Belépés

10 tévhit a balayage melírtechnikáról

 

A hihetetlenül nagy népszerűségnek örvendő szabadkezes melírtechnika, a balayage töretlenül folytatja hódító útját. Azt hiszed, már mindent tudsz a nap csókolta hatást biztosító, fiúkat és lányokat egyaránt turbó szexifaktorozó hajszínváltoztatásról? Valószínűleg tévedsz. A szalongyakorlatban nap mint nap kiderül, nem olyan egyszerű a vendégek igényeit kielégítő balayage-t készíteni. Az A-List tulajdonosának és oktatófodrászának, GALGÓCZI ZSUZSANNA segítségével összeszedtük, melyek azok az elgondolások, amelyek problémát, és akár vendégvesztést okozhatnak a szalonban.

  

1. tévhit: a balayage 21. századi hajszín-változtatási technika

„Nincs új a nap alatt.” Ez a mondás a hajfestéstechnikákra is igaz. Az 1960-as években, amikor az Egyesült Államokban Jane Fonda fóliás melírtechnikával készült tincseit szerették volna az amerikai nők magukon viszontlátni, Franciaországban a fodrászok egy másik utat választottak. Ennek egyik példája látható Francois Hardy 1963-as albumának borítóján is. Ismerős melírtechnika? A tengerentúlon az 1990-es években látható egy-egy sztár frizuráján balayage-szerű melír, például Aalilah-nak is volt ilyen frizurája, ám igazán a 2000-es években indult hódító útjára természetes hatású verziója, amikor 2005-ben, a Victoria’s Secret Fashion Show-n Gisele Bündchen hajikonná vált.

 

2. tévhit: a vendég csak azt hiszi, hogy balayage-t akar, valójában azt sem tudja, mi az!

A női magazinoknak és az internetnek hála, ma már az is előfordulhat, hogy a vendég jobban ismeri a fodrász szakkifejezéseket, mint maga a szakember. De van, amikor nagyon nem. A szavak helyett az A-List munkatársai képet kérnek a vendégtől, vagy együtt keresik ki a magazinokból, vagy az internetről azt a frizurát, színhatást, amit szeretne. A balayage szabad kezű technika, és elsősorban szabad levegőn dolgozik a hajfesték a hajon. Ez egy más effektet ad a végeredménynek, sokkal finomabb az átmenet, és színjátszós lesz a hatás. Fóliába csomagolva egyenletes, erősebb világosítás érhető el.

 

3. tévhit: a balayage valójában "elrontott melír", ide kenem, oda kenem, és már meg is vagyunk!

Valószínűleg emiatt látunk érdekes, inkább megmagyarázhatatlannak tűnő mintázatú frizurákat. Kár, mert a megfelelő helyre elhelyezett, jól megválasztott színkombináció valódi koronává változtathatja a hajat.
A balayage technika – mint olyan – söprést jelent. Francia eredetű szó, és az 1960-as években találta ki egy Carita nevű szalon, ahol a vattával érték el a hőhatást. Akkor még a tőtől telerakták a hajat, de a mostani balayage gyökerei innen származnak. A hajfesték elhelyezése nagyon fontos,  mert ezzel emeljük az arc olyan kontúrjait, ahol a fényjáték hatást szeretnénk elérni. Háromszögeket veszünk fel, és annak a felületét satírozzuk „söpörjük” meg, majd kb. a felétől a további hosszra belekenjük az anyagot úgy, hogy átjárja az egészet bőven, hisz ha kevés festék kerül rá, foltos lesz. Többféle balayage leválasztás ismert. A leghíresebb az amerikai balayage, de ezen kívül van Baby balayage és természetesen az eredeti Francia balayage is. Az amerikai tarkótól indul, és lenőtt hatást ad, a háromszögek egymás mellett vannak elhelyezve. A Baby balayage vékonyabb, keskenyebb leválasztás, kicsit hasonlít a szőtt melírre, de nem az! Lehet lenőtt, de tőhöz közeli is. A francia balayage szinte szőke, az egész tőtől jön, és a háromszög leválasztások mellett van ék és hold technika is.

