Belépés

2 in 1, avagy miért az őssejtek? - 1. rész

2 in 1, avagy miért az őssejtek?

 


1.részAz ember ősidők óta keresi a fiatalság elixírjét. Elég csak az őskorban élő elődeinkre gondolni, akik testük dekorálásával még ma is helyt állnának bármelyik motoros bandában.
Vagy gondoljunk Kleopátrára, aki tejben-vajban fürösztötte magát és különböző kenőcsöket használt szépségének minél hosszabb ideig történő megőrzésére. Az ókorban virágzott a kozmetika és olyannyira maradandót alkottak, hogy „Galenus viaszát” a mai napig használjuk, csak mostanában Cold-krémnek nevezzük. Az ókori embernek azonban már nem volt elég, hogy krémeket kent magára, hisz különböző pakolásokat is előállított, többek között olívaolajból, szamártejből, epervelőből. Sőt! Arctejet készített különböző balzsamokból és mandulatejből. A sötét középkor nem nevezhető a kozmetika hőskorának, sokan még a fürdésre sem vették a fáradtságot. Az Újkorban újra fellendült a kozmetika piaca és napjainkra a bőség zavarával küzdünk.
Kozmetikusként és kozmetikumokat használóként csak kapkodjuk a fejünket a sok új hatóanyag neve hallatán. Ki mástól várhatna segítséget az ártatlan fogyasztó a hatóanyag-kavalkád kibogozásában, ha nem a kozmetikustól? Ehhez kívánok segítséget nyújtani kedves kozmetikus-társaim, a tőlem megszokott „egyszerű”, és érthető stílusban.
Folyamatosan újabb és újabb trendek követik egymást a kozmetika világában. Különböző sejt-típusokat próbálunk bevetni az öregedés ellen. De mit is takarnak valójában a hangzatos nevek? Hogyan hatnak? Hatnak-e egyáltalán?


Friss-sejtek: a „támogatók”


Öregedés gátló embriókivonatok, amelyek fokozzák a szervezet védekezőképességét. Alexander Bogomoletz kísérletezett e szérummal, melyet a csecsemőmirigyből és a csontvelőből vont ki. Elsősorban nem kozmetikai célokra kívánta alkalmazni a „fiatalság-elixírjét”, hanem gyógyászati szándékkal. A „timusz-terápia” ma is számos országban alkalmazott legális gyógymód. Ám a kozmetikai iparban tiltó-listára került azzal, hogy állati termékeket nem alkalmazhatunk. A szervkivonatos készítmények virágkorának vége.
A napjainkban használatos „friss sejteket” növényekből vonják ki különleges enzimatikus eljárással úgy, hogy azokat ne érje sérülés. Tehát csaknem teljesen ép sejteket tudnak kivonni, melyek felgyorsítják a sejtek anyagcseréjét, hidratálják a bőrt. Mindezek mellett a sejtek növelik a bőr ellenálló képességét, gátolják a korai öregedést, puhává, simává teszik a bőrt. Hormonmentesek, tartalmazzák az élő sejt építőköveit. Az egészséges sejtek gyógyító és erősítő hatásúak az emberre. A friss sejtek fokozzák a bőr vérkeringését és anyagcseréjét, csökkentik a ráncok mélységét, hidratálnak, egyszóval: támogatják a bőrt. Megakadályozzák a bőrsorvadást, javítják az erek állapotát. Ezeket a hatóanyagokat, ahogy általában a sérülékeny komponenseket, liposzómába rejtve juttatjuk a bőr mélyebb rétegeibe.


Intelligens sejtek: a „javítók”


Bizony, kedves kozmetikusok, nemcsak a mosóporokban lehetnek intelligensek a sejtek! A kozmetika világát is elérte a különböző félre-fordításokból eredő szóhasználat. Ám most már késő bánat, eb gondolat. Ha már így történt, tegyük tisztába, hogy mitől intelligensek ezek a sejtek. Ezeket a hatóanyagokat Cell Repair Complex-nek is nevezzük. Amit ha lefordítanánk, nagyjából annyit jelentene: sejt javító komplex. Valószínűleg ezért találták ki az intelligens szót, hisz nemcsak felismerik a hibát, hanem képesek kijavítani is.
Ezeknek a komplexeknek a fő hatóanyaga a murein, amely bizonyos baktériumok sejtfalának fő alkotórésze és kémiailag peptidoglikán. A kozmetikában a lactobacillusok nevű baktériumokból állítják elő. Képes megakadályozni a DNS ultraibolya-sugarak okozta károsodását, és segíti a sejtek regenerációját. Teszi mindezt azért, mert olyan DNS-szakaszokat tartalmaz, amely a bőrbe kerülve támogatja a mi hibás DNS-ünket. Mindezen tulajdonságaik miatt napozószerekben, napozás utáni készítményekben alkalmazzuk. Hangsúlyozom, hogy ezek a hatóanyagok nem fényvédőszerek és nem helyettesítik a fényvédőket. 10-15%-os koncentrációban, savas közegben O/V típusú emulziókban, vagy alkoholos oldatokban használatosak.
Néhány cégnél a citokinek-et nevezik intelligens molekuláknak. A citokinek a sejtek életét irányító polipeptidek. Minden sejtben megtalálhatóak és szinte a sejt valamennyi folyamatát befolyásolják. Serkentik a bőr sejtes állományának újraéledését, javítják a védekező mechanizmust. Hatásukban tehát nagyon hasonlítanak az intelligens sejtekhez.


A kozmetikai piac fejlődésével és a folyamatosan bővülő tiltó-listával sok millió nő és szülésznő dobja zokogva a szülés után a méhlepényt a kukába (pedig milyen szépek voltak régen a bábák a sok placentától). Bevallom őszintén, a szülőágyon nekem is megfordult a fejemben, hogy ha már ennyit szenvedtem, igazán megkaphatnám a placentám, hogy fiatalodás céljából az arcomra helyezhessem. Ám, mint megannyi nőtársam, sajnos én is kénytelen voltam utolsó erőmmel búcsút inteni a jó kis méhlepényemnek, mely a fiamat táplálta 9 hónapig.
Bánkódás helyett azonban nézzünk előre! Mivel az állati termékek kiestek a pixisből, kénytelenek vagyunk a növények felé fordulni azon törekvéseinkkel, melyek fiatalságunk megőrzését hivatottak szolgálni.


Írta: Juhász Klára

Cikk folytatása itt.Források:
Bodor Ferencné: Kozmetikus anyagismeret, Műszaki Kiadó, 2007
Varga Tamás: Bepillantás a kozmetikumok történetének világába – kémikus szemüveggel
http://hu.wikipedia.org/wiki/%C5%90ssejt
http://borsa.hu/fiatalsag-forrasa-20091209


A cikk a Beauty Forum magazinban is megjelent.

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Kozmetikus szemmel / Az antiaging
Az öregedés normális biológiai folyamat, nem betegség, hanem az élet természetes...
Kozmetikus szemmel / Az őssejt felhasználása a kozmetikumokban
Az őssejt kutatás ma már nem csak az orvoslás privilégiuma, a kozmetikai szektor is komoly...
Kozmetikus szemmel / Probléma a problémás bőr?
A problémás bőr kezeléséről hiteles forrásból, ismert kozmetikusoktól  tájékozódtunk,...