Belépés

Dr. Jutassy József! Szeretlek!

 

Amikor a magyarországi kozmetika történetét kutatjuk, hamar találkozunk Jutassy József nevével, aki - sok minden más mellett - az első kozmetikusképzést alakította ki hazánkban. Róla írt Szakonyi Eszter, az Időtlen szépség című könyv szerzője...


 

 

Az éles eszű, felvilágosult gondolkodású Tandler Sándor talán sejtette, hogy zsidó emberként nem lesz hozzá kegyes a 20. század. Hiába ment jól Pápán található fuvarozó vállalkozása és hiába adhatott volna okot a kényelmes megelégedettségre a 19. század végi Magyarország intenzív gazdasági és társadalmi fellendülése, pontosan tudta, hogy gyermekeire csakis több nyelvet beszélő értelmiségiként várhat stabil és hosszú távú jólét. Európában...

 

Feleségül vette Fannyt, akinek már fogantatásakor eldőlt a sorsa. Az akkori legmagasabb rangú katolikus egyházi személyiségnek és takarítónőjének törvénytelenül elhált nászából született kisleány stigmáját nem kisebbítette az a tény sem, hogy még legalább 15 hasonlóképpen fogant gyermek cseperedett akkortájt Esztergomban és környékén.
 
A fuvarozási vállalkozást üzemeltető Tandler Sándor és felesége, a „bal kézről született” Wellner Fanny gyermekei: a kiegyezés évében világra jött József és testvére Ödön, a legkiválóbb neveltetést kapták.

Szép jövőt reméltek, ám már kamaszkorukban érezték származásuk korlátait. Idejekorán felvette hát a család a “Jutasi” nevet, hiszen e lépés nélkül csupán hiábavaló álom maradt volna az egyetemre történő bekerülés és a vágyott értelmiségi pálya.
A nagyobbik fiúból, Jutasi Józsefből Dr. Jutasi József “bőrgyógyász és kosmetiqueur” lett, testvéréből, Jutasi Ödönből pedig újságíró.
 
József különleges személyiség volt. Igazi nagy humorú és nagyhangú társasági ember. Meghökkentő tetteiről, a Gerbaud Étteremben betört tükrökről, a cigányprímások vonójába csúsztatott több hónapnyi jövedelmet kitevő borravalókról (...) családi anekdoták garmadája maradt fenn. Jó hedonista módjára imádott enni-inni, kártyázni, mulatni, költekezni, kockáztatni és élni. Lehetőleg veszélyesen...
 
Talán ez a túlzott kockázatvállalási képesség vitte rá, hogy alig 1 éves diplomával a zsebében, a családi ház pincéjében sok-sok tengerimalacon lefolytatott kísérlettel a háta mögött (!) és a család számára jólétet biztosító fuvarozó vállalkozás nyújtotta anyagi támogatással, 1892-ben megalapítsa az első magyar Kozmetikai Gyógyintézetet az akkori IV. kerület egyik patinás házában, a Kecskeméti utcában.

Az intézet működésének 16. évében kiadott reklámbrosúra szerint az intézet “minden szépítő eljárásra alaposan, modernül be van rendezve...az intézet vezető orvosa Jutassy József dr., bőrgyógyász, egészségtan-tanár, honosította meg Magyarországon a tudományos kozmetika művelését...”
 
A diploma kézhezvétele (1891) és a brosúra kinyomtatása (1908) között eltelt 16 év elegendő volt ahhoz, hogy Jutasi doktor, kiemelkedő szakmai tevékenysége jutalmaként elnyerje a jogot nevének “Jutassy” formában történő használatára. Erre bőségesen rá is szolgált, hiszen kiváló nyelvtudásának köszönhetően igen jól ismerte az akkori francia és amerikai piac újdonságait. Igen gyakran egyeztetett osztrák barátjával, az addigra már neves doktorral, Robert Gersunyval, aki még arra is rá tudta venni, hogy az általa kifejlesztett paraffin-injekciós technikát intézetébe bevezesse, mi több, továbbgondolja. Különleges eszközt fejlesztett ki, mellyel “a kemény paraffin is hideg állapotban tölthető a bőr alá”. A megoldást tesztek előzték meg, melyekre - a családi legendák szerint - jobb sorsról csak reménytelenül álmodó cselédlányokat “kért fel”, némi pénzbeli ellenszolgáltatás fejében.

Megesett, hogy a beavatkozás nem a várt eredményt hozta. Érző ember lévén ilyenkor mindent megtett, hogy az elcsúfított arcú hölgyek ne maradjanak egy életre pártában. Jól ismerte azon helyeket, ahol fellelhetőek voltak mindazon vállalkozó szellemű urak, akik hajlandónak bizonyultak a pórul járt leányok nőül vételére. Ezen frigyek szerencsés kimeneteléhez Dr. Jutassy igen jelentős összeggel hozzá is járult. Paternalista “gondoskodása” és a szerencsétlen esetek ily alapos “elboronálása” folytán a kellemetlen ügyek rejtve maradtak a nyilvánosság elől, hiszen a Kozmetikai Gyógyintézet jól felépített hírnevén nem eshetett folt.