 

4. tévhit: a balayage-készítést nem lehet elrontani!

Dehogynem. A 3 leggyakoribb hiba, amit a fodrászok elkövethetnek, amikor balayage-t akarnak készíteni, hogy nem megfelelő:

  • az átmenet elkészítése (maga a söprés),
  • a leválasztások nagysága és mértéke,
  • az anyag kiválasztása azért, mert van szőkítő porunk, nem biztos, hogy az alkalmas szabad kézzel dolgozni.

 

5. tévhit: a balayage-hoz kell a hajhossz!

Valószínűleg még nem találták fel azt a frizuraformát, ami mindenkinek jól áll, ám a balayage technika, ha jól csinálják, minden frizurát feldob. Franciaországban például vannak olyan szalonok, ahol csak balayage-t kap a vendég! Ha valaki tudja, hova helyezze a leválasztásokat, akkor mindegy, mennyire sűrű vagy kevés a haj, minden megoldható! A rövid frizurában is nagyon jól mutat.

 

6. tévhit: a balayage drága, olcsóbb, ha otthon, magadnak...

Attól függ, milyen végeredményt szeretnénk, és milyen eszközökkel, tudással és gyakorlattal rendelkezünk. Érdemes körbekérdezni, és megtudni az árakat a szimpatikus szépségszalonokban/fodrászatokban, mielőtt bárki nekiáll otthoni eszköztárat beszerezni.

A hajszínváltoztatás mellett ugyanolyan hangsúlyt érdemes helyezni az ápolótermékekre és a szerkezetépítőkre, melyek meghosszabbítják a hajszín élettartamát, és óvják a károsodástól a hajat. Ezek használata külön tételként belekerül a fodrászszolgáltatások árába, azt a szakember javasolja, hogy az adott frizurához és hajszerkezethez, milyen extra termékhasználat szükséges. Ezek a költségek szalon- és szakemberfüggőek. Általában elmondható, hogy egy balayage melír elkészítésének ára 15-30 ezer forint között van a szépségszalonokban 2017-ben. Szinte kétszeres anyagigényű, mint egy sima melír, hiszen a szőkítés után még egy színezésre is szükség van, hogy a természetes hatású hajszín létrejöjjön. Például ezért érdemes a vendégnek megkérdezni, hogy milyen termékekkel készítené el a fodrász a frizurát! Ha „csak” a szőkítőt használja a balayage elkészítéséhez, akkor nem várható el a természetes hatású végeredmény, pedig pont az lenne a cél. Különböző típusú balayage melírok hosszú hónapokig mutatnak a frizurában: a franciát évente 2-3, az amerikait évente 3-6, a babyt évente 3-6 alkalommal kell ismételni.

 

7. tévhit: nem illik felállni a fodrászszékből, ha már egyszer ott ül a tükör előtt a vendég!

Szerencsére a balayage melír is egy szolgáltatás, amit vissza lehet mondani, ha meggondolja magát az ember. Kellemetlen helyzet, de érthető. Vannak olyan jelek, melyek utalnak arra, hogy nem a megfelelő helyen van a balayage-ra váró. A legegyszerűbb, ha kérdez! Kérdezze meg a fodrásztól mielőtt leül:

  • mivel dolgozik – van-e több anyaga a balayage-ra vagy csak blanspor (szőkítő)? Ha csak egy szőkítő/blans/festéket mond, akkor, lehet, hogy nem a megfelelő helyen van!
  • átszínezi-e szőkítés után a balayage-t? Ha nem: akkor, lehet, hogy nem a megfelelő helyen van!
  • mennyi ideig tart elkészíteni? A minimum festékfelkenési és hatóidő: 1-1/2 1 óra, de általában ennél több! Ha ennél kevesebb időt mond a szakember, akkor vagy a leválasztásokon, vagy a festékfelviteleken spórol, vagy nem tudja, mit vállal. Lehet, hogy nem a megfelelő helyen van!

