Belépés

A bio fényvédelemről...

 A nyári bőrápolás fontos kérdése: Miért érdemes natúr és biokozmetikumokkal óvni a bőrünket a fényártalmaktól?

 

A Földet érő napsugárzás változása a fokozott fényvédelemre és a napfény okozta pigmentációs zavarok gondosabb kezelésére irányította a bőrápolással foglalkozó szakemberek és a fogyasztók figyelmét. Az erős UV-A, UV-B és a megnövekedett UV-C tartományba eső sugárzás új kihívás elé állítja a téli időszakban elhalványodott bőrt. A bőr melanociták által termelt festékanyaga a melanin bizonyos mértékben a káros UV sugárzástól igyekszik megvédeni a bőrt. A melanociták fokozódó működése és a melanin aggregálódása színegyenetlenséget eredményezhet az epidermisz alsóbb rétegeiben is, amely a bőrgyógyászok illetve kozmetikusok általi szakavatott bőrhalványítás és felügyeletük mellett gondosan megválasztott otthoni bőrápolással jelentősen mérsékelhető.

 A napfürdőzéshez ma már egyre óvatosabban és körültekintőbben igyekeznek a napfényhez kevésbé szokott, világosabb bőrszín tónusú emberek fényvédő és bőrápoló készítményeket vásárolni. A nagy mennyiségű, hosszan tartó, erős napsugárzás okozta fényártalmak pl. fotoageing, bőrpigmentációs zavar, bőrpír stb. mérséklése érdekében számos hatóanyag fejlesztés, illetve fényvédő hatóanyagok, ásványi pigmentek fejlesztése történt az elmúlt évtizedekben. Az utóbbi időben a bőr anyagcseréjét leginkább megóvni látszó ásványi pigmentek (TiO2, ZnO) alkalmazását javasolják a natúr és biokozmetikumokban. Egyre kisebb szemcseméretű fényvédő pigmenteket és felületkezelt változatait készítették az alapanyaggyártók. Amennyiben az ásványi pigmentek mérete 100 nm alatti, akkor az  összetevők (INCI) listájában jelölni kell, hogy nano szemcseméretű anyagot tartalmaz a fényvédő készítmény. A natúr és bio fényvédők esetében elvárás, hogy a nano mérettartomány feletti (nagyobb) szemcseméretű TiO2-ot, vagy ZnO-ot alkalmazzanak a kozmetikum gyártók, és ezt a tanúsító hatóságok ellenőrzik is. Sajnos, az ilyen mérettartományba eső ásványi szemcsék a fényvédelem mértékétől függően kisebb-nagyobb mérvű make-up hatást mutatnak, ami akár előnyös is lehet, hiszen egyöntetűsítő, fedő hatását ma már egyre kedvezőbbnek ítélik az arcápolás során.

A túlzott napozás okozta bőrpanaszok elkerülése érdekében olyan bőrápolási stratégiát kell választania, vagy a kozmetikus tanácsa alapján rendszeresen alkalmazni, amely a bőr fényérzékenységének, illetve a napfényen történő alkalmazkodás időtartamának figyelembe vételével kerül átgondolásra.

a. gondoskodni a pigmentációs zavarokra hajlamos bőr természetes hatóanyagokkal történő, kora tavasztól kezdődő, türelemmel kivitelezésre kerülő halványításáról, antioxidánsokkal történő feltöltéséről és fényvédelméről.
b. a megfelelő fényvédelem biztosítása a környezeti hatásoknak kitett bőrfelületen, pl. az intenzív napozás/szoláriumozás által megnövekedett másodlagos bőröregedési folyamatok, vagy az ún. leégési tünetek megelőzése érdekében.

Nemcsak az anyagcserezavarok következtében kialakuló májfoltok, a hormonális változások időszakában jelentkező ún. öregségi foltok, hanem a szeplők kialakulása is komoly gondot okozhat, mivel a tavaszi napfényben ezek a színegyenetlenségek felerősödnek. A pigmentáció erősödését megakadályozhatjuk a melanintermelés fékezésével, vagy a melanin aggregátumok szétbontására irányuló  képesség növelésével a bőrben. Már régóta ismertek olyan természetes, vagy természetazonos anyagok, amelyek az időben elkezdett kora tavaszi bőrhalványító kezelésekkel hatékonyan alkalmazhatóak.


