Belépés

"Bőr- és pigmentfoltok" az arcon


Melyek a legkorszerűbb megoldások a kozmetikusok kezében?

 

Az arcon megjelenő első „foltokig” nehéz elhinni, hogy valamikor a nők mérgeket ettek azért, hogy „porcelán” arcuk legyen. Mára a kozmetikai és bőrgyógyászati kezelések egyik alaptevékenysége a festékképződési rendellenességek helyretétele. A kezelés ideje alatt (és utána is) óvatosan érdemes bánni a napfénnyel!

 

Az erős napfény elleni védekező mechanizmus alapja a melanogenezis, melynek során melanin termelődik a bőrben. A melanin a bazális rétegben lévő melanocytákban (festékképző sejtekben) szintetizálódik, és speciális szemcsékben raktározódik el, melyeket melanoszómáknak hívunk. A melanoszómák színezik meg az élő hámsejteket (keratinocitákat), és ezáltal a hámot is.

A bőr színe a melanocyiták aktivitásától és a melaninszemcsék eloszlásától, és a melanin típusától (eumelanin – sötét melanin, pheomelanin – világos melanin) és mennyiségétől függ. A festékképzés folyamatát főleg idegi és hormonális tényezők irányítják (az autokrin és parakrin szabályozás a jellemző), melyet különböző tényezők befolyásolnak.

A festékképzés folyamatát befolyásoló tényezők

Külső tényezők: napfény, szolárium, kvarclámpa, barnító krémek, különböző kozmetikumok (pl. smink, parfüm stb. összetevői fényérzékenyíthetnek).

Belső tényezők: hormonváltozás (pl. terhesség, belső elválasztású mirigyek működésének zavarai), gyógyszerek hatása, máj- epe működés zavara, B-vitamin hiánya, öregedés.


Fogalmi pontosítás:
a pigmentfolt elnevezést a szaknyelv nem használja, helyette nevén nevezi a problémát: pl. szeplő, májfolt, napfolt, melasma, hipermelanosis stb. vagy festékképződésről beszél.

Festékképződési rendellenesség: a normálistól eltérő mennyiségű és-vagy minőségű melanin képződése, és-vagy egyenetlen eloszlása. De ide tartozik a melanoszómák érési és működési zavara is.


Az ismert festékképződési rendellenességek (pl. szeplő, májfolt, napfolt, melasma, hipermelanosis stb.) között egyre gyakoribb a PIH (PosztInflammatorikus hyperpigmentáció: gyulladásos folyamat utáni hiperpigmentáció  - szerk.), illetve a gyógyszerek szedése okozta hiperpigmentált foltok megjelenése.

A kozmetikai halványító kezelés az aktív, koncentrált hatóanyagoknak köszönhetően a bőr hám rétegében és a felszínen egyszerre fejti ki hatását: gátolja a festékanyagok felszínre jutását, a pigmentfoltok kialakulását a tirozináz enzim működésének (részleges) gátlásával, halványítja a már meglévő foltokat, a melanocyták génműködésére (expresszió = génkifejeződés - szerk.) hat.

De ha a festékképződési zavar belső okra vezethető vissza, akkor visszatérő probléma lehet, ezért a belső okot is érdemes feltárni és kezelni! A kozmetikai kezelés természetesen nem ér véget a szalonban, az otthoni utánkezelés és fényvédelem legalább olyan fontos!

Szerkesztette: Remek Annamária
Szakirodalom: Linhart Rita–dr. Szolnoky Erzsébet: Kozmetikus Szakismeret II. integrált anyagismerettel (Beato Angelico Kiadó, Győr, 2010.)

 

De mit gondolnak a kozmetikusok? Milyen megoldásokat nyújtanak a bőr ilyen jellegű problémáira?


 

Kiss Izabella

kozmetikusmester, szakoktató, Biola oktató kozmetikus

"Hová tűntek a májfoltjaid?"

 

Kellemetlen, ha a kozmetikusnak májfoltjai vannak. Kellemes, ha a régen látott ismerősök, kolléganők rácsodálkoznak a kozmetikus bőrére: Mit csináltál? Hova tűntek a foltjaid? A válaszom, mert a fenti kozmetikus én vagyok: BIOLA!

