Belépés

Versenyek és valóságVersenyek és valóság
Mint tréner, zsűri és aktív versenylátogató… Kászonyi Ildikó szerintMagyarországra ugyanúgy, mint külföldön is, begyűrűzött a válság. Aki megengedheti magának, hogy ma versenyeken induljon, komoly áldozatokat kell hoznia. Sajnos a cégek támogatása minimálisra csökkent, és már csak ismert neveket szeretnek támogatni, ez azt jelenti, hogy a versenyzőnek önerőből kell megteremtenie a versenyzés anyagi feltételeit is.
A versenyzés számai árulkodóak:
1. Egy évben minimum 10 alkalommal rendeznek versenyt országszerte. Meg kell szűrni. melyiken induljon a versenyző. Első szempont a verseny színvonala és anyagi vonzata (útiköltség, szállás, nevezési díj), és hogy milyen kategóriákban lehet indulni. Ezt mindig a szervezőhely anyagi keretei befolyásolják.
2. Egy versenyző egy versenyen 5 versenyszámban tud indulni, ha az időbeosztás olyan, hogy nem fedik egymást.
3. A nevezési díjak 2-7000 Ft között vannak versenyszámonként.
4. Egy elsőéves tanuló részvétele körülbelül 50-60 ezer Ft-ba kerül.
5. A felkészülési idő minimum 3 hónap, heti 21 óra munka.

Ez nagyon sok idő, pénz és energia. Ha valaki erre az útra lép, ezzel számolnia kell. A versenyzéshez komoly elhivatottság kell, hiszen a versenyzéssel nyerhető dolgok elsősorban elméletiek és hosszú távon térülnek meg. A legtöbb verseny nem pénzdíjas, érmet vagy kupát és oklevelet lehet nyerni, illetve a szponzorcégek felajánlásait. Ám a versenyzéssel egy versenyző olyan szakmai hátteret és elismerést, tudatos munkát tud megtanulni-megszerezni, amivel a kezében akármilyen fotózáson, bemutatón, oktatáson megállja a helyét.
Ez az, amire érdemes az eredményhirdetéskor gondolni. A versenyzés jövője függ attól, milyen szájízzel megy el a versenyről a versenyző, hogy volt megelégedve a versenyiroda és a zsűri munkájával. Mert nem mindig születik olyan eredmény, mint amire számítunk.

"A versenyzés jövője függ attól, milyen szájízzel megy el a versenyről a versenyző, hogy volt megelégedve a versenyiroda és a zsűri munkájával. Mert nem mindig születik olyan eredmény, mint amire számítunk."


A versenyzés nem korhoz kötött, mindenki addig versenyzik, míg megengedheti magának és örömét leli benne, de aki megkóstolta az örömmámort, nehezen szabadul az érzéstől, és újra és újra szeretné átélni. A versenyzés utáni lehetőségekkel ezt az örömet meg találhatjuk a tovább tanítással, amivel sajnos sokan nem élnek.
Régen sokkal kevesebb lehetőség volt a versenyzésre ezért nagy volt a varázsa, nagyobb volt a kiugrási lehetőség, hogy a versenyzőkből oktatók és bemutató fodrászok legyenek.
1980-as években még 120 fő versenyzett egy kategóriába, míg ma van, hogy 2 fő indul. Ennek okai különbözőek:

- a támogatás hiánya,
- kevés tréner,
- a versenyfelkészítő oktatások minősége,
- a kitartás és az áldozathozás hiánya stb.

Ezek mind negatív jövőképet mutatnak a szakmai versenyzésről.


Pedig szerintem a versenyzés az előre haladás legjobb útja. A hosszú felkészülési folyamat hozza meg tudásunkat, gyorsaságunkat és igényességünket a szakmában.Kászonyi Ildikó

1979-ben a szakma kiváló tanulója versenyen szerzett szakmunkás bizonyítványt.
1983-84 szocialista országok verseny többszörös győztese.
1985-1988-ig Magyar Mesterbajnok, MFKE válogatott versenyzője.
Nemzetközi versenyeken Magyarországot képviselte kiemelkedő eredménnyel.
Tokióban megrendezett világfesztiválon a Francia La Coiffure De Paris nagydíját nyerte el, és Bécsben az első babafejverseny győztese lett.
Közben cégek oktatófodrásza Swarzkopf, Bes, Joico.
1992-ben mestervizsgázott. Azóta folyamatosan foglalkozik tanuló- és felnőttképzéssel, minden versenyen zsűritagként vesz részt.
1995-96 a válogatott keret trénere volt.
1995-től mestervizsga felkészítést és vizsgaelnöki feladatokat végez.
1999. január Aranykoszorús Mester Fodrász és MOSZI felkészítő tréner szakbizottsági tag.
2007. október a Fodrász Szakma kitüntetett oktatója.
2010. Az OMC (világszövetség) zsűritanfolyam sikeres elvégzése után ezüst diplomát kap az OMC versenyeken teljesített munkájáért.
Jelenleg egy vállalkozásban dolgozik, mint fodrász, és fiatal tehetséges fodrászok felkészítésével, és tanulókkal foglalkozik.


Fotó: Kocsis Gyula

Olvasóink értékelése:  / 2
ElégtelenKitűnő 

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Vélemény / Sminkes, sminkmester vagy micsoda?
Sminkes, sminkmester vagy micsoda?   Mi hír az oktatásban...Megláttam az egyik közösségi...
Vélemény / Új kihívás előtt a testfestők!
A testfestés alkotásként, művészi és eszközkezelési jártasságot feltételez, ennek...
Vélemény / Amerikai fodrászatok
Amerikai fodrászatok   Szikriszt József, a JOICO Magyarország művészeti vezetője idén...