Belépés

Tévhitek a kozmetikusképzésről

 

 

 

 

„A kozmetikus elegáns, kifinomult, jól keres, és a közösség megbecsült tagja” – 60-as évek óta tartják ezt azokról a szakemberekről, akik kozmetikusként dolgoznak, és bár szakképesítést szerezni a szakma végzéséhez ma már sokkal egyszerűbb, mint régen, sokan nem tudják, mire vállalkoznak, amikor belevágnak egy kozmetikus tanfolyam elvégzésébe. A jelenlegi magyar szabályozás (21/2010 NFGM rendelet) szerint „Az egészséges test és bőr kozmetikai célú kezelése, ápolása, masszírozása, szépséghibáinak megszüntetése. Elektromos kezelések, szőrtelenítés, tartós make-up (tetoválás)” tevékenységek kozmetikus végzettség megszerzése után végezhetők, ezért is népszerű még mindig ez a szakma. Tóthné Hajdu Gabriella kozmetikusmester, vegyészmérnök, tanár, a Janssen Kozmetikusakadémia igazgatójának segítségével összeszedtük, melyek a leggyakoribb tévhitek, melyek megkeseríthetik a meggondolatlan kozmetikus tanfolyamra jelentkező életét.

 

1. tévhit: kevés tanulással is jó kozmetikus lehetek

A kozmetikus szakma lelke a gyakorlat. Valóban sok minden megtanulható, anélkül, hogy a képzésben résztvevő – tanuló – akár csak egy sort is tanult volna az elméleti tananyagból. Azonban, a diagnosztizálás, a különböző kezelések felépítése a vendég igényeinek, bőrtípusának valamint a kezelés típusának megfelelően, már nagy elméleti tudást igényel. Erre építve lehet csak szakmailag kifogástalan gyakorlati tudást is elsajátítani. Ez nemcsak a tanuló, de az oktató folyamatos képzését és tanulását is igényli. Azok a szakemberek, akik a kozmetikusmester képzésben részt vesznek, még mindig minimum napi 1 órát tanulnak, és folyamatosan képzik magukat, a különböző szakmai konferenciákon és rendezvényeken! Vagyis kevés tanulással, és tudással biztos, hogy nem lesz jó kozmetikus senkiből.

 

 

2. tévhit: bárkitől megtanulható a szakma

Sajnos ez sem igaz. Egy szakmát tanítani csak azok tudnak, akik legalább 5-10 éve folyamatosan dolgoznak. Ezért vezették be, hogy csak kozmetikusmester foglalkozhat gyakorlati oktatással. Gondoljuk végig, mi mindent kell legalább középszinten tudnia egy kozmetikusoktatónak:

 • szempilla- és szemöldökfestés,
 • arc- és testmasszázs,
 • gyantázás – cukorpaszta – biztos használata, csipeszelés,
 • diagnosztizálás és kezelési terv készítése,
 • antiaging kezelések,
 • speciális arc- és testkezelések,
 • sminkoktatás,
 • 3D szempilla építés stb.

A másik fontos tényező, hogy van-e ideje arra a mesternek, hogy tanulóval foglalkozzon? A gyakorlati órák száma – a mostani képzési követelményeknek megfelelve –, minimum 720 óra. A napi nyolc-tíz órás munka során a gyakorlati oktatónak nagy rutinnal és vendégkörrel kell rendelkeznie ahhoz, hogy a tanuló ezt valóban tanulással töltse el. Ne felejtsük el, a takarítás, a recepciós munka nem szükséges a kozmetikus szakma elsajátításához, és nem vizsgafeladat.

 

3. tévhit: a legolcsóbb tanfolyam kerül a legkevesebbe

A kozmetikus képzés elméleti és gyakorlati képzésből áll. A legtöbb helyen csak az egyik képzés árát tüntetik fel. Pl. ha ilyen megfogalmazás olvasható: "A kozmetikus képzés ára X forint. A gyakorlati oktatáshoz szükséges elhelyezkedésben segítünk.", azt jelenti: a kozmetikus képzés árában a gyakorlati oktatás NEM szerepel. Ennek az ára a legtöbb esetben a többszöröse az elméleti képzésnek. Amennyiben a képzés árában benne van az elméleti és a gyakorlati oktatás, figyelni kell arra, hogy:

 • a gyakorlati képzés során felhasznált anyagok és gépek ára benne van-e a képzési díjban?
 • a jegyzeteket, feladatlapokat a képzőhely adja, vagy ezt még a képzési díjon felül kell megvásárolni?
 • a modulzáróvizsgákat tartalmazza-e a képzés költsége?
 • milyen egyéb képzéseket ajánl fel a képző, a kozmetikus tanfolyamon felül, a képzésben résztvevő számára, amivel a szakvizsga után, versenyképesebb lesz a tudása?

