Belépés

2 in 1, avagy miért az őssejtek? - 2. rész

ELŐZMÉNY (1. rész)

 

2 in 1, avagy miért az őssejtek?

 

 

2. rész


És jöttek az őssejtek……a „támogató-javítók”


Az őssejtek fogalma:


Az őssejtek a legtöbb, ha nem az összes többsejtű élőlényben megtalálható sejtek. Az egyszerűség kedvéért az emberi sejtekkel kapcsolatosan vezetem le keletkezésüket:
Az új élet fogantatásakor az apai és anyai sejtekből (hímivarsejtből és petesejtből) kialakuló magzatkezdemény osztódni kezd és a petevezetékben a méh felé bandukolva elmélkedik az előtte álló élet nagy dolgain. Egyszer csak azon veszi észre magát, hogy beágyazódott a fogadására díszbe öltözött méhnyálkahártyába. Ez a kicsiny magzatkezdemény még hegyeket tud elmozdítani, tengereket tud kettéválasztani és bármivé képes válni, vagyis mindenre képes. Aztán ahogy sejtjei „öregszenek”, e képességüket elveszítik és először embrionális őssejtté (pluripotens-őssejt), majd felnőtt, vagy szöveti őssejtté (multipotens és unipotens őssejt) alakulnak. Nézzük meg most összefoglalva, hogy mi a különbség az egyes őssejt-típusok között!


Az őssejtek típusai:

 

Totipotens őssejt: az összes (embrionális és extraembrionális) szövet és szerv létrehozására képes. Totipotens sejtnek tekintjük a megtermékenyített petesejtet.
Pluripotens őssejt: Csökkent potenciával rendelkező őssejt, mely nem képes extraembrionális szövet létrehozására, de mindhárom csíralemez kialakítására és ivarsejtek képzésére is alkalmas. Ilyen az embrionális-őssejt.
Multipotens őssejt: Csökkent potenciával rendelkező őssejt, mely nem képes ivarsejt létrehozására, de bármely más sejttípus kifejlődhet belőle. Ilyenek a szervezet szöveti őssejtjei.
Unipotens őssejt: egyetlen sejttípust képes előállítani, de képes a megújulásra, ami megkülönbözteti a nem őssejt testi sejtektől (pl. izom-őssejtek).
A növényekben ugyanez játszódik le, csak nem apának és anyának hívjuk a kiindulási egyedeket, hanem bibének és porzónak. Legalábbis a kétszikű növények esetében. Márpedig a jelenlegi kozmetikai ipar az őssejtnek nevezett hatóanyagokat kétszikű növényekből vonja ki. A növényi őssejteket természetesen nem tudjuk besorolni az emberi őssejt-típusokba, hanem omnipotens-őssejteknek nevezzük. Ezek egyébként leginkább a totipotens-őssejteket hasonlítanak. E hasonlatosság miatt tekintünk rájuk reményforrásként és az öregedés elleni küzdelemben bevetett legújabb harci fegyverként.


A hámréteg őssejtjei:


A szöveti őssejtek a szervezet számos szövetében megtalálhatók. Ezek az őssejtek biztosítják egy életen át a folyamatosan használódó sejtek újraképződését annak köszönhetően, hogy az adott szöveti környezetben képesek különböző, a szövetet alkotó speciális funkcióit ellátó sejtekké alakulni. A hámréteg őssejtjei kevesen vannak. Ott üldögélnek a keratinocyták között, és áhítattal várják, hogy megújíthassák, támogathassák illetve javíthassák a sérült sejteket. Megújításukat, támogatásukat eddig a friss sejtekkel, nagy szervizüket pedig az intelligens sejtekkel láttuk el a kozmetikában.

A növényi őssejtek:


A növényi őssejtekkel kapcsolatos kozmetikai kutatások kezdete kihalófélben lévő, savanyú almával kezdődött. Kicsit piros, kicsit savanyú alma volt és sajnos nem a miénk. A Svájciak tudhatják magukénak a világhírűvé vált almafajtát. Azért figyeltek fel rá, mert termései hihetetlen jól eltarthatóak és sokkal később kezdenek el fonnyadni, mint közönséges társaik gyümölcse. Ebből egy igen okos ember arra következtetett, hogy ha ez az alma később fonnyad, akkor biztosan olyan anyagokat kell tartalmaznia, amit ha mi valahogy a bőrünkbe tudunk juttatni, mi is később kezdünk fonnyadni. Még szinte meg sem fogalmazódott a gondolat a tudósok fejében, amikor a kozmetikai cégek lecsaptak az almára, és vadul kutatni kezdték, mi lehet az oka ennek a hihetetlen ellenálló-képességnek és milyen módon lehet kivonni a növényekből az okozót.