Az A-list szakembereinek tapasztalata alapján az igényes, harmonikus, szép balayage teljes elkészítési ideje: 3-3,5 óra.

 

8. tévhit: a szalonban készített balayage mellé sok mindent felszámolnak pluszban.

Ez megint szalon- és szakemberfüggő, ezért érdemes előzetesen tájékozódni, hogy mennyibe kerül a szalon alapszolgáltatása, és mi van benne, illetve, hogy a hajfestés mellé mit óhajt a vendég, és hogy igénybe vehető-e csak és kizárólag hajfestés szolgáltatás. Az más kérdés, hogy érdemes-e csak azt igénybe venni...Vannak olyan szalonok, ahol vizes hajjal is lehet távozni. DE mit lát akkor a végeredményből a vendég?

A szépségszalonok szolgáltatása a kész frizura, így látja a szakember is, hogy min és miért dolgozott. Az elégedett vendég szemének csillogása a fodrásza szemében tükröződik, és ez a szakemberek szerint is csodálatos érzés!

 

9. tévhit: a vendég úgysem veszi észre, ha nem úgy sikerül, ahogy a nagykönyvben meg van írva.

Ez pedig a vendégtől függ. Ha nem azt kapja, amire vágyott, azt észre fogja venni, ezért nagyon fontos előre tisztázni, hogy a megrendelt szolgáltatáson a szakember és a vendég is ugyanazt érti-e. A szakember tudja, mit vállal, és legjobb tudása szerint készíti el a balayage-t. Az elrontott balayage-t könnyű felismerni:

  • foltos,
  • keresztbe csíkos,
  • nem rendezett a melírok elhelyezkedése, ezért valahol nagyon sok, valahol nagyon kevés,
  • copfba fogva, felemelve talán a legszembetűnőbb 1-2 paca a gyönyörű átmenet helyett.

A balayage melírtechnika oktatása nem iskolai alaptananyag. Igazán jól akkor tudja elkészíteni valaki, ha gyakorlott tanártól tanulja el a technika „fogásait”, és maga is sokat gyakorolta már, mielőtt szolgáltatásként kínálja.

Ha jó az anyag és a szakember, tényleg akár egy évig is gyönyörűen mutat a hajban a melír. Érdemes ezen spórolni?

 

10. tévhit: az elrontott frizura ollóval orvosolható, a balayage is.

A jól képzett szakember fel van előre készülve a hibalehetőségekre! A képzésen megtanulja a technikát, és nem csak videókat néz a csatornán, és nem a vendégen gyakorol, aki fizet, hanem a modellen! Megtanulja azt is, hogy milyen minőségű és állagú anyagokkal érdemes dolgozni, mert ebben a technikában ez sem mindegy.

Az elrontott hajszínváltoztatás javítását befolyásolja a helyrehozandó frizura károsodásának mértéke és a haj állapota. Ma már vannak olyan technikai termékek, melyek megóvják a túlzott kémiai beavatkozás káros hatásaitól a hajat, ám két festés között így is érdemes 2-3 hetet várni. Egy jó szakembernél nincs lehetetlen!

Szöveg és fotó: remeka.hu

 


 Egy elrontott balayage javítása lépésről lépésre ITT látható:


 

 

Olvasóink értékelése:  / 6
ElégtelenKitűnő 

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Fodrász szemmel / Mit tehet a fodrász az egészséges hajért?
Ápoltság professzionális szinten Csernek Szilvia segítségével  – Az ápoltság egyik...
Fodrász szemmel / Life Ball 2017.
2017. június 10-én Bécsben rendezték meg a Life Ball-t, a világ egyik legnagyobb AIDS elleni...