Hogyan kezeltem a bőröm? A bőrtípusomnak megfelelő kozmetikumokon kívül a bőröm és a szervezetem salaktalanítottam, így elszállítódott a melanin, valamint olyan termékeket használtam, melyek a már meglevő melanint halványították, és az újak keletkezését gátolták. Érdemes egy 6-8 alkalomból álló halványító kúrát alkalmazni a kozmetikában (ezek leírása megtalálható prospektusainkban), s ezt otthon alkalmazott termékekkel kiegészíteni, mint a Naturissimo Nutrimax B vagy Biola Bio Kövirózsa bőrhalványító szérum. Mindkettő ecsetelő, célzottan alkalmazható. A halványító szérumokat egészítse ki a halványító hatású arckrém, és fényvédő. A legújabb, most az abszolút kedvencem, a Biola Bio Liliom & havasigyopár nappali krém, olyan ritka, ám hatékony pigmentfolt halványító növényekkel, mint a névadókon kívül a zöld maláta, kurkuma, kankalin, a B3 vitamin és más természetazonos anyagok. Szintén célzottan, a foltokra teszem.

Hatalmas fejlődést jelent a bőrápolásban, hogy 30 éve még ólom tartalmú krémet javasoltak a probléma kezelésére, ma már gyógynövényekkel is megoldható!


 

 


Porubszky Réka

kozmetikus

"Óvatosan a nappal'"

 

Munkám során nagyon gyakran találkozom festékképzési rendellenességekkel, leginkább a hiperpigmentációval keresnek meg. Náluk a legfőbb oka a túlzásba vitt napozás vagy a fényvédelem hiánya. Tudjuk, a túlzásba vitt napozás szárít, rugalmatlanná teszi a bőrt, ráncokat, pigmentfoltokat képez idő előtt. Számunkra alap, hogy egy nappali krém tartalmazzon fényvédő faktort. A halványítás során fontos számomra, hogy természetes összetevőkből álljanak a felhasznált termékek. Szerencsére az Armonía Helix Active Csiga Kozmetikumok ökológiai tisztaságú és bio hatóanyagokkal büszkélkedhetnek, miközben fő hatásuk a regeneráció és a pigmentfolt-csökkentés.

A kedvencem, a HELIX  ACTIVE ÖKO CSIGA ANTI-AGE, BŐRMEGÚJÍTÓ PRÉMIUM KEZELÉS: a HELIX ACTIVE ÖKO CSIGA MICELLÁS ARCLEMOSÓ, majd  NÖVÉNYI PEELING ARCPAKOLÁS BOJTORJÁNNAL. A  RÓZSAVÍZ ARCTONIK után  HELIX ACTIVE ÖKO CSIGA SZÉRUM és  BIO ALOE VERA GÉL 99,9 % által juttatom a bőrbe a hatóanyagot. A HELIX ACTIVE ÖKO CSIGA SZEMKÖRNYÉK ÁPOLÓ-t is alkalmazom, majd az arc- és dekoltázs masszázshoz HELIX ACTIVE ÖKO CSIGA ARCKRÉM.

 

Egyedülálló öko kezelés. A csiganyák, az édesgyökér kivonat, az Aloe vera és a körömvirág együtt megsokszorozzák a hidratáló és bőrtápláló hatást, csökkentik a pigmentfoltokat. A termékekben lévő glikolsav bőrmegújító hatással rendelkezik, és a csiganyákkal és az Aloe verával együtt még intenzívebben készteti a bőrsejteket az osztódásra, az elhalt hámsejteket pedig a leválásra. Ha még erősebb hatást szeretnénk elérni, a kezelés összes lépéséhez használjuk a csigatermékek széles skáláját, valamint ultrahangozzuk be a csigaszérumot.

Semmilyen bőrreakciót nem tapasztaltam még a kezelések során, így a legérzékenyebb bőrre is bátran ajánlom a kezelést, otthoni ápoláshoz a Csiga szérum-krém duóval.


 

 


Richter Margit

Guinot tréner, kozmetikus

"GUINOT kezelések a pigmentfoltok ellen"

 

A pigmentfoltok halványítása sok vendég vágya. Ezek az esztétikailag zavaró festékképzési rendellenességek külső, belső, vagy öröklött okok miatt alakulnak ki. Nyáron a napsugárzás hatására a foltok erőteljesebbé vállnak és újak is keletkezhetnek. Halványításukra az őszi-téli időszak a legalkalmasabb, mivel ilyenkor kerülni kell a napsugárzást.

A világhírű francia GUINOT kozmetikai cég igen hatékony kezeléseket nyújt a foltok orvoslásához:

- A Hydradermie halványító kezelés a káposztalevélből nyert melanoxyl hatóanyagon alapul. Bizonyítottan csökkenti a melanin képzés tirozináz enzimjének működését. A kezelés kúraszerű alkalmazása vezet a legjobb eredményre.