És jöttek a növényi őssejtek…..a kutatók rájöttek arra, hogy ennek a kicsi növénynek rendkívül hosszú ideig élnek az őssejtjei. Ami sajnos a mi őssejtjeinkről nem mondható el. Az eredeti elképzelés az volt, hogy a bőrbe kerülve ezek az őssejtek átveszik a mi lusta, fáradt őssejtjeink szerepét és hirtelen megfiatalodunk általuk. Ez az elképzelés nem nyert bizonyítást. Annyi azonban bizonyos, hogy ezek az őssejtek jótékony hatással vannak a bőr működésére, és tulajdonképpen ötvözik az eddig használt friss sejtek és intelligens sejtek tulajdonságait.
Ez a savanyú alma érthetően hihetetlen karriert futott be, de mint általában az lenni szokott, „celebsége” nem tartott sokáig és ma már több növényt is alkalmaznak növényi őssejtek kivonására. A kiválasztás mindig olyan növényekre esik, amelyek jól bírják a hideget, meleget, esőt, havat, szelet, tehát alkalmazkodtak a szélsőséges időjárási körülményekhez azáltal, hogy az átlagosnál több őssejtet tartalmaznak.


A szabadalmaztatott kivonási technológia:

A kozmetikai cégek nem voltak tétlenek. Gyorsan kifejlesztették a növényi őssejtek kivonására szolgáló PhytoCellTechTM (a növényi őssejtek kinyerésére kifejlesztett, jogvédett) technológiát.
A technológia lényege:


Menete:


1. Növény megsértése (sérülés): ilyenkor termelődik a legtöbb őssejt
2. Szilárd felületre gyűjtik - táptalaj
3. Nevelgetik, simogatják
4. Vizes oldatba viszik, hűtik
5. Megnyitják a sejtfalat, liposzómába zárják
6. Liofilizálják

Engedjék meg kedves olvasóim, hogy stílusosan egy Bogomoletz-idézettel fejezzem be cikkemet:
„One must not lose desires. They are mighty stimulants to creativeness, to love, and to long life.”
Alexander A. Bogomoletz
A nyers fordítása a fenti idézetnek a következő:
Soha ne adjuk fel vágyaink. Csodás ösztönzői az alkotásnak, a szerelemnek, és a hosszú életnek.Hiszem, hogy kozmetikusként még inkább magunkénak érezhetjük szavait, hisz vágyaink megjelenítői vendégeink, gyönyörű és fiatal – talán helyesebb kifejezés lenne az, hogy lassabban idősödő - bőrükkel. Mindehhez pedig abszolút partnerek a kozmetikai cégek, akik kezüket-lábukat törve igyekeznek újabbnál újabb hatóanyagokat a piacra dobni. Csak győzzük ésszel és pénzzel!

 

 

 

Írta: Juhász Klára

Források:
Bodor Ferencné: Kozmetikus anyagismeret, Műszaki Kiadó, 2007
Varga Tamás: Bepillantás a kozmetikumok történetének világába – kémikus szemüveggel
http://hu.wikipedia.org/wiki/%C5%90ssejt
http://borsa.hu/fiatalsag-forrasa-20091209

A cikk a Beauty Forum magazinban is megjelent.

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Kozmetikus szemmel / "Bőr- és pigmentfoltok" az arcon
Az arcon megjelenő első „foltokig” nehéz elhinni, hogy valamikor a nők mérgeket ettek...
Kozmetikus szemmel / Courtin teafaolajos termék sorozat
  A problémás, érzékeny, gyulladt, aknés (sebes), szeborreás bőrök kezelésére...
Kozmetikus szemmel / Probléma a problémás bőr?
A problémás bőr kezeléséről hiteles forrásból, ismert kozmetikusoktól  tájékozódtunk,...