Belépés

Savas hámlasztás

 


A 2000-es évek elején az egyik kereskedelmi cég kezdte el a kúraszerű savas hámlasztás termékeinek forgalmazását, és mint szolgáltatás bevezetését a kozmetikában Magyarországon. Csak kozmetikus végzettséggel és a speciális tanfolyam elvégzése után engedélyezte a cég termékeinek használatát a szalonokban. Mára már majdnem minden cégnek van savas peelingje, ami a kozmetikai kezelések megkezdése előtt a megvastagodott elhalt szaruréteg egy részét eltávolítja, ezzel segítve a hatóanyagok könnyebb bejutását a bőrbe. Intenzív savas kezeléshez ezek a kozmetikumok általában nem elégségesek. Összeállításunkban a kúraszerű savas hámlasztást, a bőrfiatalítás egyik leggyakrabban alkalmazott eszközét járjuk körbe szakértőink segítségével.

 

 

Az AHA-kúrához olyan hámoldó- és hámképző savak elegyét használják, melyek elősegítik a púderszerű-korpázó hámlást a bőrön. A többféle savból álló készítményben a savak vagy egymás hatását erősítik vagy szinergensként működnek.

Az AHA kúrához felhasznált termékek összetétele gyártócégenként igen eltérő lehet. Ezért amikor új termék kerül a cég palettájára vagy más cég termékeit szeretnénk használni vagy kipróbálni savas hámlasztáshoz, mindig sajátítsuk el a cég által ajánlott protokollt! Fontos, a megbízható gyártó- és a felhasználói előírás szigorú betartása, hiszen a kúrához használt savak erőssége és összetétele, így a bőrre gyakorolt hatása cégenként igen eltérő lehet.

 

A kúra felépítését meghatározza, hogy mi a kezelés célja, milyen a vendég bőre és mi a kezelendő probléma.

 • Érett, öregedő bőr kozmetikai kezelésénél a savas kúra serkenti a sejtosztódást (stratum basale), hámlás felgyorsításával a bőr hidratáltabb, rugalmasabb lesz, fénytelensége megszűnik. A ráncok mélysége és száma csökken, a pórusok összehúzódnak. A gyümölcssavak a bőr mélyebb rétegeibe behatolnak, stimulálják a fibroblasztokat. Mindennek eredményeképpen megindul a kollagén termelés.
 • Hiperpigmentációnál a pigmentált felszíni sejtek lelökődése miatt a foltok halványodnak.
 • Aknés bőröknél csökkentik a hiperkeratózist, így az elszarusodott szőrtüszők újra kinyílnak, kiürülnek. A gyümölcssavak hatásai miatt a gyulladások csökkennek.
 • Heges bőröknél is eredményes és látványos kezelések végezhetünk az AHA savakkal.

A savas peelingek használatát csak kevés dolog korlátozza, ám az AHA savas kúrának már, erőssége és intenzitása miatt rengeteg kontra indikációja van.

A kezelés nem alkalmazható (Ellenjavalaltok):

 • Retinoid tartalmú készítmények /Roacuttan, Sotret, Aknenormin/ szedése mellett,
 • Retinolos kezelés alatt,
 • Fényérzékeny gyógyszerek alkalmazása alatt,
 • Fényterápiás kezelések után 6 hónappal (lézer, IPL stb.),
 • A kezelt bőrfelületen gyulladásos folyamat, allergia zajlik,
 • Szövetszaporulat van a kezelt bőrfelületen,
 • Lázas, beteg állapot,
 • Utazás előtt (napfény miatt),
 • Keringési zavarok, véralvadásgátló szedése,
 • Kollagén betegség,
 • Autoimmun betegség,
 • Bőrfertőzések, aktív herpesz,
 • Sugárkezelés,
 • Leégés (nap, szél),
 • Krioterápia (6 hónapig utána),
 • Mélyhámlasztás, gyógynövényes hámlasztás, TCA használata után, legalább 3 hónap.