 

4. tévhit: az a suli lesz a legjobb nekem, ami a leghamarabb indul, a legkevesebbe kerül, és a leghamarabb ad papírt

A kozmetikus képzés minimum 1 éves, és többszázezer forintba kerül. Ezért a kiválasztás során, először is gondosan végig kell(ene) gondolni, hogy mennyi szabadideje van a képzésre jelentkezőnek? Ennek megfelelően, már lehet szűkíteni a képzők listáját. A következő, hogy mennyit tud havonta fizetni az oktatásra?

Amikor ezek a kérdések, tisztázódtak, érdemes meglátogatni egyenként, a kiválasztott intézményeket, és megfigyelni:

 • Hogyan fogadják Önt?
 • Milyen a hangulata a meglátogatott tanórának?
 • Mennyire van közel Önhöz?
 • Milyen a közlekedés?
 • Lehet-e parkolni?
 • Mennyiért lehet parkolni? (Ezt a költséget se becsüljük le, egy 1200 órás tanfolyamnál!)
 • Van-e tanműhelye?
 • Milyenek a tantermek?

Tehát, könnyen belátható, hogy egy elhamarkodott döntéssel, nagyon mellé tudunk nyúlni!

 

 

5. tévhit: Minden képző megfelelő tanműhellyel rendelkezik

A képző intézmények egy része nem rendelkezik tanműhellyel. Azok, akik a gyakorlati képzést így valósítják meg, azok között is a tanműhely felszereltsége igen sokféle lehet. Mindig személyesen kell meggyőződni arról, hogy ami a képeken látható és a leírásokban olvasható, azok valóban igazak-e. Egy jól felszerelt tanműhelyben a képzés nagyon magas szintű és kiemelkedő lehet!

 

6. tévhit: az iskola minden tanulónak tud segíteni az elhelyezkedésben

Ez az egyik leggyakoribb kérdés, amivel találkozni szoktam a felvételi beszélgetés során. Képzőhelyenként, egy csoportba 10-30 kozmetikustanuló jár. Egy képző évente minimum 40, maximum 150 új kozmetikust képez. Figyelembe véve, hogy csak Budapesten 7-8 képzőintézmény oktat kozmetikusokat, ez a szám igen magas éves szinten. Ezért, úgy gondolom, hogy ebben az esetben, inkább a „segítség” szón van a hangsúly, mint a biztos „munkahelyteremtésen”. Feltétlenül kérdezzen rá erre, és érdeklődjön az iránt is, hogy ez az ígéret részét képezi-e a felnőttképzési szerződésnek!

 

7. tévhit: ha kozmetikus leszek, szép és ápolt leszek

Ez az állítás részben igaz. Hiszen ha csak a kolléganőimre gondolok, valóban mindegyiket szépnek és ápoltnak látom. No meg fáradtnak is… Egy jó kozmetikus napi 8–10 órát tölt munkával, néha ennél többet is! Amikor végez az utolsó vendégével, már ritkán van kedve magával foglalkozni. Azonban a professzionális kozmetikumok, szérumok és pakolások rendszeres otthoni használata széppé varázsolja Őket!

Szöveg: Tóthné Hajdu Gabriella kozmetikusmester, vegyészmérnök, tanár
Portré: Dala Gábor
Fotó: Janssen Kozmetikusakadémia

 

Olvasóink értékelése:  / 22
ElégtelenKitűnő 

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Kozmetikus szemmel / Probléma a problémás bőr?
A problémás bőr kezeléséről hiteles forrásból, ismert kozmetikusoktól  tájékozódtunk,...
Kozmetikus szemmel / Az őssejt felhasználása a kozmetikumokban
Az őssejt kutatás ma már nem csak az orvoslás privilégiuma, a kozmetikai szektor is komoly...
Kozmetikus szemmel / Dr. Jutassy József! Szeretlek!
Az éles eszű, felvilágosult gondolkodású Tandler Sándor talán sejtette, hogy zsidó...