Termékajánlat

Ma már széles választék áll a lakossági felhasználók rendelkezésére az ásványi pigmentekkel készülő, tanúsított biokozmetikai minőségű fényvédőknek pl. a BIOLA ORGANIC SKINCARE termékcsalád dermatológiailag tesztelt, napozásra ajánlott termékei között. A szoláriumozáshoz, illetve napozáshoz szokott sötétebb színtónusú bőr ápolására ajánljuk az ORVOSI SOMKÓRÓ FÉNYVÉDŐ KRÉM (82% ökológiai összetevővel), kismértékű fényvédelemmel SPF 10, dermatológiailag tesztelt termékét, amely a gyulladáscsökkentő hatásáról ismert orvosi somkóró, körömvirág és cickafarkfű kivonatával és értékes bőrtápláló olajokkal óvja a bőrt. A BÍBOR KASVIRÁG FÉNYVÉDŐ KRÉM (73% ökológia összetevővel készül) mérsékelten vízálló összetételével közepes fényvédelmet biztosít, SPF25. Nagy mennyiségű kakaóvajat, jojoba olajat, és körömvirág, valamint bíbor kasvirág kivonatát tartalmazza. A hidratált bőrállapotot az aloe poliszacharidjai segítik és a bőr szabad gyököktől való védelmét támogatja a retinyl palmitát és az E-vitamin is. A mérsékelten vízálló összetételű KAKAÓVAJ-TURMERIC FÉNYVÉDŐ KRÉM (71% ökológiai összetevővel.) erős fényvédelmet (SPF40) nyújt.  A napfény okozta ártalmaktól és a mélyrétegi bőröregedési folyamatoktól jól ismerten védő kurkuma szuperkritikus kivonatát tartalmazó, antioxidánsokban és csipkerózsa kivonatával, cinkoxid pigmentekkel, és bőrnyugtató körömvirág kivonatával készül. A HOMOKTÖVIS FÉNYVÉDŐ KRÉM (71% ökológiai összetevővel) a TiO2 ásványi pigmentekkel rendkívül erős fényvédelmet biztosít (SPF50+). Ezért még a fényérzékenyek és a kisgyermekek - megfelelő öltözetben és napfényen való tartózkodási idő mellett - is eredményesen alkalmazhatják. A nem megfelelő erősségű fényvédő kiválasztása esetén előállt enyhe bőrpír „megnyugtatására”, az egyenletes pigmentáció kialakulásának támogatására hidratáló anyagokkal, multivitamin komplex-szel és anti-ageing hatóanyagokkal készülő BIO KANDILLA NAPOZÁS UTÁNI TESTÁPOLÓT ajánljuk.

Ha már előállt, vagy megerősödött valamilyen pigmentációs zavar a napfény hatására, akkor a BIOLA professzionális bőrhalványító kezelési programját ajánljuk. A panasz súlyosságától függően 3-5 professzionális kezelés szükséges és megfelelő rendszeres otthoni halványító és fényvédő bőrápolás mellett.   
Költséghatékony megoldásként a NATURISSIMO PROFESSIONAL természetes, növényi eredetű kozmetikai hatóanyagokban gazdag bőrhalványító kezelési program kúraszerű alkalmazását ajánljuk a kozmetikusoknak és vendégeiknek.

A bőrhalványító kúra időtartama alatt nem ajánlott az erős szoláriumozás és még magas fényvédő faktorú natúrkozmetikumokkal sem célszerű az arc vagy az érintett kézterület napoztatása. Általában kerülendő minden olyan szintetikus, kémiai fényvédőket tartalmazó napozókészítmény használata, amely paraffinolajat, etoxilált emulgeátort (pl. Ceteareth-20) is tartalmaz. 
 

Szakértő: dr. Gyovai Viola

 

 

 

Olvasóink értékelése:  / 1
ElégtelenKitűnő 

You have no rights to post comments

Kiemelt hirdetések

Professzionális márkák

Legolvasottabb írások

BioSZÉP / Kozmetika férfiakra igazítva
Hiába fejleszt szinte minden világmárka férfi kozmetikumokat és speciálisan férfiak...
BioSZÉP / Divat vagy életforma a bio?
Az élelmiszeripar biovívmányainak népszerűsége után az elmúlt években a szépségipart is...