolekulában levő kénnel reagál. Később ezt gyorsították előhívószerrel, ami redukálószer volt, így pl. nátrium-tioszulfát, pirogallol stb. Ezektől azonban fémfényű és szürkés bevonatú, merev haj lett. Daureolás, amely akkoriban divatos volt, nehézkessé vált. Ezüst-nitrát is kedvelt festék alapvegyület volt.

Nagy lépést jelentett, amikor felfedezték a növények egyes részeinek festő tulajdonságát. Hallottunk dióburokról, rebarbaráról, hennáról, indigóról. Az ezekből előállított színek állandósága – a bennük levő festőanyag tartalmának eltérő volta miatt – nem volt biztosítható.

Itt hívom fel a figyelmet, hogy a minket a környezetből érő számtalan kedvezőtlen hatás miatt a növényi festékek iránt megnőtt az érdeklődés, és mondhatni, hogy reneszánsza van. A felhasználás módja, technológiája azonban lényegesen eltér elődeitől. Allergizáló hatása is sokkal kisebb!

Az oxidációs festékek alapanyagait, a szigorú számítógépek vezérlete világban mindig azonos összetételben tudták, tudják előállítani. Itt nem fordulhat elő – legfeljebb technológia fegyelem elmaradás esetén –, hogy a szín nem azonos a korábban megszokottal. A haj, mint a legkiválóbb indikátor adott estben a pszichénkben végbemenő változásokat is jelzi, akkor ez még inkább igaz a valódi fiziológiás belső környezet változásaira. Egy többé-kevésbé egyensúlyi helyzetben, bármilyen külső vagy belső hatásra a látszólagos egyensúly kismértékű megbillenését, ha a szervezet önműködő kiigazító rendszer nem képes megoldani, akkor nagyon eltérő, de sokszor riasztó tüneteket kapunk. A riasztó tünetek akár jók is lehetnek, mert felhívják a figyelmet arra, hogy „lépni” kell.

Triviális esetben a megszokott panaszáradat a vendégek részéről, hogy nagyon rossz minőségű lett a hajam, fakó színű, fésülhetetlen, gyorsan zsírosodik, a vége „szálkásodik”, vékonyodik, hullik stb. a panasz végtelenül sok. És akkor még említést sem tettünk az allergiás reakciókról, amelyek adott esetben végzetesek is lehetnek. Az ipar nagyon érzékenyen reagált ezekre a felvetésekre, és különböző márkák nagyon nagy gondot fordítottak a felvetések kiküszöbölésére.

Elsőként az allergiás reakciók kiküszöbölésére változtattak a intermedierek fajtáin, azok százalékos összetevőin, kidolgozták a szigorú technológiai fegyelmet, betanították a professzionális felhasználókat a hibalehetőségekre, azok javítási módjaira. Ha az előírásokat betartják, a festési próbát elvégzik, akkor még mindig vannak olyan hibák, amelyeket javítani igyekeznek.

A törekvéseknek részben az irritációk csökkentése, a hidratálás, fésülhetőség-javítás, fényesség állandósítása felé indultak. Fontos volt, hogy a haj legérzékenyebb részét, a kutikulát és kortexet is védjék. Jelen iratban nem lehet mindenre kitérni ezért a legfontosabb, „legátkosabb dologra”, a lúgra koncentrálnék, mert most ennek kiküszöbölésére vannak legújabb próbálkozások.

A legátkosabb anyagnak az ammóniát látták.

Kezdetben azért esett a választás arra, mert az ammónium-hidroxid illékony volt, és miután a kutikulát megnyitotta, hogy a festék elővegyület, és a hidogén-peroxid bejuthasson a kortexbe, ahol a valódi kémiai folyamat lejátszódik, távozik, és nem okoz szerkezeti károsodást a hajban. A tapasztalat azonban mást mutatott. Nagyon radikálisnak minősült és nem tudták a hajkondicionálók használata esetén sem biztosítani a haj tökéletes épségét. De tény, hogy a felnyitott kutikulán át a mikromolekulák képesek bejutni a kortexbe. És nagyon fontos megjegyezni, hogy az ott keletkező makromolekula a haj belsejében marad és – vélelmezhető -, hogy az onnan nem jut el a véráramba, amitől toxikus hatása kiszámíthatatlan hatása nem lesz!
Íme az „ammóniás” festék előnye és hátránya.

Ezzel szemben több kozmetikai cég kifejlesztette és a szolgáltatónak „elővarázsolta” a nanotechnológiát, amelynél is van vagy lehet kockázati tényező, csak még NEM ISMERJÜK! A bázisos közeg megváltoztatása - szerves bázis igénybevételével a szervetlenhez képest - a hatóidő kisebb mértékű megnövelését jelenti, valamint a nanorészecskék biztosította nagy felület, kész pigmentek bejuttatását és kötődését biztosítja. ÁM! Itt van a veszély, mert itt az atomos méret bármilyen jónak tűnik egyben a veszély is, mert itt nem zárható ki még elméleti lamentáció után sem, hogy véráramba kerül, és irányítása még nem megoldott, ki tudja, hol kötnek ki és milyen toxikus hatást eredményeznek a sejtekben?

Ha valamikor dilemma volt a terhes nők hajfestése, akkor most különösen komoly vizsgálódás tárgyát kellene képeznie! Ki tudja, hol rakódik le, hol bomlik le? Ha lebomlik, nem okoz-e a biokémiai folyamatok amúgyis gyenge egyensúlyában valamiféle változást?

Összefoglalva: az ipart, beleértve kozmetikai ipart is, nem lehet eleget figyelmeztetni, hogy a termékek használatánál ne a Csak a haszonelvűséget helyezze előtérbe, hívja fel a figyelmet – bármelyik terméket használja is – annak várható, de még nem bizonyított kockázati tényezőire! Növekszik a felelőssége a szépségiparnak az egyre terjedő otthoni színmegváltoztatási tendencia miatt!

A fodrászok felelőssége is az ipar fejlődésével együtt növekszik, ehhez viszont a megszerzett tudást fejleszteni kell! Önképzéssel vagy intézményes továbbképzéssel, mert az élethosszig való tanulás ebben a szakmában sem nélkülözhető.

 

 

A gondolkodtató cikkhez bármiféle észrevételt szívesen várok:

Dr. Szirmák Szilárdné
„nyugállományú” szépészeti szolgáltatások tanára
Képek forrása: Dreamstime, Freeimages és remeka.hu

 

Olvasóink értékelése:  / 4
ElégtelenKitűnő 

You have no rights to post comments

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Vélemény / Szerintem Nick Berardi
Szerintem Nick Berardi Minden fodrász - beleértve magamat is - a geometrikus hajvágás...
Vélemény / Mibe kerül a tudás? És a tudatlanság?
A magyar szépészeti szakmák még mindig nagyon népszerűek, bár a 60-70-es években elért...
Vélemény / Merre tovább szépségszakmák?
Az oktatás és szakképzés változásaival ágazattá kovácsolt szépségipari szakmák 2014-ben...