 

A kozmetikusoknak gyártott, AHA savas kúrához felhasználható anyagoknak maximum pH 2 –2,5 az erősségük. Ennél erősebb koncentrációjú savat – vagyis 1–2 pH között – csak orvos, bőrgyógyász alkalmazhat!

 

Ne felejtsük el, a kozmetikus mindig szépít! Ne akarjunk olyan savakkal dolgozni, melyek hatásmechanizmusát és bőrre gyakorolt hatását nem ismerjük! Mert nem az számít, hogy milyen koncentrációjú savat használunk a kezeléshez, hanem, hogy mennyi a pH-ja!

 

Szöveg: Tóthné Hajdu Gabriella kozmetikusmester, kozmetikusmester, InnoDerm Kft. oktatási igazgató


 


Mit gondolnak a kozmetikusok? Milyen megoldásokat nyújtanak a bőrnek?

 


Császár Zsuzsanna

kozmetikusmester, szakoktató

"Problémás bőrökre magas százalékú hámlasztás, hatékony és látványos megoldással!"

Kozmetikusoknak általában a legtöbb problémát kétfajta bőrtípus kezelése okoz gondot. Az egyik a szeboreás, aknés bőrök, a másik az idősödő, ráncosodó bőrök hatékony kezelése. Mindkét eset merőben eltérő, idáig teljesen más anyagot és kezelés típust alkalmaztam, most azonban olyan lehetőségem adatott, hogy ugyanazt használom mindkét problémára, látványosan!

Kiválóan alkalmazható a Lanèche 50%-os AHA savas glycopeeling kezelése, anélkül, hogy erős kipirosodást, vagy komoly (lemezes) hámlást okozna, mivel a hatóanyagot mikroszférákba zárták, így a savat folyamatosan és egyenletesen engedi ki a bőrben. Megtartja a hámrétegben, ezért nem okoz eritémát a kötőszöveti állományban, hanem a bazális réteg osztódását serkenti elsősorban. Annak ellenére, hogy nagyon erős (50%-os AHA sav), még érzékeny bőrökre is használom. Hatására a szaruréteget vékonyodik, ezáltal simább, puhább, egyenletesebb lesz a bőr, az élő réteg pedig vastagodik a bazális réteg stimulálásával. Teljesen megújul a bőr, halványítja a pigment foltokat, csökkenti a hegek dominanciáját! Mindamellett, hogy javul a bőr felszívóképessége, bőrlégzése, serkenti a kollagén rostok képződését, ezáltal sokkal rugalmasabb, és feszesebb is lesz a bőr! A kezelést viszont nyári időszakban nem csinálom, és fontos, hogy a vendégeknek megfelelő tájékoztatást adjak otthoni ápolással, teendőkkel kapcsolatban.

Lanèche 50%-os Glycopeeling kezelő szett

A szettben megtalálható a 12 kezelésre való AHA sav és sav neutralizáló

A letisztított arc, nyak és dekoltázs bőrre applikátor segítségével vigyük fel a savat, úgy hogy a szemeket előtte letakarjuk. Hagyjuk hatni maximum 5 percet, majd a neutralizálóval semlegesítsük a savat. Állítsuk vissza a pH értéket lotion használatával, majd kezdődhet a bőr táplálása. A kezelt problémának megfelelően használjunk ampullát, szérumot és maszkot. A kezelés végén ne masszírozzuk a bőrt, hanem csak krémezzük át óvatosan nyugtató, hámosító Lanèche krémmel.


 

 

Heidecker Mária

kozmetikus, az Ericson Laboratoire Magyarország trénere

"Kombinált peelingtechnológiák egy kezelésben"

A hámlasztás témaköréhez szakmai körökben is sok tévhit és félelem kapcsolódik. Sokan a várható erőteljes hámlás miatt nem merik kockáztatni vendégeik bőrét. A személyes tapasztalatom az, hogy igenis vannak olyan bőrállapotok, amikor a hámlasztás, a bőr "megmozdítása" elkerülhetetlenné válik.