Az úri hölgyek évtizedekig jártak a nagy hírű szaktekintélyhez, hiszen széles e hazában csak itt leltek szakszerű megoldást bőrproblémáikra az intézet “villanyos” berendezésein keresztül (a századfordulón bekövetkező villamosításnak köszönhetően). Az intézet alkalmazott először például Röntgen készüléket “arcszőrök, pattanások, faggyúfolyás, izzadás, sömör, tűzfolt, ekzema, psoriásis, lupus, bőrrák, bőrviszketés” ellen. Mit sem sejtve a későbbi évtizedek tumoros eseteiről, amelyek bebizonyították, hogy csúnya tévedés volt a Röntgen sugarak “mindenhatóságába” vetett feltétlen hit. Itt találkozhatott először az úri közönség a Kromayer-féle szőrvéséssel, az idő előtti kopaszodásra használt Kék-fény kezeléssel, és D’Arsonval-kezeléssel “vörös orr, vörös kéz, fagyási daganatok, rózsapattanás, borvirág, bőrviszketés, fájdalmas bőrkiütések” esetére.

A Kozmetikai Gyógyintézet - Dr. Jutassynak köszönhetően - igazi kapitalista szemléletű megoldást vezetett be. A házi ápolás egyszerűsítése érdekében rejtélyes receptúrájú, de ígéretes szépítő készleteket árusított “bőrszépítő”, “bőrgyógyító”, “bőrtisztító”, “bőrhámlasztó” és “hajgyógyító” variációkban, melyek mindegyike Dr. Jutassy személyes aláírásával került forgalomba. Az egyes készletek 5 koronáért, postai úton kerültek házhoz szállításra, mely szolgáltatás akkoriban formabontónak és korát megelőzőnek minősült. Az intézet szépségápolási tanfolyamokat is szervezett “intelligens és ügyes nők számára Jutassy dr. elméleti és gyakorlati oktatásával”. A 2-3 hétig tartó, napi 1-2 órát felölelő képzési alkalmak abszolválásával a tanítványok “bárhol önállólag” működhettek.

Jutassy dr.-nak köszönhetően az intézet közel 40 évig fogadta a szépülni és gyógyulni vágyó pácienseket. Ez alatt többször költözött, végül az V. kerületi, ma is álló egyik gyönyörű épületében talált otthonra a Kossuth utca 4. szám alatt.

Dr. Jutassy Józsefnek első feleségétől, Alapi Salamon Margittól 6 gyermeke született (József, István, Beatrix, Klára, Adrienn és Noémi). Később elvált, a gyermekek nevelését kezébe véve, nyelveket beszélő, szigorú tanítókat fogadott házába. Miután munkája gyakorta szólította külföldre, népes személyzet foglalkoztatásával igyekezett gyermekei számára a szülői jelenlét hiányát pótolni.

1920-30 között megalapította klinikáját Párizsban a Champs-Élysées egyik épületében. 1935-ben bekövetkezett haláláig itt is praktizált, miközben egyre gyakrabban vonult el a Bugyiban található nyaralójába és hódolt imádott vadász szenvedélyének.

A családi történetek szerint, ez a rendkívüli karakterű ember 9 budapesti házát és a Kozmetikai Gyógyintézet épületét is viszonylag rövid idő alatt kártyázta el élete utolsó éveiben. Talán túlbecsülve szerencséjét és életenergiáit bízott abban, hogy fel tudja újra építeni “birodalmát”, talán mindez meg sem fordult a fejében. Végigjátszotta az életét, időnként nyert, (karrierje elején ezen nyeremények képezték az Intézet felvirágoztatásához szükséges anyagi bázist) és elfogadta, hogy elbukhat. Ahogyan az az igazán nagy formátumú hősökkel már csak lenni szokott.

 

Szakmai tevékenységét más síkon ugyan, de megkísérelték utódai folytatni. Az államosításig működött egy kozmetikai szalon a Havas utcában, melyet gyermekei üzemeltettek és már csakis a krémkészítésre szakosodtak. A történelem és az élet forgandósága ezt is lassanként felemésztette.
 
Dr. Jutassy József történeteit unokái és dédunokái ma is csillogó szemmel mesélik és habár a históriák kontúrjai egyre halványodnak, érzik, hogy a vérükben csorog egy “dédnagypapányi” különlegesség, bátorság, másság, átlagon felüli “Jutassy-ság”.

 

Szöveg: Szakonyi Eszter
Képek: Jutassy család

 

 

 

 

Olvasóink értékelése:  / 2
ElégtelenKitűnő 

You have no rights to post comments

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Kozmetikus szemmel / Savas hámlasztás
A 2000-es évek elején az egyik kereskedelmi cég kezdte el a kúraszerű savas hámlasztás...
Kozmetikus szemmel / Séance - Biológiai szemlélet a professzionális bőrápolásban
A natúrkozmetikumok piaca egyre nagyobb teret hódít magának, évről évre több vendég keresi...
Kozmetikus szemmel / Szépség ajándékba
A kozmetikusnál a különleges kezelések igénybevételekor nem csak látványosan megszépül a...