Belépés

A boldog munkaerő titka

A boldog munkaerő titka

 

Egy megtérülő befektetés: a munkahelyi egészségfejlesztés

 

A modern szemléletű humánpolitika egyre nagyobb figyelmet fordít a munkavállalók fizikai és mentális egészségének megőrzésére, mivel a munkavállalók egészségét és így maximális teljesítményét a gazdasági célok eléréséhez nélkülözhetetlen összetevőnek tekinti. Erre számos példát látunk világcégeknél is, mint például a Coca-Cola, a Johnson & Johnson, a NASA, a DuPont, vagy hazánkban az Unilever és a MOL.


Bár gyakori ellenérv, hogy az egészségfejlesztés csak a nagy anyagi erőforrásokkal rendelkező vállalatok kiváltsága, fontos felismerni, hogy a fluktuációból és hiányzásokból eredő plusz költségek a kisebb cégeket még erősebben érinthetik a kisebb humánerőforrás tartalékaik miatt.

 

A munkahelyi rekreáció nem csak "kedves gesztus", de egyértelmű üzleti érdek a rekreációba való befektetés, melynek jelentős a megtérülési aránya. Európai Uniós felmérések szerint a munkahelyi egészségfejlesztés terén felhasznált minden euró 2,5 - 4,8 eurós megtérülést indukál a hiányzásokhoz és az alacsonyabb teljesítményhez kapcsolódó költségek csökkenése miatt.


Minden munkaadót érintő költség a betegállomány miatti, illetve a nem megfelelő egészségi és mentális állapotban dolgozók alacsonyabb munkahatékonyságából adódó profit kiesése. Hazánkban sajnálatos tendencia lett, hogy a munkahely elvesztésétől való félelem miatt a munkavállalók sokszor betegen is dolgoznak, ennek azonban hosszú távon a vállalkozások látják kárát, hisz ez is hozzájárul rosszabb teljesítményhez és az alacsony munkavállalói elégedettséghez.
A nem megfelelő megelégedettség eredménye lehet az alacsonyabb lojalitás, a gyakoribb munkatárscsere, illetve a szolgáltatások minőségének csökkenése miatt a cég külső megítélésének romlása és összességében a profitveszteség. További rejtett költség lehet a cégen belüli nem megfelelő csapatmunka és együttműködés okozta profit kiesés, mely mögött sokszor a magas stressz-szint az egyik fontos ok.


Az egészségfejlesztési programok bevezetése tehát minden cég elemi érdeke. Ezeknek a programoknak alapvető összetevői a munkahelyi stressz káros hatásainak csökkentése, a vázizom-rendszeri problémák javítása, a munkavállalók fittségi szintjének javítása és a dolgozók étrendjének egészségesebbé tétele (például alacsony zsírtartalmú ételválaszték a kantinokban). Ezek a célok sokszor már alacsony költségű változtatások bevezetésével is megvalósíthatóak.


Cégünk, a LAVA trend kft. felismerve, hogy az új szemléletű humánerőforrás kezelés jelentősen javíthatja a vállalkozások versenyképességét, olyan egészségfejlesztési és rekreációs szolgáltatásokat nyújt, melyek segítségével jelentősen növelheti a munkavállalói elégedettséget, ezzel tovább erősítve a cég pozitív imázsát, és javítva a produktivitást, valamint a szolgáltatások színvonalát, így hozhat nagyobb bevételt. Mindemellett csökkentheti a hiányzások okozta kieséseket, és kihasználhatja a munkavállalóiban rejlő innovatív erőforrásokat.
Egészségfejlesztési javaslatainkat cége lehetőségeire és igényeire formálva optimális ár-teljesítmény arányú szolgáltatásokat tudunk nyújtani a kisvállalkozásoktól a multinacionális vállalatokig.
Az ingyenes vállalati tanácsadás mellett ingyenes bemutató foglalkozással tudjuk illusztrálni gyakorlati tevékenységünket, melynek révén cége felmérheti a program hatékonyságát, illetve dolgozói nyitottságát, fogékonyságát.

 

Sallai László

Részletek: www.lavatrend.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

You have no rights to post comments

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Sikerkulcs / Gazdálkodj okosan, azaz üzletvezetési tanácsok szépészeti szakembereknek 1. rész
A magyar szépészeti szakemberek híresek a szakmai tudásukról, felkészültségükről. A...
Sikerkulcs / Te is a bevételed ellensége vagy? - GKK blogja
      Te is a bevételed ellensége vagy?Szinte biztos vagyok benne, hogy igen! Hogy miért...
Sikerkulcs / 10 időálló tipp műkörmösöknek
  Minden szakma alapját az iskola/oktatási intézmény valamely formáján belül tudja az ember...