Mit tehetünk, ha szükségessé válik a hámlasztó kezelés a kozmetikánkban?

Fontos, hogy  biztonságos és egyúttal hatékony tematikát válasszunk, minőségi és rétegspecifikus felszívódású nanohatóanyagokkal. Ezért választottam az Ericson Laboratoire Paris bőrmegújító-hámlasztó eljárását, az Enzymacid kezelést, amely az orvosi mélyhámlasztás kozmetikai alternatívája. A protokoll különlegessége, hogy enkapszulált, 2-rétegű, PLGA típusú biokapszulákkal dolgozom és 3 peeling technológiát tudok alkalmazni egy kezelésen során: mikrodermabráziós mechanikai peelinget, 8 gyümölcssavból álló koktéllal kémiai hámlasztást és kémiai keresztkötéssel stabilizált enzimes peelinget. Amikor bőrmegújító kúrákat állítok össze, számomra a legfontosabb, hogy a hámlasztással egyidejűleg biztosítani tudjam a bőr megfelelő hatékonyságú regenerálását is, hiszen a kúra lényege éppen az, hogy a bőr egészséges fizológiás állapotát helyreállítsuk. Így a  hámlasztással egyidőben anti-age koktéllal töltöm fel a bőr raktárait.

Miért különleges ez a kezelés számomra? Azért, mert aknés vagy érzékeny bőr esetén egy speciális Soft peeling protokoll határozza meg a felvitt hatóanyagok sorrendjét, érett bőrt, pigmentfoltokat vagy általános bőrmegújító kúrákat pedig az ún. Hard peeling protokoll alapján tudom lépcsőzetesen elvégezni, ezért a vendégek egyéni  igényei szerint alakíthatom az anyagok felhasználását, kellemetlen égető érzés vagy fokozott kipirosodás nélkül. Praktikusnak tartom a termékcsalád kiszereléseit, mivel az ampullákat 4 kezelésre elegendő, mono-dózisos kiszerelésű kitben tudom megrendelni, a maszkok, a savstoppoló-modelláló masszázskrém és a záró regeneráló védőkrém 200 ml-es adagolású.


 

 

Kancsár Andrea

kozmetikusmester, szakoktató, a Bioline-Jató magyarországi trénere

"Innovatív kozmetikai hámlasztás"

Az idő múlásával láthatóak a bőr szerkezeti változásai: a kollagén- és az elasztinrostok lebomlanak, a szabadgyökök száma megnő, a bőrön megjelennek a ráncok és az öregedés első jelei, a bőr dehidratálttá válik. A megereszkedett, öregedő, ráncos, atrofiás, hiperpigmentált és megvastagodott bőr kezelésére ajánlom az innovatív és magas hatóanyag-tartalmú BIOLINE-JATÓ Primaluce termékcsaládot. A teljes kúra évente több alkalommal, 30-40 nap szünet tartásával ismételhető. A tökéletes eredményhez minimum 6 kezelés ajánlott, heti 1 alkalommal!

