Belépés

Színfalak mögött - Mi történik egy kozmetikai gyárlátogatáson?

 

A kozmetikus és a termékgyártó mondhatni egyfajta szimbiózisban él egymással. Az egyik nincsen meg a másik nélkül és a másik sem tud élni az egyik nélkül. Mégis mennyit tudnak egymás munkafolyamatáról? Habár a kozmetikus munkatechnikája mindenki számára nyílt titok, addig az, hogy miként állítódik össze a termék, amellyel munkája során dolgoznia kell legtöbbször homály fedi. Az ismerkedés a folyamattal pedig nem lehetetlen, így tettünk mi is az egyik szép tavaszi hétvégén, amikor is bevonultunk a Balzsam Labor Bt. "manufaktúrájába" – ahogy a tulajdonos nevezte a gyárlétesítményt –, és lerántottuk a leplet a nagy "titokról".

 

Hajdú Andrea szervezésében látogatott el kozmetikusok egy kis csoportja Csongrád megyéből és környékéről, hogy megismerkedhessenek a termékgyártás részleteivel, mozdulataival, eszközeivel és a Balzsam Labor legújabb termékeivel, akikhez mi is becsatlakoztunk, magunkra öltve a "laboruniformist" is.

Hogy mi is történik egy ilyen gyárlátogatás során, ami miatt érdemes lehet részt venni egy kozmetikusnak rajta? Elsőként is egy részletes előadást hallgathattunk végig Bubrik Tiborné tolmácsolásában, többek között arról, hogy a termékek milyen összetevőkből állnak össze egy egésszé, milyen növényi kivonatokat tartalmazhat egy termék – azok milyen mennyiségben, milyen minőségben vannak jelen –, miért van szükség illatokra illetve konzerválószerekre egy krémben, ezeknek milyen törvényileg előírt meghatározásaik vannak. Ezeket azért is jó végigbeszélni – hiszen bárhol bele lehet kérdezni az elhangzottakba –, hogy helyre rakja az ember a fejében a dolgokat, tisztábban átláthassa a termékek összetételét, amikor kiválaszt magának egy munkaanyagot. Az előadásban szó esik magáról a folyamatról is, a kutatás, fejlesztés lépéseiről, mi az a 6 lépcsőfok, aminek a végeztével a termék a polcokra, a dolgos kezekbe kerül. Illetve röviden a gyártástechnológia két típusáról is szó esett, amelyet ezek után a gyárterületre lépve eszközfelszereltségi szinten is megtekinthettünk.

 

A gyár területére a megfelelő öltözet felöltése után léphettünk csak be, ahol végigjártuk a termék útját egészen a kezdetektől, az alapanyagoktól, az emulziós folyamatokon és ellenőrzésen keresztül a tubusba adagolás és címkézésig. Hosszabban elidőzhettünk a "LABOR" felirattal rendelkező szobában, ahol kellemes krémillat lengte be a levegőt, miközben megszemlélhettük a mérőüvegcséket, ellenőrző lapokat, mialatt kérdéseikkel bombázhatták a látogatók idegenvezetőnket.

 

A délután folyamán végre a kész termékekkel is találkozhattunk egy bemutató keretében, ahol a Balzsam Labor legújabb méz és aromaterápiás termékcsaládjai kerültek bemutatásra. Miután a résztvevők kedvükre végigszagolgathatták a polcokon sorakozó, számukra érdekesnek tűnő termékek tesztereit, elsőként a melegsós batyumasszázshoz szükséges batyu elkészítését mutatta be Tárnokiné Horváth Edina kozmetikus szakoktató aprólékosan, majd már a kozmetikai szék mögé ülve az Aromaterápiás termékcsaládot kezdte el felvinni a próbaalany arcbőrére.

A nap folyamán több érdekes és hasznos információval gazdagodhattak a résztvevők, közvetlenül megismerkedhettek a Balzsam Labor legújabb tavaszi-nyári termékeivel. Egy igazán interaktív kommunikáció alakult ki gyártó és felhasználó között, ami egy sokkal eredményesebb és teljesítményekben gazdagabb jövőt eredményez mindkét fél számára. Dani Zsuzsanna, aki Szabadka közeléből, Martonosról utazott fel a csoporthoz csatlakozva, így foglalta össze az egész napi eseményeket: "Mindig szeretek részt venni az ilyen csoportos programokon, képzéseken. Újabb és újabb dolgokat hallok, tanulok. Először is megemlíteném, hogy fejet hajtok a magyarországi kozmetikusok előtt, mivel az ő szaktudásuk sokkal magasabb szinten van a miénktől. Itt Szerbiában ezt nem mondhatjuk el. Tehát én szeretem meghallgatni a tapasztalatokat, az újdonságokat és minden érdekel, ezért is veszek részt a lehető legtöbbször ilyen napokon. Általában mindig jó hangulatban telik, és figyelmesek velünk az oktatók, szervezők. A szombati nap nagyon jól sikerült, a labor munkássága meggyőző és steril munkafolyamatra utalt, nem kételkedem benne. Alaposan átbeszéltük a hatóanyagokat,komplexeket...  De számomra a nap fénypontja az aromaterápiás masszázson belül a sóbatyu és masszázsgyertya volt. Fel is írtam itthon a rendelési listámra, ki nem hagynám! A vendégek imádni fogják!"

 

A helyszínen készült képeink itt láthatóak:


Szöveg és fotó: Molnár Bianka
Olvasóink értékelése:  / 4
ElégtelenKitűnő 

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

Kipróbáltuk / Saját bőrünkön... Az új Paul Mitchell Shines XG
    Mit várhatunk el egy színezőtől? A vendég általában sokat: ne roncsolja a hajat, de...
Kipróbáltuk / Saját bőrünkön... Az Euphytos
Az Euphytos termékeit próbáltuk ki "saját bőrünkön", azaz a hajunkon. A cél az volt, hogy...
Kipróbáltuk / Saját bőrünkön... Az Xtreme Lashes 3D műszempilla
Nem mindenki születik hosszú és dús szempillákkal, mégis minden nő minél vonzóbb...