Belépés

Mit tehet a fodrász az egészséges hajért?

Ápoltság professzionális szinten Csernek Szilvia segítségével

Az ápoltság egyik alapja, hogy a frizuránk is ápolt. És ez nem ott kezdődik, hogy a legutolsó divat szerint legyen levágva, hanem hogy egészséges hajszálak tegyék még ragyogóbbá megjelenésünk. A töredezett hajszálak, az elvékonyodott, kifehéredett tincsvégek a legszebb ember megjelenését is ápolatlanná teszik, mégis sok száraz, kifakult, seprűszerűen elvékonyodott, lószőrszerű hajat látni. Akkor most eláruljuk: nem ez a haj természetes állapota, és lehet rajta segíteni. Ezért is vannak a fodrászok!
A témában Csernek Szilviát, a Csernek Hajszalon tulajdonosát kérdeztük, aki több mint húszéves pályafutása alatt színpadon, oktatóstúdiókban, televíziós produkciók hátterében, a képernyőn és szalonjában minden nap azért dolgozik, hogy ápolt és stílusos frizurával éljenek az emberek.


Mi vagy ki okozza a hajsérülést?

A hajszálak állapota a viselőjük hozzáállásán múlik, de sajnos a szakember is hibázhat. Amikor szétszárítom, nem balzsamozom, azt eleve nem bírja a haj… De azt is észre kell vennem, hogy el van vékonyodva, így korlátozott, hogy milyen fodrászati tevékenységnek tehetem ki. Maga a vendég, azzal, hogy nem szakszerűen használja a fésűt, a hajszárítót, megtöri a hajat, sérül a hajszál szerkezete. Például ha pipásan, vagy túl-, vagy közelről szárítja, túl forró levegővel... Tehát nagyon sok hibát el lehet követni a hajszárítás terén, és ha nem balzsamozzuk, azaz nem hidratáljuk a hajat – ez a másik fő ok, ami miatt törni szokott a haj. A szervezet – mint a hajszál is – balanszra törekszik, ez azt jelenti, hogy a tövétől jön a tápanyag, és ezt próbálja eljuttatni egészen a hajszál végéig, hogy a sérülést még próbálja balanszban tartani. Amikor ez nem sikerül, akkor törik a haj, és előbb-utóbb úgy kiszívja belőle a tápanyagot, hogy elengedi a hajhagyma a hajszálat. A legtöbb haj maximum 3 hónapig bírja vágás nélkül. A saját  hajam például 10 hetente vágatom.

Mikor fordulj a hajaddal fodrászhoz?

Aki igényes magára, tudja, mikor forduljon szakemberhez, van, akinek szólni kell, hogy ideje lenne… Fodrászként azt a vendéget tudom elérni, aki leül hozzám. Annak el tudom mondani, hogy: "Figyelj! Szerintem tök jó csaj vagy, szerintem kellene kezdeni valamit a hajaddal!"
Ha a haj olyan állapotban van, hogy menthetetlen, akkor vágni kell. Ha 5-10 centit, akkor annyit. Ellenben ha van remény a hajvég megmentésére, akkor ápolási, vagy ha kell, haj-újjáépítési technikákat alkalmazunk, klimazonban vagy gőzbúrában.


Mi az a klimazon?

 Ha beülsz a klimazonba tíz percre, akkor az húsz perc natúr levegőn való balzsamozásnak felel meg. A hatóidőt felére csökkenti a meleg. A felszívódást nagy mértékben segíti, de a professzionális termékek fel is szívódnak, ellentétben a nem professzionális termékekkel. Azokban szilikon is lehet. Ha szilikonnal ápolja a haját akkor egy műanyagréteg képződik a hajszálon. Amit az első fésülésnél leszed, és gyakorlatilag ott marad a védtelen haj. Ráadásul a szilikonréteg a hajon nem, vagy csak részben engedi a hatóanyagok felszívódását. Azt szoktam mondani, hogy nyugodtan lehet az ember száját megnedvesíteni, nem lesz cserepes, ellenben az ember szomjan fog halni.


Mit „kenjünk a hajunkra”?

A hatóanyagok bevitele nagyon fontos. Én mindig, mindenkinek elmondom, aztán majd saját maga eldönti, hogy vagy hajlandó rá, vagy nem. Mikor már a harmadik nyáron fakul ki a haja, és minden nyáron elmondom, hogy: Tudod: színvédő sampon! „Jó, Szilvi, tudom, színvédő sampon, meg balzsam.” Ha megunja, akkor megveszi. Nem feltétlenül tőlem, bármilyen fodrászkellékesben meg tudja venni. Nyilván ajánlok neki, és ha egy fodrász ajánl, az neki sokkal kevesebb lesz anyagilag, mert én elmondom neki, hogy azt az egyet vegye meg, ami jó a hajához. Ezért fontos a fodrász szaktudása. Ellenben otthon próbálkozna sok olcsó vacakkal, és gyakorlatilag kétszer annyit dobnak ki az ablakon, ezt vagy megértik, vagy sem. Olcsó húsnak híg a leve. Nálam van három különböző termékcsalád, professzionális termékcsaládokról beszélünk, van egy alap szortiment, és van a két prémium kategóriás termékcsalád. A vendéget megkérdezem, mennyi pénze van rá, ha már hajlandó megvenni, és eszerint választunk. Egyik sem lesz rossz választás, csak az egyikben egy picit több hatóanyag van.

Mi a hajápolás alapja?

A formára vágott hajról most nem beszélek, maradjunk az ápolt, normál, természetes, nem festett hosszú hajnál. Annak nem kell sok hajápolás a háromhavonkénti fodrászlátogatás mellett. Egy normális sampont és egy jó minőségű hajbalzsamot kell választani. De az embereknek el kell magyarázni, hogy „azért nem balzsamozom a hajamat, mert zsíros lesz a töve.” Először is: A sampon való hajtőre, a balzsam való hajvégre. Nem kell összecserélni a kettőt. Nem balzsammal mosunk hajat, és nem kell beledörzsölni a fejbőrbe. Arra ott a sampon. Alapszinten kell kezdeni; hogyan fésülöd ki a hajat, hogy a végétől kezded el bontani, és haladsz felfele, nem pedig a tövéről lecibált csomókat a végére az ember összegubancolja.

Fésű? Milyen fésű?

Teljesen normál fésű, én abban hiszek, nem kell sem ritkafogú, mert úgyis át kell fésülni a hajat. Én a lószőrben és a disznószőrben nem hiszek, azok is ugyanúgy eltépik a hajat. Olyan fésű kell, aminek a foga nagyon sima, jól megdolgozott, ami könnyedén csúszik a hajban, és nem akad. Ha jól tudom, 4000 Ft-ért lehet venni ilyen fésűt, ugyanígy a hajkefénél is. 2000-2500 Ft egy jó hajkefe. Ezek prémium kategóriás fésűk. Örök életre társunk marad, és nem tépi a hajat.

Folytatjuk!
 

Szöveg: Remek Annamária, fotó: Dala Gábor / remeka.hu

 

Olvasóink értékelése:  / 7
ElégtelenKitűnő 

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Fodrász szemmel / 10 tévhit a balayage melírtechnikáról
A hihetetlenül nagy népszerűségnek örvendő szabadkezes melírtechnika, a balayage...
Fodrász szemmel / Life Ball 2017.
2017. június 10-én Bécsben rendezték meg a Life Ball-t, a világ egyik legnagyobb AIDS elleni...