Belépés

Fitoszfingozin: Forradalmi hatóanyaggal a tökéletes bőrvédelemért

 

 

 

Dr. Mester Ildikó, farmakológus szakgyógyszerész, a vegyszermentes bőrápolás szakértője. Az egyetemen megszerzett bőrgyógyászati alapismereteket a SOTE Bőrklinikán, a különböző betegségek, köztük az ekcéma és a kezelésére szolgáló krémek tanulmányozásával teljesítette ki. Rendkívül elhivatott abban, hogy hatékony megoldást kínáljon a különböző igényű bőrtípussal rendelkezők számára, ezért gyógyszerkönyvi növényi alapanyagok felhasználásával, patikai tisztaságú, natúr kozmetikumokat fejleszt.

 

 

A szakember egy új, professzionális termékcsaládot álmodott meg, amelynek innovatív hatóanyaga, a fitoszfingozin Magyarországon egyedülálló módon, a Magister egyes termékeiben lesz megtalálható. Az újgenerációs pakolások és masszázskrémek áttörést jelentenek a gyulladásos elváltozások és a pattanásosok kezelésében.

A bőr egészségének és szépségének megőrzése érdekében az utóbbi időben megnőtt a bőr tulajdonságaival megegyező kozmetikai termékek iránti kereslet. Felismerve a természetesség iránti igényt, kozmetikumokat gyártó cégek sora kezdett olyan termékek fejlesztésébe, amelyek a bőr felszíni rétegeire koncentrálnak, és ezekben a rétegekben segítik elő a sejtszintű aktivitást.

Bőrgyógyászati és kozmetológiai kutatások bizonyítják, hogy a bőrben jelen lévő ceramidok, amelyek N-acil tartalmú szfingoid gyökökből állnak, fontos szerepet töltenek be a bőr védelmi rendszere, az úgynevezett „bőr barrier” megőrzésében és a szaruréteg (stratum corneum) hidratálásában.

A bőrben jelen lévő, szabad szfingoid gyökök hatását vizsgáló tanulmányok a szfingoid gyökök számos jótékony tulajdonságról számolnak be. A fitoszfingozin egy tipikusan 18 atomból álló szénlánc. Olyan szabad szfingoid gyököket tartalmaz, amelyek a szaruréteg vegyi antimikrobiális barrierjének részét képezik. Segítenek a fertőzések elleni védekezésben, antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatásúak, jótékony hatással vannak a pattanásokra, valamint a keratinsejtek differenciálódását is nagyban segítik.

A fitoszfingozin gyulladáscsökkentő és pro-differenciáló hatása annak köszönhető, hogy PPAR (peroxiszóma proliferátor aktivált receptor) ligandumként viselkedik. A PPAR nevű kötött atomcsoportokról korábban kimutatták, hogy fontos szerepet játszanak az ételekben megtalálható zsírok lebontó anyagcseréjében és szabályozásában, a felhám differenciálásának stimulálásában, a gyulladások enyhítésében, a melanociták terjedésének lassításában, a tirozin-szint csökkentésében, továbbá az öregedés jeleinek mérséklésében. Például Kim et al.(1) tanulmánya megállapította, hogy a fitoszfingozin a teljes PPAR atomcsoport-rendszer aktiválására képes, és így a bőrre többféle pozitív hatást is gyakorol.Egy további kutatás kimutatta, hogy helyi alkalmazást követően a fitoszfingozin képes megakadályozni a hisztamin okozta viszketést és csökkenti a vaszkuláris áteresztőképességet. Ez alapján arra lehet következtetni, hogy a fitoszfingozin igen hasznos az allergiára hajlamos, érzékeny, viszkető bőr ápolásában.

Bibel et. al(2)  kimutatta, hogy a fitoszfingozin magas koncentrációban történő alkalmazása megállítja a baktériumok szaporodását. A különféle, fitoszfingozint tartalmazó emulziókat mosatlan kézen tesztelték és a mikrobák számát a tesztanyag alkalmazását követő egy és négy óra múlva mérték. Egy óra múlva a fitoszfingozin, a fitoszfingozin-hidrogénklorid keverék és a triklozán 68, 87 és 79 százalékkal csökkentette a baktériumok számát, négy óra múlva pedig ugyanez az arány 42, 68 és 60 százalékot mutatott a kontrollcsoportnál mért baktériumarányhoz képest (0 százalék). Ezt az antimikrobiális hatást hol is használhatnánk ki jobban, mint gyulladt, aknés bőr esetén?

Pavicic et al.(3)  tanulmányában kimutatta, hogy a fitoszfingozin hatásos pattanás elleni szer, mind önmagában, mind a jól ismert benzoil-peroxiddal vegyítve. A fitoszfingozin hatását egy olyan kísérlettel mérte meg, ahol a kutatásban részt vevő, mérsékelten gyulladt, aknés bőrfelülettel rendelkező alanyok arcának egyik felét a fitoszfingozint tartalmazó, míg másik felét a proceramidot nem tartalmazó szerrel kezelték, majd az eredményt 30 és 60 nap után kiértékelték. A fitoszfingozin hatását a benzoil-peroxiddal, valamint a kettő kombinációjával is összehasonlították. A kutatók úgy találták, hogy a fitoszfingozin képes megszüntetni a pattanások 89 százalékát! Ehhez képest a benzil-peroxid hatására csupán 32 százalékkal csökkent a pattanások száma.

A Magister szakértői számos vizsgálatot végeztek a fitoszfingozin hatását elemezve, amely rendkívül eredményesnek bizonyult a bőrproblémák, leginkább a gyulladt aknék kezelésében. Dr. Mester Ildikó nagy jövőt lát az innovatív komponens alkalmazásában, és büszke arra, hogy elsők között alkalmazhatja készítményeiben.

Forrás: SansCliche PR ügynökség

 


(1) S Kim et al, Phytosphingosine stimulates the differentiation of human keratinocytes and inhibits TPA-inducedinflammatory epidermal hyperplasia inhairless mouseskin, Mo/ Med 12 1-3 17- 24 (2006)

(2) DJ Bibel et al, Antimicrobial activity of stratum corneum lipids from normal and essential fatty acid-de ficient mice, J Invest Dermatol 92 4 632-8 (1989)

(3) T Pavicic, U Wollenweber, M Farwick and HC Korting, Anti-microbial and -inflammatory activity and efficacy of phytosphingosine: An in vitroand in vivostudy addressingAcne vulgaris, lnt J Cosmet Sci 29 3 181- 190 (2007)

 


Máskor is szívesen olvasnál ilyen témáról nálunk?
Nyomj egy like-ot és oszd meg a linket!
Köszönjük! :)

 

 

 

 

 

Olvasóink értékelése:  / 3
ElégtelenKitűnő 

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Fodrász szemmel / 10 tévhit a balayage melírtechnikáról
A hihetetlenül nagy népszerűségnek örvendő szabadkezes melírtechnika, a balayage...
Sikerkulcs / Gazdálkodj okosan, azaz üzletvezetési tanácsok szépészeti szakembereknek 1. rész
A magyar szépészeti szakemberek híresek a szakmai tudásukról, felkészültségükről. A...
Kozmetikus szemmel / Szépség ajándékba
A kozmetikusnál a különleges kezelések igénybevételekor nem csak látványosan megszépül a...