- A Beauty Neuve gyümölcssavas hámlasztó kezelés az aktív C-vitamin halványító hatását kiaknázó eljárás. Ezt a bőrfiatalító kezelést háromszor kell ismételni egy hetes pihenőkkel.

A GUINOT-nál nagy hangsúlyt fektetünk a kezeléseket követő folthalványításra és a napsugárzás elleni védelemre is, amelyekhez kiváló lakossági termékek kerültek kifejlesztésre. A vendégek bőrének és igényeinek figyelembevételével a „New White” és a „Beaute Neuve” készítményeket ajánlom.


 

 

Csanádyné Soós Brigitta

kozmetikus, az Év Szalonja 2014. tulajdonosa

 "A pigmentfolt betegséget is jelezhet!"

 

Alapesetben a pigmentfolt nem több egyszerű esztétikai problémánál. De oda kell figyelni a jelekre, mert néha betegséget jelezhet. A májfoltok általában hormonális okok miatt vagy más külső-belső tényezők hatására alakulnak ki. A modern kori kozmetikák felveszik a harcot ez ellen.

Mi is így teszünk a Dermaviduals® pigmentfolt halványító programmal. 6-8 alkalmas kezeléssorozatot végzünk heti rendszerességgel. Hatóanyagaink rendkívül hatékonyak a pigmentfoltokra (Teint ápoló liposzóma, Whitening koncentrátum, Vitamin C liposzóma, Vitamin A nanorészecske). A kezelés hatékonyságát növelhetjük mikrodermabráziós bőrcsiszolással. A Dermaviduals® készítmények bármely gépi kezeléssel használhatók, így minden vendégünk igényének eleget tudunk tenni.


 

 

László Anikó

kozmetikus, diplomás szakoktató

 

"Gyümölcssavakkal a látványos eredményért!"

Már a 90-es évektől az alfa- és béta-hidroxisavak a kozmetikai készítmények meghatározó hatóanyagaivá váltak. Az azóta eltelt idő alatt rengeteg információ jutott el hozzánk használatuk legjobb módjáról. Igazi kincs van a kezünkben, ha tudjuk és akarjuk is őket alkalmazni. Kevés ennyire izgalmas és hatásában gazdag hatóanyagot ismerek, és egyben ennyire „megosztót” is, mert csíp, néha kellemetlen, talán még enyhe bőrpírt is okoz. Van, aki fél alkalmazni, de van, aki csodákat tesz vele a vendége bőrén. Egyik hatóanyag alkalmazásánál sem annyira fontos a dózis, a százalék, mint a gyümölcssavaknál. Emlékszem, amikor alkalmazni kezdték a gyümölcssavakat nagyon magas koncentrációban tették azt, sajnos nem mindig megfelelően. Később pedig az óvatos koncentrációban alkalmazott gyümölcssavak váltak népszerűvé. Ezek nem mindig hoztak eredményt. Megfelelő koncentrációban alkalmazva a gyümölcssavakat számos bőrállapot, elváltozás látványos kezelésére van lehetőségünk, legyen az akár a napfény okozta fototoxikus elváltozás, a post acne hegek, foltok, aknés állapot, hormonállapot kiváltotta hiperpigmentáció.  

Azonban a gyümölcssavak nem csupán célzottan a foltok halványításában eredményesek. Kiválóan kezelik az érett bőrt, minimalizálják a ráncok megjelenését, és kiválóan kezelik az aknét, a problémás bőrt is. Az izraeli Dr. Kadir Deep Restore széria termékei magas koncentrációban (10%) tartalmaznak gyümölcssavakat, mint a tejsav, melyet cukornádból vonnak ki, ill. glikolsavat, melyet a piros szőlőből. Az eredmény garantált: fellazult, látványosan halványabb foltok, zártabb pórusok, élettel telibb bőr.


Olvasóink értékelése:  / 6
ElégtelenKitűnő 

You have no rights to post comments

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Kozmetikus szemmel / Szépség ajándékba
A kozmetikusnál a különleges kezelések igénybevételekor nem csak látványosan megszépül a...
Kozmetikus szemmel / Tévhitek a kozmetikusképzésről
„A kozmetikus elegáns, kifinomult, jól keres, és a közösség megbecsült tagja” – 60-as...
Kozmetikus szemmel / Savas hámlasztás
A 2000-es évek elején az egyik kereskedelmi cég kezdte el a kúraszerű savas hámlasztás...