Alaposságot, pontosságot és odafigyelést igénylő kezelés: csak tökéletesen előkészített, letisztított bőrre vigyük fel a szérumokat, és mindig ecset segítségével. Kerüljük a szérum szembe, szemhéjra, illetve nyálkahártyára kerülését! Szigorúan be kell tartani az előírt mennyiséget és a hatóidőt. A kabinkezeléskor, szérum felvitele során enyhe bizsergés, viszketés és égő érzés előfordulhat, ám ez elmúlik. A hámlasztás után átjárhatóvá válik a bőr, az ezt követően használt hatóanyagok jól felszívódnak, és könnyen beépülnek a bőrbe. A vendégek figyelmét nyomatékosan fel kell hívni arra, hogy a kezelés során kerülje a közvetlen UV sugárzást (szolárium, napozás), csak magas faktorszámú napozó készítménnyel menjen a szabadba. Ehhez ajánlom a Bioline-Jató fényvédő termékcsaládját. Érzékeny bőrű embereknél használat előtt ellenőrizni kell a toleranciát.A BIOLINE-JATÓ PRIMALUCE exforadience újítása egyesíti az AHA (különböző gyümölcssavak, mandulasav), a PHA (gluconolacton, lactobio sav), a fehérítőkivonat és a PHA-AHA booster hatását, a Bioline-Jató által kikísérletezett 2-3-1 protokoll alkalmazásával azért, hogy a lehető legjobb eredményt érhesse el a kozmetikus, már néhány kezeléssel is. Parabénmentes bőrmegújítás. A kezelés után a bőr: megújult, rugalmas, finom, sima, egyenletesen színezett és hidratált lesz.


 

 


Pochron Bianka

kozmetikus

"A fájdalommentes komedóeltávolításért: citruskaviár"

 

Egy olyan hatóanyagot szeretnék bemutatni, mely a kémiai hámlasztásnak egy új indikációját tárja fel elénk. Itt a savak nem antiaging terápiára születnek a termékben, hanem a tisztító kezelés oszlopos tagjaként. Ez pedig nem más, mint a citruskaviár, melyet a Séance Matchacha bársonypakolás ütős mennyiségben hordoz.

A citruskaviár egy különleges ausztrál gyümölcs, mely természetes forrása olyan savaknak, melyek a keratinocitákban található TRPV3 ioncsatorna aktiválásával felerősítik a regenerációt és a halott sejtek leválását. Vagyis megnyitja az utat a komedók előtt, ezáltal a kézi tisztítás kíméletesebbé válik, a bőr hamarabb gyógyul és kevésbé pirosodik ki.

A krémpakolás kreatívan alkalmazható, én minden tisztító kezelésbe beleépítem bőrtípustól és korosztálytól függetlenül, hiszen a vendégek sokkal könnyebben viselik a nyomkodást és nem utolsó sorban időt és energiát is spórolok!

Én így használom:  ecset segítségével egyenletesen, nem túl vastagon eloszlatom az arcbőrön, majd 10 percen át párhuzamosan gőzölöm az arcot. A hatóidő leteltével nedves kozmetikai kendővel letörlöm és jöhet is a komedók könnyed eltávolítása.

Extra hatás: már a pakolás letörlése után látványosan csökken az aknés gyulladás a termékben található barrier építő phytosphingosine-nak köszönhetően.

Így látják a vendégek: szeretik frissítően üde illatát, fűzöld színétől pedig egyenesen el vannak ragadtatva, ezért gyakran előkerül a telefon, egy-egy szelfi lekattintása érdekében. Távozáskor hálát adnak, hogy nem volt „szenvedős” a kezelés és annak, hogy magabiztosan, a legkevesebb bőrpírrel az arcukon léphetnek utcára (bár ez a hatás a Séance további lépéseinek is nagyban köszönhető).

 Összeállította: Remek Annamária

Máskor is szívesen olvasnál ilyen témáról nálunk?
Nyomj egy like-ot és oszd meg a linket!
Köszönjük! :)

 

Olvasóink értékelése:  / 4
ElégtelenKitűnő 

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Kozmetikus szemmel / "Bőr- és pigmentfoltok" az arcon
Az arcon megjelenő első „foltokig” nehéz elhinni, hogy valamikor a nők mérgeket ettek...
Kozmetikus szemmel / Az antiaging
Az öregedés normális biológiai folyamat, nem betegség, hanem az élet természetes...
Kozmetikus szemmel / Tévhitek a kozmetikusképzésről
„A kozmetikus elegáns, kifinomult, jól keres, és a közösség megbecsült tagja” – 60-as...